Hyppää sisältöön

Aluehallitus hyväksyi kiistellyn esityksen Kuusiokuntien sote-sopimuksen irtisanomisesta – valtuusto päättää viikon kuluttua

Alavus, Kuortane, Soini ja Ähtäri ovat saaneet seitsemän vuoden ajan terveyspalvelunsa Pihlajalinnan omistamalta Kuusiolinnalta, mutta sopimusta ollaan irtisanomassa. Asiasta päättää kuitenkin aluevaltuusto viikon kuluttua.

Kuusiolinnan kyltti Alavuden terveyskeskuksen edustalla.
Kuusiolinna Terveys Oy on tuottanut palveluja Kuusiokuntiin vuodesta 2016. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Elina Niemistö
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Pohjanmaan aluehallitus on tänään päätynyt hyväksymään virkamiesten esityksen, joka irtisanoisi Kuusiolinna Terveys Oy:n kanssa tehdyn terveyspalvelusopimuksen ennenaikaisesti. Sopimus päättyisi vuoden 2026 alusta.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue tiedotti viime viikolla Kuusiokuntien sote-ulkoistussopimuksen irtisanomisaikeista. Pihlajalinnan pääosin omistama Kuusiolinna Terveys Oy tuottaa sosiaali- ja terveyspalveluja Alavudelle, Kuortaneelle, Soiniin ja Ähtäriin. Kunnat tekivät aikoinaan pitkän sopimuksen yrityksen kanssa, joka päättyisi vasta vuonna 2030.

Aluehallitus keskusteli asiasta tänään pitkään. Kokous kesti yli neljä tuntia.

Aluehallituksen jäsen Jaakko Pukkinen (kok.) esitti neuvottelujen jatkamista ja asian palautusta valmisteluun. Pukkista kannattivat jäsenet Riitta Kangasluoma (ps.) ja Kai Pöntinen (kok.). Esityksestä äänestettiin, mutta se kaatui äänin 7–6.

Myöhemmin Pukkinen esitti lisättäväksi päätökseen uuden, viidennen päätöskohdan, jossa esitettiin kilpailutuksen aloittamista Kuusiokuntien alueella sote-palvelujen tuottamisesta pois lukien erikoissairaanhoito. Pukkisen esitystä kannatti Pöntinen, mutta esitys kilpailutuksen käynnistämisestä kaatui niin ikään äänin 7–6.

Pukkinen ja Pöntinen jättivät asiasta eriävän mielipiteen.

Keskustan ryhmä jätti myös ponsiesityksen, jossa lähinnä perusteltiin päätöstä irtisanomisesta. Sen mukaan taustalla oli monia puoltavia lausuntoja virkamiesvalmistelun tueksi. Aluehallituksen puheenjohtaja Lasse Hautala (kesk.) sanoo, että juristien lausuntoja oli peräti yhdeksän.

Aluehallitus esittää siis aluevaltuustolle Kuusiolinnan palvelusopimuksen irtisanomista kokonaisuudessaan.

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto saa päättää asian ensi maanantaina (11.9.2023). Aluevaltuustossa istuu seitsemän valtuutettua Kuusiokuntien alueelta, jotka ovat vastustaneet irtisanomista.

Suosittelemme