Hyppää sisältöön

Suomen MM-painija joutui hengen pelastaneeseen hätäleikkaukseen – saksalainen lääkäri kertoi sen jälkeen karmean diagnoosin

Elmer Mattilan tila romahti MM-joukkueen leirillä Saksassa elokuussa. Hengen pelastaneen hätäleikkauksen jälkeen painijalle kerrottiin, että vatsaontelosta oli samalla poistettu syöpäkasvain.

Painija Elmer Mattila poseeraa kameralle
Elmer Mattilan piti hakea Saksan-leiriltä viimeinen viritys kreikkalais-roomalaisen painin MM-kisoihin. Sen sijaan hänet kiidätettiin hätäleikkaukseen, jossa kirurgi pelasti hänen henkensä ja poisti vatsaontelosta syöpäkasvaimen. Kuva: Mari Mäkinen
Pekka Holopainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen painiliitto kertoi elokuun puolivälin jälkeen lakonisella tiedotteella, että Belgradin MM-kisoihin nimettyyn joukkueeseen tulee muutos. 67-kiloisten Elmer Mattila jäisi sairastuttuaan pois, ja tilalle joukkueeseen tulisi hänen seurakaverinsa Tampereen KooVeesta, 82-kiloisten Artem Shapovalov.

Totuus tiedotteen takana on karmea ja dramaattinen. Mattilan tila romahti MM-joukkueen harjoitusleirillä Saksan Hennefissä 16. elokuuta. Valtavista vatsakivuista kärsinyt urheilija alkoi oksentaa verta ja sai valmentajilta kyydin sairaalaan. Vielä samana iltana oltiin tilanteessa, jossa Siegburgin sairaalan kirurgitiimi pelasti Mattilan, 24, hengen hätäleikkauksella, jossa tämän vatsaontelosta poistettiin 6,5 senttiä pitkä kasvain.

Kotonaan Tampereella toipuva yksivuotiaan pojan isä kertoi maanantaina Yle Urheilulle koettelemuksistaan. Hän oli päättyneenä kesänä kärsinyt ajoittaisista vatsakivuista, mutta täysin sietämättömiksi ne kävivät vasta Saksassa.

– Lääkärit tekivät aluksi tähystysreiän, josta päättelivät, että ohutsuolen alueella on iso veritulppa. Suoli oli kääriytynyt itsensä ympärille, mikä esti verenkierron ja aiheutti akuutin kuolion ja sen kautta kuoleman riskin. Suoli ei päässyt palautumaan normaaliin asentoonsa, koska sen pintaan oli kiinnittynyt kasvain.

Nuorukainen pohti perimmäisiä asioita.

”Heräänkö enää?”

– Kun juuri ennen uneen vaipumista allekirjoittelin papereita, en ollut lainkaan varma, heräänkö enää koskaan. Eivätkä varmaan olleet lääkäritkään, kertoi Mattila, joka vakuuttaa tilanteeseen nähden voivansa nyt oikein hyvin.

Hänen mukanaan sairaalassa oli Suomen maajoukkuevalmentajista Veli-Karri Suominen.

Leikkaussalista kasvain lähti asiantuntijan eli onkologin tutkittavaksi. Lausunto oli nuorelle, perheelliselle miehelle raastavaa kuunneltavaa.

– Se todettiin GIST-syöpäkasvaimeksi. Kyllä se aika lailla säväytti, Mattila kertoo.

Painijat Mikko Peltokangas ja Elmer Mattila makaavat painimatolla heiton jälkeen
Tummatrikoinen Mikko Peltokangas painii sarjassa 72, Elmer Mattila 67 kiloa. Maajoukkuetapahtumissa kaksikko sparraa toisiaan säännöllisesti. Kuva: Ghadi Boustani

Tieto tuli täydellisenä yllätyksenä; samalla se antoi selityksen ajoittaisiin vatsaongelmiin. Aiemmin kesällä Unkarin-leirillä Mattilalta oli jäänyt väliin kaksi harjoituspäivää vatsakipujen vuoksi. Aiemmin hänen epäiltiin sairastavan refluksitautia, joka aiheuttaa mahan sisällön nousemista ruokatorveen.

GIST on varsin harvinainen, gastrointestinaalinen stroomakasvain, luokitukseltaan pehmytkudossarkooma. Ohutsuoli on sen mitä tyypillisin sijainti. Yleisimmin GIST:iin sairastuu noin 60-vuotias henkilö. Skandinaavisissa tutkimuksissa sen esiintymistiheydeksi on todettu noin 15 henkilöä miljoonasta vuoden aikana.

Hoitoihin ripeästi päässyt Mattila on saanut tilanteestaan rohkaisevia ennusteita.

– Saksassa kirurgit saivat kasvaimen aivan kokonaan poistettua, siitä ei jäänyt elimistöön mitään. Sairauteen löytyy myös toimiva täsmälääkitys.

Mattilan hoitoa jatkavat nyt yksityinen helsinkiläinen syöpäklinikka sekä oman kotikaupungin yliopistosairaala.

20-senttinen haava

– Vatsassa kulkee nyt 20 senttiä pitkä haava. Pojan on ilmeisesti vähän vaikea ymmärtää, ettei isi vähään aikaan pysty nostelemaan häntä normaalisti. Liikuntakieltoa on kolme kuukautta, mutta se ei koske kävelemistä ja normaalia arjen hoitamista. Kolmen kuukauden jälkeen pitäisi päästä juoksemaan ja muuhun oheisharjoitteluun, mutta lajitreeniin vasta puolen vuoden päästä. Aion ilman muuta palata painimatolle.

Saksassa Mattila oli harjoittelemassa neljänsiä aikuisten arvokisojaan varten. Niiden jääminen väliin ei juuri nyt harmita.

– Kyllä päällimmäisenä mielessä on iso kiitollisuus siitä, että pysyin hengissä. Toisessa matonkulmassa on vain nyt uusi vastustaja.

Saksasta Mattila pääsi lähtemään kotiin viikko leikkauksensa jälkeen. Vanhemmat tulivat noutamaan poikansa, ja kotimatka sujui autolla ja laivalla. Muu maajoukkue palasi Saksasta Suomeen jo 20. elokuuta, mutta kaikki urheilijat ja valmentajat kävivät ennen sitä tervehtimässä koville joutunutta joukkuekaveriaan.

Elmer Mattila joutui hengen pelastaneeseen hätäleikkaukseen.

Miten mahdollista?

– Ja Tampereen päässä täkäläinen painiväki oli järjestänyt minulle omat kotiintuloseremoniat. Lajiperheelle olen todella kiitollinen.

On suorastaan hämmästyttävää, miten Mattila on omassa terveyden tilassaan pystynyt treenaamaan itsensä arvokisapaikan edellyttämään kuntoon. Vatsakipujen lisäksi GIST aiheuttaa anemiaa.

– Totta kai olen nyt tämän tiedon kanssa miettinyt, miten kasvain on vaikuttanut esimerkiksi unen laatuun, harjoitustehoihin ja -vasteisiin ja palautumiseen. Mukavaa päästä tavoittelemaan lajin huippua ilman sitä.

Tämän kuun 16.–24. päivinä oteltavat MM-kisat Mattilan piti todistaa pääkallonpaikalla, mutta nyt mies jää Tampereelle tv:n ja netti-tv:n varaan.

– Kiinnostaa edelleen todella paljon. Katson kaiken, minkä pystyn.

Suosittelemme