Hyppää sisältöön

Miksi ihmeessä Veikkausliigassa potkitaan valmentajia pihalle järkyttävällä tahdilla? Valioliigastakin tuttu ilmiö rantautui Suomeen

Veikkausliigan lukuisat valmentajapotkut puhuttavat Ylen uudessa 11 ystävää -jalkapallopodcastissa. Potkuja on jaettu niin häntäpään seuroissa kuin mestaruuskamppailussa.

Veikkausliigan seuroista peräti seitsemän on vaihtanut päävalmentajaa kuluvalla kaudella. Kuvat: Veikkausliiga, AOP, Yle
Jussi Vainikka,
Samuli Niemi-Hukkala
Avaa Yle-sovelluksessa
Huuhkajien timantti vastaan Kazakstanin donitsi
Kuuntele Ylen uusi 11 ystävää -jalkapallopodcast tästä.

Jalkapallon Veikkausliigassa on nähty tällä kaudella ennätyksellinen tuolileikki. Ennen jatkosarjojen alkua peräti seitsemän joukkuetta on vaihtanut päävalmentajaa.

Asia nousi tapetille myös Ylen uudessa 11 ystävää -jalkapallopodcastissa. Matti Härkönen ja Yle Urheilun asiantuntijat Antti Pohja ja Miika Nuutinen pohtivat ilmiön syitä.

– Kyllähän tämä kertoo sarjan tasaisuudesta. Ei ole yhtään joukkuetta, joka olisi pudonnut aikaisessa vaiheessa kyydistä ja toisaalta toiseen suuntaan mestaruustaisto on ollut elossa koko ajan, Nuutinen sanoo.

Samalla seuroille jaettavat tv-rahat ovat kasvaneet viime vuosina. Sarjapaikan arvo on näin suurempi kuin aikaisemmin.

Studiossa kotimainen valmentajakaruselli yhdistettiin myös laajempaan, kansainväliseen perspektiiviin. Esimerkiksi Englannin kahdella ylimmällä sarjatasolla nähtiin viime kaudella ennätysmäärä valmentajanvaihdoksia.

– Viime kaudella Englannin kentillä ne, ketkä tekivät muutoksen hyvissä ajoin, saivat suunnanmuutoksen. Sen sijaan paniikkiratkaisut kauden loppupuolella eivät niinkään tuottaneet tulosta, Nuutinen huomauttaa.

Suomessa huomionarvoista on, että mestaruudesta kamppailevat HJK ja KuPS vaihtoivat valmentajaa jo aikaisessa vaiheessa kautta. KuPS korvasi Pasi Tuutin Jani Honkavaaralla vain kolmen ottelun jälkeen. Toni Koskela sai puolestaan lähteä HJK:sta heinäkuun puolivälissä. Tilalle astui Toni Korkeakunnas.

Molemmilla joukkueilla kurssi on kääntynyt, mutta muualla sarjataulukossa tulokset ovat olleet vaihtelevia. Esimerkiksi AC Oulu romahti valmentajanvaihdoksen jälkeen alempaan loppusarjaan.

– Jos mietin omaa peliuraani, niin 20 vuotta sitten valmentajavaihdoksella ehkä pystyi tuomaan tsemppibuustin ja vapautuneisuuden päähän, mutta nykyfutiksessa se tsemppi ei samalla tavalla riitä kuin silloin ehkä saattoi riittää. Peli on paljon monimutkaisempaa ja siinä on enemmän asioita, mihin valmentajan pitää pystyä vaikuttamaan, Pohja pohtii.

Kuvakombossa KuPS:n päävalmentaja Jani Honkavaara ja HJK:n päävalmentaja Toni Korkeakunnas.
Jani Honkavaaran KuPS ja Toni Korkeakunnaksen HJK taistelevat Veikkausliigan mestaruudesta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vaasassa oltiin kärsivällisiä, vaikka kausi alkoi heikosti. Ensimmäisistä 12 ottelusta tuloksena oli vain kuusi pistettä. Nyt Jussi Nuorelan valmentama ryhmä on voittanut kymmenen peliä putkeen.

Useampiinkin valmentajapotkuihin olisi siis tällä kaudella ollut mahdollisuus. Yhdeksi esimerkiksi studiokolmikko nostaa Hakan, joka tahkosi 11 ottelua ilman voittoa toukokuun puolivälistä elokuulle. Nyt Haka on Teemu Tainion johdolla kuitenkin kuuden ottelun tappiottomassa putkessa.

– Käytännössä ihan jokainen Veikkausliigan päävalmentaja olisi tällä kaudella voinut saada potkut, jos liipasinsormi olisi ollut vähän herkemmällä, Härkönen sanoo.

Suosittelemme