Hyppää sisältöön

Maan suurin lasku valtionosuuksista tulossa Kouvolaan – lähes 5 miljoonaa miinusta

Tilanne aiheuttaa kahden miljoonan lisäpaineen Kouvolan säästötoimiin. Myös Haminalle on tulossa odotettua isompi lasku.

Kouvolan kaupungintalon julkisivu ja käveleviä henkilöitä.
Kuntaliiton tilastoissa Kouvola on koko maan suurin maksaja valtionosuuksissa vuonna 2024. Kuva: Antro Valo / Yle
Heikki Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeriön uusien laskelmien mukaan Kouvola joutuu maksamaan valtionosuuksia takaisin ensi vuonna lähes 5 miljoonaa euroa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat.

Vielä keväällä Kouvolan kaupunki arvioi laskun vajaaseen kolmen miljoonaan euroon.

– Onhan tämä pudotus todella suuri verrattuna meidän omaan arvioon. Tämä on puhdas seuraus Kymsoten menojen kasvusta, etenkin vuonna 2022, toteaa Kouvolan talousjohtaja Hellevi Kunnas.

Kuntaliiton tilastoissa Kouvola onkin koko maan suurin maksaja. Toiseksi eniten miinusta on Eurajoella ja kolmanneksi eniten Haminalla.

Valtio osallistuu valtionosuusjärjestelmän kautta kunnallisten peruspalvelujen rahoitukseen. Miinusmerkkisiä valtionosuuksia joutuvat maksamaan kunnat, joiden sote-menot kasvoivat vuosina 2021–2022, eli juuri ennen hyvinvointialueisiin siirtymistä.

Koskaan aikaisemmin Kouvola ei ole maksanut negatiivisia valtionosuuksia, vaan tilanne on seurausta sote-menojen siirtymisestä valtion harteille. Yhteensä Kouvolan osuudet vähenevät ensi vuonna 26,5 miljoonaa euroa tämän takia.

– Me ikään kuin rahoitamme sote-menoja miinusmerkkisten valtionosuuksien kautta. Kurjalta tämä tuntuu näin lievästi sanottuna.

Painetta sopeuttamistoimiin

Kunnaksen mukaan ylimääräinen kaksi miljoonaa on nyt löydettävä jostain. Todennäköisesti tämä tarkoittaa Kouvolan jo nyt suurien säästötavoitteiden paisumista.

– Tavalliselle kuntalaiselle vaikutukset tulevat näkymään isompien sopeuttamistoimien yhteydessä.

Lopullinen valtionosuuksien määrä ratkeaa loppuvuodesta, kun esimerkiksi kunnan verokertymän vahvistuu.

– Summa voi vielä muuttua, mutta tämän tasoisia heilahduksia tuskin on enää odotettavissa.

Toivonpilkkeenä hallitusohjelman kirjaus

Nykyiseen hallitusohjelmaan on kirjattu lause, jonka mukaan hallitus selvittää mahdollisuutta tehdä muutoksia valtionosuusjärjestelmään, jotta yhdenkään kunnan maksatus ei olisi negatiivinen.

Talousjohtaja Hellevi Kunnaksen mukaan Kouvola pyrki edistämään tämän muutoksen eteenpäin viemistä.

– Tällä hetkellä toteutuksesta ei tosin ole mitään tietoa. Lähtökohtaisesti Kouvola valmistautuu maksamaan sen viisi miljoonaa.

Kymenlaakson toiselle kunnalle Haminalle miinusta on kertymässä myös reilut 3 miljoonaa euroa. Hamina arvioi alkuvuodesta lukemaa vielä alakanttiin eli noin 1,3 miljoonan euron miinukseen.

Suosittelemme