Hyppää sisältöön

Suomalainen Gigglebug-animaatiostudio tekee yli 10 miljoonan euron sarjaa Nickelodeonille

Animaatiosarja on tarkoitus julkaista Yhdysvalloissa ensi vuonna.

Punapaitainen mies näyttää peukalollaan takanaan olevaa julistetta, jossa on lasten animaatiosarjan hahmoja.
Gigglebug Entertainmentin toimitusjohtajaa Anttu Harlin uskoo, että animaatioalan potentiaalia voi verrata peliteollisuuteen. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
STT

Yhdysvaltalainen lastenkanavajätti Nickelodeon on tilannut suomalaiselta Gigglebug-animaatiostudiolta yli kymmenen miljoonan euron tuotannon.

Kyse on seikkailukomediasarja Super Duper Bunny Leaguesta, vahvistaa Gigglebugin toimitusjohtaja Anttu Harlin STT:lle. Käytännössä kaikki tuotannon kulut ovat palkkoja ja palveluita Suomessa.

– Meillä on täällä studiolla sata työpistettä ja freelancerit mukaan lukien 150 ihmistä mukana tuotannossa.

Enempää Harlin ei voi sarjasta kertoa, koska tiedotusvastuu on Nickelodeonilla. Se kertoi sarjan tilaamisesta viime vuonna, mutta ei silloin paljastanut, kuka sarjan tekee. Viimevuotisen ilmoituksen mukaan 2D-animaatiosarja perustuu brittiläisen sarjakuvataiteilijan Jamie Smartin teoksiin ja koostuu 26 jaksosta. Animaatiosarja on tarkoitus julkaista Yhdysvalloissa ensi vuonna.

– Me olemme rekrytoineet työntekijöitä niin Suomesta kuin ulkomailta. Ehkä yli puolet on korkeasti koulutettuja ulkomaalaisia osaajia, jotka muuttavat Suomeen vuoden tai puolentoista sopimuksilla ja toivottavasti jatkavat seuraavassa tuotannossa, joka tänne tulee, Harlin sanoo.

Viime vuoden aikana Gigglebug on tehnyt lisäksi uutta Tom & Jerry -sarjaa Warner Brosille ja parhaillaan he tekevät myös Batman-maailmaan perustuvaa elokuvaa.

Kiihtyvää kasvua

Gigglebug perustettiin kymmenen vuotta sitten. Ensimmäiset kuusi vuotta yritys teki Harlinin mukaan noin miljoonan euron liikevaihtoa, mutta maine, osaaminen ja tieto ovat vähitellen kasvaneet niin, että viime vuonna liikevaihto oli kuusi miljoonaa euroa ja tänä vuonna noin kymmenen miljoonaa euroa.

– Viimeisen vuoden tilaukset ja tuotannot ovat kokonaisbudjetiltaan 5–20 miljoonaa euroa, projektista riippuen. Yksi projekti kestää 1,5–3 vuotta. Jos verrataan suomalaisen elokuvan keskimääräiseen budjettiin, joka on piirun verran alle kaksi miljoonaa euroa, niin nämä projektit ovat merkittäviä ja työllistävät paljon.

Harlinin mielestä Suomessa näytellyllä elokuvalla on pitkät taiteelliset perinteet, mutta viihdeteollisuuden osalta on herätty vasta noin kymmenen vuotta sitten.

– Animaatioala on pelialaa vähemmän tunnettu klusteri, mutta väitän, että meidän yrityksemme tarina on aika hieno, kun teemme tällä hetkellä animaatiota Warner Brosille, Disneylle ja Netflixille. Olemme synnyttäneet varsin ainutlaatuisen animaatioteollisuuden klusterin Suomeen ja Pohjoismaihin.

Suosittelemme