Hyppää sisältöön

Lyöjäkuningas johdatti Sotkamon finaaleihin ja latasi jäätävän kuitin: ”Karhua ei kannata herättää...” – finaaliklassikossa vastassa Vimpeli

Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto kohtaavat vuosien tauon jälkeen miesten Superpesiksen finaaleissa. Sotkamo voitti välieräsarjassa Kempeleen kirin 3–1 ja Vimpeli kaatoi Mansen samoin lukemin.

Roope Korhonen lyö pesäpalloa.
Kuva: Lehtikuva
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Miesten Superpesiksen välieräsarjat ratkesivat tiistaina noin puolen tunnin välein ennakkosuosikkien hyväksi. Sotkamon Jymy voitti Kempeleen Kirin vierasottelussa 1–0 (3–3, 4–3) ja Vimpelin Veto kukisti Manse PP:n vieraissa samoin jaksolukemin 1–0 (10–3, 3–3). Ottelusarjat menivät perinneseuroille voitoin 3–1.

Tämän kauden yllättäjäjoukkue Kempele pelasi ratkaisuotteluun asti vahvan välieräsarjan. Hurmos ei kuitenkaan kantanut loppuun saakka, sillä lyöjäjokeri Roope Korhosen johdolla Sotkamo oli ratkaisuhetkillä vahvempi.

Neljännen välieräottelun avausjakso päättyi juoksuin 3–3, mutta toisen jakson aloittavalla Korhonen tykitti sotkamolaiset karkumatkalle. Hän löi ajolähtötilanteessa viimeisellä lyönnillään kaksi juoksua eikä Kempele enää noussut voittotaisteluun.

Korhonen äityi ottelusarjan edetessä kovaan vireeseen. Ratkaisuottelussa hän löi kuusi juoksua. Kempeleen tähtipelaaja Tuomas Jussila sytytti 42-vuotiaan Korhosen näytönhalut ottelun alussa.

– Harvoin sanon näin, mutta tänään Jussila herätteli omalla tuuletuksellaan ensimmäisen vuoron jälkeen. Karhua ei kannata herättää, jos se on unilla, Korhonen latasi Ylen haastattelussa ottelun jälkeen.

Korhonen löi kahdessa viimeisessä välieräottelussa yhteensä 13 juoksua.

Roope Korhonen kiskaisi lyönnillään Sotkamon karkumatkalle toisen jakson alkajaisiksi.

Vimpeli ratkaisi viime hetkillä

Manse PP oli pitkään viemässä neljättä ottelua supervuoropariin, mutta Vimpeli vesitti lopulta tamperelaisten haaveet. Vierasjoukkue Veto voitti avausjakson peräti 10–3, mutta tauon jälkeen tamperelaiset nostivat kotiyleisönsä edessä tasoaan.

Kotijoukkue johti toista jaksoa puolivälissä juoksuin 3–1, mutta Jukka-Pekka Vainionpää löi kolmannen tasoittavalla Olli Heikkalan kotipesään. Lopulta neljännen tasoittavalla Janne Mäkelä kotiutti 23-vuotiaan Elmeri Anttilan, ja Vimpelin juhlat alkoivat.

– On luotettava omiin parhaisiin lyönteihin, mitä kovempi paikka on. Taisi olla kesän paras jatkekumura, Mäkelä kertasi kakkosjatkeelle suuntautunutta finaalipaikan arvoista lyöntiään.

Janne Mäkelän lyönti toi Vimpelille finaalipaikan.

Vimpeli ja Manse kohtasivat viime vuonna finaaleissa. Mäkelä sanoi, että tamperelaiset ovat ottaneet Vimpelin etumatkaa kiinni. Viime vuonna Veto voitti finaalit puhtaasti 3–0.

– Paljon kovempi sarja tämä oli kuin viimevuotinen.

41-vuotias lyöjähirmu on ollut voittamassa neljää Vimpelin mestaruutta 2000-luvulla. Vimpeli ja Sotkamo kohtasivat finaaleissa peräti seitsemän kertaa 2010-luvulla.

– Oltiin kova taistelupari 2010-luvun alussa. Eiköhän me taas lähdetä kultaa hakemaan, Mäkelä sanoi ja viittasi Vimpelin mestaruuksiin päättyneisiin edellisiin joukkueiden finaalikohtaamisiin vuosilta 2016 ja -17.

Janne Mäkelä lyömässä palloa.
Mäkelä on lyönyt tämän kauden pudotuspeleissä yhden kunnarin ja 24 tavallista juoksua. Kuva: All Over Press

Roope Korhosen mukaan Sotkamon on finaaleissa pelattava parempaa ulkopeliä kuin välieräsarjassa. Etenkin heittopelin tarkkuus kiinnitti runkosarjan lyöjäkuninkaan huomion.

– Heitimme tänään ja koko sarjassa poikkeuksellisen paljon harhaheittoja, vaikka niitä ei koko kesänä oikeastaan ole tullut.

Kahden vaisumman välieräottelun jälkeen lyöntinsä löytänyt Korhonen sanoi, että sarjan alku meni liikaa miettimiseksi mailan varressa. Tämän jälkeen hän yksinkertaisti tekemistään.

– Päätin löysätä käsijarrun kokonaan pois ja antaa vaan palaa. Hyviä asioita tapahtuu, kun uskaltaa tehdä asioita kentällä, Korhonen painotti.

12-kertainen Suomen mestari korostaa, että finaalit ovat täysin eri pelejä kuin kauden aiemmat ottelut. Hän odottaa finaalisarjalta laadukasta ulkopeliä.

– Siellä ei saa juoksuja muuta kuin laadukkaalla tekemisellä.

Yleisöllä on Korhosen mukaan merkittävä rooli ratkaisupeleissä.

– Kun yleisön ääni tulee mukaan, väärä-huutoakaan ei tahdo kuulla, Korhonen tunnelmoi pesäpallokesän huipennusta.

Suosittelemme