Hyppää sisältöön

Aluevaltuusto keskusteli tuntikausia palveluverkosta – esitys uudesta mallista julki kuukauden kuluttua

Osa aluevaltuutetuista kokee yhä, että valtuusto ei saa riittävästi päätösvaltaa ja taustatietoa Satakunnan hyvinvointialueen tulevasta palveluverkosta.

Euran terveyskeskuksen pääsisäänkäynti.
Satakuntalaisten terveyspalvelujen palveluverkkoa aletaan uudistaa tänä syksynä. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Mika Viljanen

Pitkään odotettu ja osin pelättykin Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkon uudistus puhutti pitkään maanantaina kokoontunutta aluevaltuustoa.

Osa aluevaltuutetuista kokee yhä, että valtuusto ei saa riittävästi päätösvaltaa ja taustatietoa Satakunnan hyvinvointialueen tulevasta palveluverkosta.

Aluevaltuuston lähes nelituntisessa kokouksessa moni valtuutettu kokikin, että valtuusto jää sivuraiteelle palveluverkkopäätöksissä.

Selvitys terveyspalvelujen uudesta mallista Satakunnassa on tarkoitus julkistaa noin kuukauden kuluttua. Esityksen on uumoiltu sisältävän lähipalveluiden karsimista, sillä tavoitteena on saada merkittäviä säästöjä muun muassa vuokramenoissa.

Hyvinvointialueen talous on jäämässä tänä vuonna yli 50 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Keskusta pitäisi nykyisen palveluverkon

Esimerkiksi keskustan valtuustoryhmä vastustaa jyrkästi palveluverkon tiivistämistä. Sen mukaan tehostamistoimet voidaan tehdä nykyisen palveluverkon pohjalta.

Ryhmän puheenjohtaja Joonas Immonen toteaa, että säästöissä avainasemassa ovat erityissairaanhoidon kulujen karsiminen ja ennaltaehkäisevät toiminnot, ei lähipalvelujen alasajaminen.

– Helposti ja ennaltaehkäisevästi läheltä saadut palvelut takaavat, että jokainen satakuntalainen pääsee hoidon ja avun piiriin nopeasti ja lähellä, Immonen totesi puheenvuorossaan.

Tulevan palveluverkon tavoitteista valtuustoa puhutti muun muassa pyrkimys nostaa etäkäyntien määrä jopa 80 prosenttiin kaikista hoitotapahtumista.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme