Hyppää sisältöön

Painilupauksen lopettaminen järkytti maajoukkuevalmentajat – nyt Toni Metsomäki tavoittelee olympiapaikkaa ja lääkärintutkintoa

Nuorten arvokisamitalisti lopetti uransa kuin seinään juhannuksen jälkeen 2020 ja panosti kaikkensa päästäkseen opiskelemaan lääketiedettä. Yliopistossa painikipinä syttyi taas.

Toni Metsomäki harjoituksissa.
Punatrikoisen Toni Metsomäen matka Suomen MM-miehistöön Belgradiin on ollut suuresti todennäköisyyksien vastainen. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Pekka Holopainen

Kreikkalais-roomalaisen painin päävalmentajan Marko Yli-Hannukselan, lajin tuoreimman suomalaisen MM-kultamitalimiehen, kesäloma meni pilalle alkuunsa koronakesänä 2020, juhannuksen jälkeisenä maanantaina.

Yli-Hannuksela ja muu maajoukkuevalmennus oli satsannut paljon, jotta tuolloin 22-vuotias Toni Metsomäki etenisi lajin huipulle. Ilmajoella koulutettu painija oli 2017 saavuttanut MM-mitalin niin alle 23- kuin 20-vuotiaiden kisoissa, mikä oli kova temppu.

– Yritin soittaa ”Myhille”, mutta en saanut häntä kiinni. Sitten soitin Ala-Huikun Jarkolle (maajoukkuevalmentaja), joka vastasi. Treenien alkuun taisi olla silloin vartti aikaa, Metsomäki muisteli Kuortaneella puolitoista viikkoa ennen Belgradin MM-kisojen alkamista.

Viesti oli musertava: nuorukainen kertoi, ettei häntä nähtäisi tuona iltana Ilmajoen painisalilla – eikä välttämättä enää koskaan. Metsomäki ilmoitti jäävänsä ”määrittelemättömän mittaiselle tauolle”.

Pandemia aiheutti päänvaivaa

Kun vuoden 2020 juhannuksesta on kulunut runsas kolme vuotta, hän kuitenkin istuu Yle Urheilun haastattelussa, MM-kisoihin 87 kilon sarjaan valittuna urheilijana. Mitä oikein tapahtui?

– 2020 elettiin pandemiaa, ja näkymä urheilussa oli sumuinen. Minua vaivasi näköalattomuuden tunne ja huoli siitä, miten rakennan tulevaisuuteni talouden näkökulmasta. Päätulonlähteeni oli opetusministeriön pieni apuraha (6 000 nettoeuroa vuodessa), Ilmajoen Kisailijoiden painikoulussa 2004–2005 mm. Konsta Mäenpään ja Matias Lipastin kanssa lajin alkeet opetellut Metsomäki myöntää.

Painin parista on aina lähtenyt nuoria miehiä – esimerkiksi Pekka Rauhala, Tuomo Karila tai Mika Lehto – lukemaan lääketiedettä. Erityisesti Karilan työtä ihaileva Metsomäki oli samoilla jäljillä.

Kesätyö sairaalassa

Urheilulukion neljässä vuodessa ja melko rennolla asenteella käynyt Metsomäki hakeutui Ilmajoella Etelä-Pohjanmaan opistoon, jossa suoritti 2020–2021 lääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin valmentavia opintoja kovalla asenteella. Opinnot Tampereen yliopistossa alkoivat 2021, ja Metsomäki valmistunee aikataulussa lääketieteen lisensiaatiksi 2027. Päättyneenä kesänä hän teki Tampereen yliopistosairaalassa lähihoitajan töitä oppiakseen sairaalatyön kovaa arkea.

Lääketieteen opintoihin kuuluu paljon pakollista läsnäoloa. Sen ulkopuolella Metsomäki opiskelee mieluiten itsenäisesti verkkoluentojen ja -kirjallisuuden parissa.

– Vaikka lopetin 2020 painimisen, en lopettanut treenaamista. Kävin koko ajan vähintään puntilla. Ilmajoen painikavereita kuitenkin näin lähinnä, jos mentiin viikonloppuisin oluelle.

Toni Metsomäki ja Marko Yli-Hannuksela katsovat kameraan.
Toni Metsomäen ilmoitus ”määrittelemättömän mittaisesta painitauosta” pilasi pahasti silloisen päävalmentajan Marko Yli-Hannukselan (oik.) kesäloman alun vuonna 2020. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Kymmenen kertaa matolla

Tampereella treenaaminen jatkui opintojen ohessa, mutta paikallisella painisalilla hän kävi ja on käynyt sittemminkin todella satunnaisesti. Metsomäen saavuttama MM-paikka onkin isosti todennäköisyyksien vastainen. Esimerkiksi viime toukokuussa tullutta 97-kiloisten SM-kultaa edelsi seuraavanlainen lajivalmistautuminen:

– Tammikuusta toukokuuhun kävin painitreeneissä ehkä yhteensä kymmenen kertaa ennen SM-kisoja.

Tämän jakson ulkopuolella Metsomäki kävi jonkin verran Helsingissä sparraamassa Suomen ykkösnimen Arvi Savolaisen kanssa.

Metsomäen arkipaino on 92–93 kiloa, joten keväisen SM-kullan jälkeen päävalmentaja Juha Lappalainen puhui hänelle ohuesti mahdollisuudesta syksyn MM-kisoihin miehen oikeaan sarjaan, 87-kiloisiin. MM-kisoissa painitaan kymmenessä, olympiakisoissa kuudessa sarjassa. 87 kiloa on myös olympiapainoluokka.

– ”Pikkis” sanoi myös, että on kaikkea muuta kuin varmaa, täyttääkö kukaan sarjassa edes valintakriteereitä.

Metsomäki esiintyi elokuussa Dortmundin kansainvälisessä turnauksessa edukseen ja varmisti valintansa.

– MM-kisat ei ollut tavoite enkä halua puhua tästä minään isona comebackinä. Nyt kuitenkin olen tilanteessa, jossa olympiapaikka on mahdollinen. Mutta sitä saati jotain olympiamenestystä en halua vatvoa etukäteen.

Hän ei halua myöskään ennustaa, lentävätkö tenttikirjat vuodeksi hyllyyn pölyttymään intensiivisen olympiaprojektin tieltä, jos paikka Pariisin olympialaisiin Belgradissa irtoaa.

Serbian pääkaupungissa pidettävät kisat oli alun perin myönnetty Venäjän Krasnojarskiin, josta ne otettiin Ukrainan sodan takia pois. Kattojärjestö UWW laskee kuitenkin MM-kisoihinsa myös venäläiset ja valkovenäläiset painijat.

Kisoihin osallistuu 336 kreikkalais-roomalaisen tyylin miestä, joista viisi on suomalaisia. Joka sarjan viisi parasta kuittaa 21.–24. syyskuuta olympiapaikan. Määrä oli aiemmin kuusi, mutta nyt pronssiotteluiden häviäjät asetetaan vielä kerran vastakkain ottelemaan viimeisestä kisapaikasta. Lisää paikkoja jaetaan vuoden 2024 puolella olympiakarsintaturnauksissa.

Painija Elmer Mattila poseeraa kameralle
Suomen joukkue järkyttyi, kun MM-kisoihin valitun Elmer Mattilan krooniset vatsakivut paljastuivat syöpäkasvaimen aiheuttamiksi. Kuva: Mari Mäkinen

Suomen alkuperäinen joukkue muuttui yhden painijan verran. Elmer Mattilan (67 kg) erittäin vakava sairastuminen avasi 82-kiloisiin paikan Artem Shapovaloville. Suomi sai lähettää kisoihin enintään viisi kreikkalais-roomalaisen painijaa. Edellinen Suomen MM-mitalimies on Rami Hietaniemi, pronssimitalisti Istanbulissa 2011.

Olympiakisoissa jo 2021

Metsomäki tavoittelee ensimmäistä olympiapaikkaansa kilpailijana. Suomen olympiadelegaatioon hän kuului jo Tokiossa 2021. Arvi Savolaiselle Japaniin valittu sparrivastustaja Vili Ropponen loukkaantui, ja Metsomäki sai soiton.

– Se tuli ihan puskista. Olin täysin lopettanut painin ja kesätöissä Ilmajoella. Mutta en voinut jättää Arvia pulaan, Tokiossa toisen sparraajan eli Konsta Mäenpään kanssa kisakylän ulkopuolella asunut Metsomäki sanoo.

Tokion olympialaiset olivat pettymys painija Arvi Savolaiselle.
Toni Metsomäelle tuli yllättävä Tokion-reissu elokuussa 2021, kun Arvi Savolaisen (kuvassa) olympiasparraajaksi valittu Vili Ropponen loukkaantui. Savolainen sijoittui olympiaturnauksessa viidenneksi. Kuva: Getty Images

Mitaliotteluiden päivänä Metsomäki oli tokiolaisessa messuhallissa jo auttanut Savolaisen lämpimäksi, kun tuli toinen, yllättävämpi avunpyyntö. Sarjan 97 kiloa loppuotteluun valmistautunut – ja sen myös voittanut – Venäjän Musa Jevlojev pyysi suomalaista avukseen lämmittelymatolle.

– Hän halusi ottaa muutaman noston ja halusi avuksi vähän kevyemmän kaverin.

Mikä Peruna?

Lopuksi on vielä syytä selvittää, mistä periytyy Metsomäkeä alle 10-vuotiaasta asti seurannut Peruna-lempinimi.

– Vaihtoehtoja on kaksi. Alakoulussa leikkautin kesäloman alkaessa pääni kaljuksi, ja se muistutti perunaa. Sitten on toinen selitys. Kun olin 9-vuotias ja palasimme poikapaineihin kesäloman jälkeen, valmentaja kysyi, mitä tein kesällä. Vastasin, että ajoin mönkijää ja söin perunaa.

Suosittelemme