Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierailee sunnuntaina Vietnamissa ja tapaa maan kommunistisen puolueen pääsihteerin Nguyen Phu Trongin.
Valkoisen talon mukaan valtiomiesten on määrä keskustella muun muassa maiden välisestä kaupankäynnistä, ilmastonmuutoksesta ja alueellisesta vakaudesta.
Yksi Biden vierailun syy on epäilemättä Kiina, jonka vaikutusvalta Aasiassa ja Tyynenmeren alueella kasvaa. Kiinan johdossa katsotaan, että estääkseen tämän kehityskulun Yhdysvallat on alkanut liehitellä läheisimpiä suhteita useisiin alueen maihin.
Kiinan ulkoministeriö kommentoi maanantaina, ettei Yhdysvaltojen tulisi sotkea ”kolmansia osapuolia” Aasian politiikaansa.
– Yhdysvaltojen tulisi hylätä kylmän sodan aikainen nollasummapelin mentaliteetti. Yhdysvaltojen tulisi noudattaa kansainvälisten suhteiden perussääntöjä, eikä ottaa kohteekseen kolmansia osapuolia tai heikentää alueellista rauhaa, vakautta ja talouskehitystä, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Mao Ning kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.
Vietnamissa Bidenin vierailu on herättänyt huolta Pekingin reaktiosta.
Uutistoimista Reutersin mukaan Vietnamin johdossa on keskusteltu mahdollisesta tasapainottavasta tapaamisesta Kiinan johdon kanssa pian Bidenin vierailun jälkeen.
Bidenin vanha resepti
Presidentti Bidenin vierailu Vietnamissa on viimeisin käänne Yhdysvaltain Aasian politiikassa, jota on viime vuosina leimannut vanhojen ja uusien kumppanuuksien vahvistaminen.
Biden on pitänyt ennallaan monet edeltäjänsä Donald Trumpin Kiinaan kohdistamat kauppatullit ja jatkanut siltä osin Pekingiä avoimesti haastavaa ulkopolitiikkaa.
Toisin kuin edeltäjänsä Biden on kuitenkin korostanut eri maiden välisiä kumppanuuksia ja jättänyt Amerikka ensin -retoriikan taka-alalle.
Bidenin kaudella Yhdysvallat on esimerkiksi elvyttänyt vuonna 2007 perustetun Quad-maiden ryhmän, johon kuuluvat Yhdysvaltojen lisäksi Australia, Japani ja Intia. Monen vuoden hiljaiselon jälkeen ryhmä käy nyt säännöllisin väliajoin “strategisiksi” luonnehdittuja keskusteluja turvallisuuspolitiikasta.
Syksyllä 2021 Bidenin hallinto myös solmi Aukus-sopimuksen Australian ja Britannian välillä. Sopimuksen myötä Australia pystyy hankkimaan ydinkäyttöisten sukellusveneiden laivaston.
Biden on myös pyrkinyt parantamaan liittolaistensa Japanin ja Etelä-Korean keskinäisiä suhteita. Elokuussa Biden isännöi maiden johtajien tapaamista Yhdysvalloissa.
Lähde: Reuters