Hyppää sisältöön

Jopa 18 tuntia lentokoneessa! Huuhkajien tähdet matkustivat järjettömän pitkän matkan – asiantuntijat kertovat rajuista vaikutuksista

Huuhkajien MLS-pelaajat matkustivat Kazakstan-vierasotteluun läpi 13 aikavyöhykkeen. Rankka matkareitti aiheuttaa valmistautumiselle poikkeuksellisia haasteita.

Näitä lentoreittejä pitkin Huuhkajien MLS-pelaajat ovat lentäneet Astanaan. Lentoajat eivät sisällä vaihtoja. Kuvat: All Over Press, MLS photos, Yle
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomi kohtaa Kazakstanin EM-karsintaottelussa torstaina kello 17. Suora lähetys ottelusta alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 16.30.

Astanaan, Kazakstanin pääkaupunkiin, on pitkä matka.

Varsinkin Pohjois-Amerikasta. Huuhkajien kolmen MLS-pelaajan, Teemu Pukin, Robert Taylorin ja Jere Urosen valmistautumismahdollisuudet torstain tärkeään EM-karsintaotteluun ovat kaukana ideaaleista.

Pukki ja Uronen pelasivat seurajoukkueissaan vielä sunnuntai-aamuna Suomen aikaa. Taylor oli Inter Miamin mukana Los Angelesissa maanantai-aamuna Suomen aikaa, mutta istui koko ottelun vaihtopenkillä.

Aikaero esimerkiksi Los Angelesista Astanaan on peräti 13 tuntia. Lentomatkan varrella ylittyy siis 13 aikavyöhykettä. Se on lähes äärimmäinen lentomatka maapallolla. Päivä vaihtuu lentojen aikana yöksi ja yö päiväksi.

Huippu-urheilun instituutti Kihun fysiologi Esa Hynynen on rakentanut suomalaisurheilijoiden aikaero-ohjeita olympialaisiin. Olympiakisoihin valmistautuessa ei yleensä tarvitse huolehtia muusta kilpailuohjelmasta, vaan kaikki valmistautuminen tähtää tiettyihin kisoihin.

Jos tarkoitus on matkustaa Los Angelesista Astanaan pelaamaan, ideaalitilanteessa perillä oltaisiin Hynysen mukaan vähintään viikko ennen ottelua. Jalkapallossa tämä ei ole mahdollista – esimerkiksi Taylor on saapunut pelipaikalle vasta tiistaina, kaksi päivää ennen ottelua.

Nyrkkisääntö elimistön sopeutumiselle tarvittaviin vuorokausiin on aikaeron jakaminen kahdella. Itään päin lentäminen on aikaerorasituksen kannalta raskaampi suunta.

– Kun noin rajun aikaeron jälkeen tullaan uuteen todellisuuteen, niin ensimmäiset päivät kannattaa joka tapauksessa ottaa rennosti. Mitään teknisesti haastavaa tai äärisuorituksia ei kannata odottaa, vaan ottaa maltilla, Hynynen sanoo.

Minnesotan Teemu Pukki taisteli pallosta San Josen Carlos Akapoa vastaan MLS-ottelussa varhain sunnuntaina Suomen aikaa.
Minnesotan Teemu Pukki taisteli pallosta San Josen Carlos Akapoa vastaan MLS-ottelussa varhain sunnuntaina Suomen aikaa. Kuva: Getty Images

Pelaajien lentoajat ovat hurjia. Silti ne ovat parhaat mahdolliset. Tätä Huuhkajien fysiikkavalmentaja Joni Ruuskanen pitää tärkeimpänä asiana.

– Yleisesti MLS-seurat ja pelaajat ovat matkustamisen ammattilaisia. Siellä matkustetaan todella paljon, joten pelaajat ovat tosi valveutuneita, Ruuskanen sanoo.

Maaotteluikkunoihin tullaan useimmiten suoraan viikonlopun seurajoukkuepeleistä, jolloin pelaajien kuormitus huomioidaan joka tapauksessa leiritysten ensimmäisten päivien harjoittelussa. Myös heräämisaikoja säädetään Huuhkajissa tilanteen mukaan joustavaksi. Ruuskasen mukaan pelaajia ei pakoteta heräämään tiettyyn aikaan, vaan aamupala on tarjolla muutaman tunnin joustolla.

– Meille tärkeä mittari on, mitä pelaajat itse sanovat. Mikä on valmius harjoitella, kuinka hyvin on nukkunut ja mikä on yleinen vireystila? Keskustelun pohjalta katsotaan, onko tarvetta muokata harjoittelua, Ruuskanen sanoo.

Jere Uronen, Rasmus Schüller ja Kazakstanin Georgi Zhukov Olympiastadionin ottelussa.
Suomi ja Kazakstan kohtasivat edellisissä MM-karsinnoissa kahdesti. Huuhkajat voitti molemmat ottelut. Rasmus Schüller ja Jere Uronen pallontavoittelutilanteessa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomalaisista Pukki pelasi viikonloppuna 80 minuuttia ja Uronen 82 minuuttia. Taylor istui koko pelin vaihtopenkillä. Fyysisen palautumisen saa hyvälle mallille jo ennen lentomatkaa, mutta aikaeron tuoma väsymys on kovempi haaste.

– Se aiheuttaa ison haasteen psyykeen puolelle. Keskittymiskyky ja mieliala heilahtaa herkemmin ja stressi nousee, Hynynen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen turkimusprofessori Timo Partonen on erikoistunut unen ja vuorokausirytmin vaikutuksiin ihmisissä.

– Odotettavissa on, että noin pitkällä lentomatkalla keskittymiskyky herpaantuu eikä ole niin hyvä kuin voisi olla. Huomiokyky on kapeampi. Joukkuepelissä havainnointi voi olla vaikeampaa. Kognitiiviset toiminnot voivat olla vähän hitaalla aikaerorasituksen takia, jolloin loukkaantumisia voi tapahtua herkemmin, Partonen toteaa.

– Mieliala voi muuttua ärtyneemmäksi, mikä voi joukkuehengen kannalta olla ikävää. Silloin on tärkeää luoda mahdollisimman rento ilmapiiri ja ylikorostaa aikaerorasituksen vaikutusta.

Suomi juhlii voittoa Olympiastadionilla.
THL:n asiantuntijan mukaan aikaerorasitus voi aiheuttaa joukkuehengelle haitallista ärtymystä – Huuhkajissa joukkuehenki on perinteisesti tosin ollut huipussaan. Kuva kesäkuun San Marino -ottelusta. Kuva: Tomi Hänninen/Yle
11 ystävää
Kuuntele Ylen uusi 11 ystävää -jalkapallopodcast.

Huuhkajat voitti edellisen Kazakstanissa pelatun ottelun vajaat kaksi vuotta sitten. Nyt vastakkain ovat tasapistein lohkon kaksi kärkijoukkuetta. Edellinen Astanassa vieraillut joukkue oli Tanska, joka menetti kahden maalin johdon ja hävisi 2–3.

– Kotietu, kotituki, tekonurmi ja aikaerot. Kaikki on heidän puolellaan, mutta kaikkihan joutuvat tulemaan tänne. Se on elämää, nautitaan! Se on hyvä, että on vähän haastetta. Se tekee kaikesta vähän mielenkiintoisempaa, puolustaja Robert Ivanov sanoi Yle Urheilulle Astanassa.

Suosittelemme