Hyppää sisältöön

Kaupan ala testaa jo viivakoodien korvaajaa – tuleva 2D-koodi kertoo päiväyksen jo kassalla ja automatisoi alennukset

Kaupan keskusliikkeet ja elintarvikejätit ovat aloittaneet syyskuussa projektin uuden 2D-koodin lisäämiseksi pakkauksiin.

Uusi 2D-koodi muistuttaa nykyisiä valmistajien omia QR-koodeja. Videossa esillä oleva koodi on järjestelmää ylläpitävän GS1-yhtiön esittelytarkoituksiin luoma toimiva mallikoodi.
Jarmo Koponen

Kaupan tuotteiden viivakoodijärjestelmä on saamassa rinnalleen uudempaan tekniikkaan perustuvat, nykyisiä QR-koodeja muistuttavat, älykkäämmät koodit.

Suomessa uusiin 2D-koodeihin liittyen on kuluvan kuun alussa aloitettu projekti, jossa mukana ovat elintarvikeyhtiöt Valio, HK-Scan, Atria, Apetit ja Fazer. Mukana ovat myös muun muassa kaupan keskusliikkeet SOK ja Kesko.

– 2D-koodien suhteen alkaa syyskuussa yhteisprojekti kaupan keskusliikkeiden ja isompien tavarantoimittajien kanssa, jossa luodaan yhteinen malli siihen, miten nämä koodit saadaan käyttöön, vahvistaa järjestelmän ylläpitämisestä Suomessa vastaavan GS1 Finlandin kehityspäällikkö Kimmo Keravuori.

Kaksiulotteinen matriisikoodi

Uudet 2D-koodit on tarkoitus saada globaalisti kassajärjestelmiin noin neljässä vuodessa.

– Maailmanlaajuinen tavoitetila on, että vuoteen 2027 mennessä. Optimistisesti ajattelisin, että vuoden parin sisällä nähtäisiin jo ihan käytössä Suomessakin osassa tuotteita, hän arvioi.

Nykyisiä QR-koodeja muistuttaviin 2D-koodeihin voidaan laittaa perinteisiä viivakoodeja enemmän informaatiota.

Koodissa voi olla mukana esimerkiksi tuotteen viimeinen käyttöpäivämäärä, erätunnus, ja jopa tuotekohtainen sarjanumero.

Takaisinvedot helpottuvat

– Kun sinne lisätään tietoa, saadaan parempi tuoteturvallisuus, jäljitettävyys, kohdennetut takaisinvedot. Voidaan estää pilaantuneiden tuotteiden myynti kassalla, parantaa tuoteturvallisuutta ihan kuluttajienkin näkökulmasta, luettelee Keravuori.

Myös viimeistä käyttöpäivää lähestyvien tuotteiden laittaminen alennusmyyntiin voidaan hoitaa ilman punalaputtamista.

– Päiväys saadaan kassalla suoraan koodista. Alennukset voidaan automatisoida, Keravuori toteaa.

Muun muassa K-ryhmässä 2D-koodien käyttöönottoon liittyvät valmistelut ovat täydessä käynnissä.

– Kyseessä on merkittävä muutos koko kaupan alalla, ja täten myös merkittävä K-kaupoille ja Keskolle. Vaikutus ulottuu koko tuotantoketjuun valmistavasta teollisuudesta kuluttajaan asti, sanoo johtaja Tuuli Luoma Keskolta.

Suomessa viivakooditekniikkaa hyödyntävät kassapäätteet aloivat yleistyä 1980-luvulla.

Maailmanlaajuisesti viivakoodijärjestelmän juuret ovat 1970-luvun alkupuolen Yhdysvalloissa.

Suosittelemme sinulle