Hyppää sisältöön

Mikkelissä epäillyn ruokamyrkytysepidemian syy ei ole vieläkään selvillä – oireita jo yli 800:lla ihmisellä

Mikkelissä havaittiin laajoja ruokamyrkytysoireita 16. elokuuta alkaen. Tuolloin koululounaalla oli tarjottu kasvistortilloja.

Pino tortilloja.
Kyselyn perusteella näyttää siltä, että oireiden taustalla on koululounaalla tarjoillut tortillaletut. Kuvituskuva. Kuva: Yle / Mikko Koski
Milka Krogerus
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkelin kouluruokailuun yhdistetyn ruokamyrkytysepäilytapauksen selvittäminen jatkuu.

– Isojen ruokamyrkytysten selvittäminen vie aina aikaa, eivätkä ne ole yksinkertaisia. Ja vaikka tilanne on rauhoittunut, haluamme tietenkin selvittää asian loppuun asti, sanoo terveysvalvonnan johtaja Maria Tirkkonen.

Mikkelin kaupungin kouluissa jo yli 800 oppilasta ja ainakin kymmenkunta henkilökunnan jäsentä on saanut ruokamyrkytyksen oireita kouluruoasta keskiviikkona 16. elokuuta.

Oireita esiintyi yhteensä 18 eri koulun oppilaissa ja henkilökunnassa. Oireet vaihtelevat vatsakivuista oksenteluun, päänsärkyyn ja nivelkipuun.

Viranomaisten tekemään oirekyselyyn vastasi yli 4 000 ihmistä. Kyselyn perusteella sairastumisen syy olisi todennäköisemmin lounaalla tarjoillut tortillaletut, sillä niitä syöneillä henkilöillä, oireita oli kolme kertaa todennäköisemmin kuin muilla.

Laboratoriotutkimuksissa tortillaletuissa havaittiin etikkaista hajua, ja kyselyssä tortillojen kerrotaan maistuneen saippualle.

Ruokavirastossa tehdyissä tutkimuksissa elintarvikenäytteistä ei ole vielä löytynyt sairastumista tai tortillalettujen makua ja hajua selittävää syytä.

Poikkeuksellisen laajan epidemian syiden tutkimista jatketaan yhteistyössä Ruokaviraston ja THL:n kanssa. Edessä on muun muassa lisää elintarvketutkimuksia.

Tirkkosen mukaan Suomessa asiat on tämänkaltaisten tapausten kannalta hyvin järjestetty. Myös yhteistyö eri viranomaisten kesken on toiminut.

– Olemme saaneet korvaamatonta apua niin Ruokavirastosta kuin THL:stäkin. Olemme miettineet porukalla, mistä voisi olla kysymys ja mitä tulisi tutkia. Ei tämmöistä tapausta Mikkeli yksin pysty selvittämään.

Tirkkosen mukaan uusia tapauksia ei ole ilmennyt, eli epidemian akuutti tilanne on ohi. Myöskään vakavampia sairastumisia ei ole tapahtunut.

– Sairaalahoidossa ei tämän tapauksen takia ole ollut saamiemme tietojen mukaan kukaan ja päivystysapuun on kokoaikana tullut vain yksittäisiä kyselyitä.

Korjattu 5.9. klo 10.03. Kouluruokatapaus alkoi 16. elokuuta, ei syyskuuta, kuten jutussa aiemmin luki.

Kello 12.28 Lisätty Maria Tirkkosen kommentit.

Suosittelemme