Saudi-Arabia ja Venäjä kertoivat tiistaina rajoittavansa öljyn tuotantomääriä ainakin vuoden loppuun. Markkinoilla raakaöljyn tynnyrihinta käväisi 90 dollarin yläpuolella ensimmäistä kertaa sitten viime marraskuun.
Hinta on noussut kesästä lähtien voimakkaasti, ja myös suomalaiset autoilijat tuntevat sen nahoissaan. Alle kahden euron pumppuhinnat näyttävät jäävän lyhytaikaiseksi iloksi.
– Kesällä nähtiin ne halvimmat bensiininhinnat. Hallituksen lupaamaa polttoaineiden veroalea ei kukaan tule tässä markkinamyllerryksessä edes huomaamaan, Bios-tutkimusyksikön ekonomisti Jussi Ahokas sanoo.
Ahokas viittaa hallituksen kaavailemaan veroaleen, joka alentaisi bensiinin pumppuhintaa noin 4,4 senttiä litralta ja dieselin pumppuhintaa noin 4,9 senttiä litralta.
Ahokkaan mukaan Saudi-Arabian ja Venäjän ilmoitus pitää hinnoissa nousupainetta. Toinen tekijä on dollarin kurssi. Raakaöljy ja polttoaineet hinnoitellaan dollareissa, mutta Suomessa niitä myydään euroissa.
– Kun euron kurssi laskee, polttoaineiden hinta nousee. Ja euron huippu suhteessa dollariin nähtiin heinäkuun alussa, Ahokas sanoo.
Maailmantalous ei ole erityisen vahvassa vedossa, mutta öljyn kulutus rikkoo ennätyksiä. Ahokas toteaa, ettei öljyn kysynnän hiipuminenkaan johtaisi hintojen laskuun.
– Jos öljyn tuottajamaat ovat noin aggressiivisia leikkaamaan tarjontaa, hintapainetta alaspäin ei synny. Pitää muistaa, että öljyn hinta on poliittinen.
Venäläisen öljyn loppuminen näkyy dieselin hinnassa
Bensiiniyhtiö St1:n kaupallinen johtaja Timo Jokinen arvioi, että bensiinin hinnannousu on isolta osin kausivaihtelua. Kysyntähuippu on aina heinä–elokuussa ja sen jälkeen bensiinin hinta usein laskee.
Dieselin hinnannousu keskellä kesää sen sijaan ei Jokisen mukaan ollut aivan normaali ilmiö. Siihen oli ainakin kaksi keskeistä syytä.
– Venäläisen raakaöljyn jalostamisesta tuli enemmän dieseliä. Kun sitä on korvattu kevyemmillä raakaöljyillä, saadaan sama määrä bensiiniä, mutta vähemmän dieseliä. Sitä tuodaan muualta, mikä nostaa hintaa, Jokinen sanoo.
Toinen tekijä on ollut paahtava helle, joka on rajoittanut jalostamojen toimintaa esimerkiksi Välimeren alueella.
– Jos on kauhean kuuma, pitää leikata tuotantoa. Tämä tilanne oli lähinnä heinäkuussa.
Jokisen mukaan bensiinin hinnassa voidaan nähdä lähikuukausina ”pehmenemistä”, mutta dieselin hinnassa todennäköisesti ei.
Voit keskustella aiheesta 7.9. klo 23 saakka.