Hyppää sisältöön

Suomalainen yritys aikoo kehittää mikrobin, jolla saadaan maitoa ilman lehmää

Suomalainen teknologiayritys Solar Foods on mukana eurooppalaisessa projektissa, jossa pyritään tuottamaan maitoa uudella tavalla.

Solar Foods yhtiön kehittämä bioreaktori, jonka lopputuote on soleiini-proteiini
Solar Foods on jo aikaisemmin kehittänyt proteiinin, joka valmistetaan ilmasta kerättyä hiilidioksidia ja vettä käyttämällä. Seuraavaksi kehitetään maitoproteiinia. Kuva: Solar Foods
Stella Hag
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalainen teknologiayritys Solar Foods on mukana kehittämässä keinotekoista maitoproteiinia elintarvikekäyttöä varten. Kyseessä on Euroopan innovaationeuvoston Hydrocow-projekti.

Projektin tavoitteena on kehittää uusi biologinen työkalu, jonka avulla voidaan valmistaa kestävästi tuotettuja maitovalmisteita hiilidioksidia ja sähköä hyödyntämällä.

Käytännössä tämä tarkoittaisi maidon valmistamista ilman lehmiä. Samalla se vähentäisi maidon tuotantoon liittyviä hiilidioksidi- ja metaanipäästöjä.

Solar Foodsin toimitusjohtajan, teknologian tohtori Pasi Vainikan mukaan onnistuessaan projekti olisi tieteellinen läpimurto. Maitoproteiinin lisäksi teknologiaa voisi jalostaa valmistamaan myös muita tuotteita ilman maankäytön ympäristövaikutuksia.

Laitteistoa kontin sisällä.
Solar Foods on lappeenrantalainen yritys, joka kehittää teknologiaa hiilidioksidin hyödyntämiseksi ruoantuotannossa. Kuva: Jussi Meling / Yle

– Käyttämämme teknologia-alusta mahdollistaa ruoan valmistuksen ilman maankäytön vaikutuksia, kuten lannoitteiden käyttöä tai metsien raivausta pelloiksi. Tällä tavalla valmistettujen tuotteiden ympäristövaikutukset ovat noin yksi sadasosa eläinperäisiin ja yksi kymmenesosa kasviperäisiin tuotteisiin verrattuna.

Työkalun käyttö perustuu kehitettävään vetyä hapettavaan bakteeriin. Yksinkertaistettuna bakteerin avulla hiilidioksidia ja vetyä voitaisiin muuntaa beetalaktoglobuliiniksi, joka on maidon pääainesosa.

Vielä ei tiedetä, kuinka tehokasta mikrobipohjainen maitoproteiinin tuotanto tulee olemaan eläintuotantoon verrattuna. Ekologisesti tuotanto on kuitenkin Vainikan mukaan huomattavasti ympäristöystävällisempää.

– Noin 30 prosenttia ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasupäästöistä syntyy ruoantuotannosta. Ruoan ympäristövaikutukset tulevat pääosin kahdesta lähteestä: maankäytöstä ja eläintuotannosta. Jos näistä päästään eroon, ympäristöpäästöt tippuvat merkittävästi.

Solar Foods,   Vantaa ,Pasi Vainikka,  Toimitusjohtaja
Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka uskoo, että onnistuessaan projektin teknologiaa voidaan jalostaa myös muihin tuotteisiin. Kuva: Markku Rantala / Yle

Kunnianhimoinen projekti

Pasi Vainikan mukaan vastaavanlaista bakteerimikrobia ei ole aikaisemmin käytetty maidontuotannossa.

Solar Foods on jo aikaisemmin kehittänyt soleiini-proteiinin, joka valmistetaan ilmasta kerättyä hiilidioksidia ja vettä käyttämällä.

Vainikka arvioi, että onnistuessaan projektin ansiosta tuotettua proteiinia voitaisiin saada markkinoille jo lähivuosien aikana.

– Kyse on muutamasta vuodesta, ei vuosikymmenestä. Tuote ei ole vielä valmis, mutta seuraavien 1–3 vuoden aikana pystytään ottamaan harppauksia ja todentamaan tuotteen toimivuus.

Projektiin osallistuu Solar Foodsin lisäksi kolme muuta yhteistyökumppania.

Muutos kello 17:19: Täsmennetty Pasi Vainikan kommentteja.

Suosittelemme