Hyppää sisältöön
Mielipide
Kulttuuri

Roope Lipastin kolumni: Lukeminen ja kuuntelu ovat eri asioita – sitä ei pidä unohtaa

Vanha kirjakaupan mainos väitti aikoinaan: ”lukeminen kannattaa aina.” Mutta mahtaako kannattaa, jos lukemisen sijasta kirja vain kuunnellaan?

Ylen kolumnisti Roope Lipasti henkilökuvassa.
Roope LipastiKirjailija

Sain vuoden vaihteessa – tai oikeastaan kerjäsin – mahdollisuuden lukea yhden romaanini äänikirjaksi. Perustelin kustantajalle, että kun kirjan sisältö oli aika omakohtainen, kirjailija itse lukemassa voisi tuoda tekstille jotain lisäarvoa.

Sen jätin kertomatta, että vielä suurempi syy oli halu päästä kokeilemaan, millaista lukeminen on. Siitäkin huolimatta että useimmiten on epäilemättä pikemmin riski kuin mahdollisuus, jos kirjailija piipittää jorinansa itse.

Luku-session jälkeen olin aivan poikki, niin kuin olisi juossut maratonin.

Kokemus oli kiinnostava. Rakastan tehdä uusia asioita, kokeilla, että onnistuvatko ne. Se on elämän suola – siis jos onnistuvat – ja elämän sappi, jos eivät.

Oli hämmästyttävää, kuinka fyysinen suoritus kokonaisen kirjan ääneen lukeminen on. Jo neljän tunnin luku-session jälkeen olin aivan poikki, niin kuin olisi juossut maratonin. Se ei ollut vain äänen väsymistä – ääni kesti yllättävän hyvin, kiitos monien kouluvierailujeni – vaan se oli ihan sellaista nyt-äkkiä-nukkumaan-tai-kuolen -tyyppistä väsymystä.

Kirjailijan näkökulmasta, ääneen lukiessa saa omaan tekstiinsä myös uuden katseen. Siinä paljastuu paremmin, millä lailla teksti rullaa eteenpäin ja rullaako. Kirotusvihreetkin huomaa helpommin.

Niin ikään kokemus pani muistelemaan vanhaa Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Pedro Hietasen sketsiä, jossa kirjailijahahmo Paavi Saavikko pahastuu, kun häntä pyydetään lukemaan kirjastaan pätkä. Kirjailija sanoo jotenkin niin, että ”Eikö se nyt perkele riitä, että kirjoittaa kirjan, pitääkö se vielä ääneen kaikelle kansalle lukea!”

Nykyään pitää.

Olisikohan seuraava darwinistinen askel sellainen, että kirjailija tulisi aina illalla kummankin lukijansa kotiin ja lukisi kirjan iltasaduksi siinä sängyn vierellä. Ja kun asianomainen henkilö olisi nukahtanut, kirjailija katsoisi että peitto on hyvin, sammuttaisi valot ja häipyisi sen toisen lukijansa luo.

Lukiessa pitää nähdä vaivaa. Tieto pitää selvittää, kaivaa ja ajatella.

Siinä olisi tosin se huono puoli, että puolet nykyään julkaistavista kirjoista on erilaisten rikollisten kirjoittamia muistelmia ja elämäkertoja. Ei se kauhean uniturvallisuutta lisäävää ole, jos siinä sängyn kulmalla tavaa tekstiään joku juuri vankilasta päässyt entinen huumediileri.

Ennen kaikkea luku-urakka sai kuitenkin pohtimaan äänikirjoja ylipäänsä. Sitä, mikä on kuuntelun ja lukemisen ero.

Se on fyysisyys. Kun lukee kirjaa illalla ennen nukkumaanmenoa, se ei toki ole yhtä rankkaa kuin lukea sitä ääneen päivällä studion nauhoituskopissa, mutta kokonaisvaltaista ja ainakin jossain määrin fyysistä myös perinteinen itsekseen lukeminen on.

Silloin pitää nimittäin aina nähdä vaivaa. Tieto pitää selvittää, kaivaa ja ajatella. Pitää keskittyä, hahmottaa kirjaimet ja pilkutus, kääntää sivua ja jäädä makustelemaan hienoja ilmaisuja tai henkilöiden outouksia, palata välillä jopa taaksepäin – vieläpä ihan oman mielen mukaan, sillä kukaan ei kaada tarinaa korvasta sisään.

Nimenomaan lukutaito on se, joka virittää ja sähköistää aivot ja kasvattaa mielikuvituksen kuuhun ja kauemmas.

Juuri siksi vanha kunnon lukeminen on kuuntelua palkitsevampaa. Lukeminen stimuloi enemmän, se haastaa ja saa harmaat aivosolut hyrräämään, kuten hyvä ystäväni Hercule Poirot tapaa sanoa.

Äänikirjalle on epäilemättä paikkansa, ja maailma olisi köyhempi ilman niitä, mutta ne eivät ole sama asia kuin lukeminen. Tämä pitäisi muistaa etenkin lasten kohdalla. Nimenomaan lukutaito on se, joka virittää ja sähköistää aivot ja kasvattaa mielikuvituksen kuuhun ja kauemmas.

Eikä lukutaito toki tarkoita vain kykyä lukea romaaneja, vaan koulukirjoja, käyttöohjeita, raportteja, tiivistelmiä, hallitusohjelmia, talouskatsauksia, uutisia – kaikkea sitä millä pärjää maailmassa.

Ai niin – kirjailijan näkökulmasta perinteisen printatun kirjan puolesta puhuu myös se, että kirjailijat saavat äänikirjasta viisi kertaa vähemmän rahaa. Toki lohtuna on se, ettei menetetty summa ole faktisesti suuri, koska suurin osa heistä elää alun alkaen jo nälkärajalla.

Roope Lipasti

Kirjailija lukee rahasta mitä vain – jopa omaa tekstiään.

Voit keskustella kolumnista 20.9. kello 23.00 asti.

Suosittelemme