Hyppää sisältöön

Rasismin vastaisessa mielenosoituksessa nähtiin ministereiden pään leikkaamiseen viittaava kyltti

”Väkivaltaiset kyltit eivät edusta arvojamme”, sanovat sunnuntaisen Me emme vaikene -mielenosoituksen järjestäjät.

Kiistanalainen banderolli Me emme vaikene -mielenosoituksessa.
Rasismin vastaisessa mielenosoituksessa sunnuntaina nähty kyltti on puhuttanut sosiaalisessa mediassa. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP
Anne Orjala
Avaa Yle-sovelluksessa

Sunnuntaina rasismin vastaisessa mielenosoituksessa Helsingissä nähty uhkaava kyltti on herättänyt keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Banderollissa luki ”jos jotain leikataan, leikataan Petteriltä ja Riikalta pää”. Kyltissä viitataan pääministeri Petteri Orpoon (kok. ) ja valtiovarainministeri Riikka Purraan (ps.).

Banderollista julkaistujen kuvien perusteella se kuuluu A-ryhmä-nimiselle anarkistiryhmälle.

Me emme vaikene -mielenosoituksen järjestäjät tuomitsevat kyltin.

– Väkivaltaiset kyltit eivät edusta arvojamme. Teimme tapahtuman aikana parhaamme niiden poistamiseksi. Muuta emme järjestäjinä voi tehdä, mielenosoituksen järjestäjät kirjoittavat tiedotteessaan.

Mielenosoituksiin osallistuvia oli ohjeistettu etukäteen

Järjestäjien mukaan mielenosoituksessa nähtiin joitakin muitakin etukäteisohjeiden vastaisia kylttejä. Ne olivat kuitenkin pikemminkin puoluepoliittisia, ei uhkaavia.

– Ohjeistimme etukäteen mielenosoitukseen osallistuvia siitä, ettemme suvaitse puoluepoliittisia tunnuksia tai minkäänlaisia väkivaltaisia tai syrjiviä kylttejä tai symboleja, järjestäjät sanovat tiedotteessa.

Järjestäjien mukaan marssin aikana havaittiin joitakin epäasiallisia kylttejä ja niistä käytiin keskustelua.

– Vaikka kylttien kantajat eivät suostuisi piilottamaan kylttejään, järjestäjät eivät voi poistaa henkilöitä julkisesta kokouksesta, jos he eivät aiheuta vaaraa tai häiriötä. Myöskään poliisi ei voi perusteetta poistaa mielenosoittajia.

Poliisi HS:lle: Rikosilmoituksia ei ole tehty

Yle ei ole tavoittanut poliisia kommentoimaan asiaa.

Helsingin Sanomien haastatteleman Helsingin poliisin ylikomisario Patrik Karlssonin tiedossa ei ole, että Purraan ja Orpoon viitanneesta banderollista olisi tehty maanantai-iltapäivään mennessä rikosilmoituksia.

Hän ei ota lehdessä suoraan kantaa siihen, voitaisiinko banderollissa ollut teksti katsoa esimerkiksiksi laittomaksi uhkaukseksi.

Hän toteaa yleisellä tasolla, että laiton uhkaus on asianomistajarikos. Tämä tarkoittaa, että Orpon tai Purran tulisi vaatia teosta rangaistusta, jotta asiaa lähdettäisiin tarkemmin arvioimaan.

Suosittelemme