Hyppää sisältöön

Analyysi: Kesän rasismimylläkkä oli liikaa osalle perussuomalaisten kannattajista – he jättävät nyt puolueen

Hallitusvastuu ja rasismikeskustelu ovat nakertaneet tasaisesti perussuomalaisten kannatuspohjaa eduskuntavaaleista lähtien, kirjoittaa politiikan toimittaja Päivi Lakka.

Petteri Orpo, Riikka Purra, Anna-Maja Henriksson.
Riikka Purran perussuomalaiset menettivät Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa kannatustaan muun muassa kokoomukselle. Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puhui eduskunnan rasismikeskustelussa keskiviikkona, Riikka Purra ja Anna-Maja Henriksson kuuntelivat. Kuva: Silja Viitala / Yle
Päivi Lakka.
Päivi LakkaPolitiikan toimittaja

Perussuomalaisten kannatus on laskussa jo kolmatta kuukautta putkeen, selviää Ylen tuoreesta kannatusmittauksesta.

Vielä eduskuntavaaleissa puolue sai 20,1 prosenttia äänistä, nyt 18,5 prosenttia kyselyyn vastanneista äänestäisi perussuomalaisia.

Lasku ei ole dramaattinen kun sitä vertaa vuoteen 2015, jolloin perussuomalaiset aloitti edellisen kerran hallitusvastuussa.

Pakolaiskriisi ja Juha Sipilän (kesk.) hallituksen yhteiskuntasopimus päästivät perussuomalaisten kannatuksen vapaaseen pudotukseen ja vaalivuoden loppusyksyyn mennessä kannatus oli romahtanut lähes kymmenen prosenttiyksikköä vaalituloksesta.

Rasismikeskustelu oli liikaa

Kesäkuussa kansanedustaja Vilhelm Junnila joutui eroamaan elinkeinoministerin tehtävästä äärioikeistokytköstensä vuoksi. Seuraavaksi julkisuudessa puitiin perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran ja uuden elinkeinoministerin Wille Rydmanin (ps.) rasistista kieltä sisältäviä kirjoituksia ja viestejä.

Osalle puolueen äänestäjistä tapahtumisen ympärillä vellova keskustelu oli liikaa, ja vanhoilla kannattajilla on nyt haussa salonkikelpoisempi vaihtoehto.

Puolue menettää kannatusta ennen kaikkea muille porvaripuolueille, mutta myös katsomoon. Ahdingon suurin hyötyjä on pääministeripuolue kokoomus, jonka taakse suuri osa perussuomalaisten jättäneistä on siirtynyt.

Perussuomalaisten kannatus laskee etenkin puoluetta kevään eduskuntavaaleissa äänestäneiden eteläsuomalaisten, hyvin koulutettujen ja hyvätuloisten miesten keskuudessa.

Tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa SDP on kärjessä (21,4 %), kokoomus toisena (21,2 %) ja perussuomalaiset kolmantena (18,5 %).
SDP ja kokoomus ovat Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa lähes rinta rinnan. Perussuomalaiset tulee jonkin matkan päässä kolmantena. Kuva: Nanna Särkkä / Yle

Äänestäjäkunnan toisen päädyn on ennakoitu alkavan vuotaa, kun hallitus ryhtyy syksyllä toteuttamaan ohjelmaansa. Luvassa on miljardiluokan leikkauksia, etuuksien karsimista ja työtaisteluita.

Toisaalta tutkimukset osoittavat, että perussuomalaisten äänestäjäkunnassa on vahvaa tukea kovillekin taloustoimille, myös perinteisten duunariäänestäjien keskuudessa.

Tämän osoittaa jo sekin, etteivät puolueen kannattajat nostaneet kytkintä siinä vaiheessa, kun hallitusohjelma julkaistiin.

Ääni kellossa voi kuitenkin muuttua, jos ja kun hallituksen politiikka alkaa näkyä omassa arjessa ja kukkarossa. Hallitus ei ole vielä päässyt suunnitelmissa edes vauhtiin.

SDP valmistautuu kuromaan kaulaa kokoomukseen

Opposition ja hallituksen pääpuolueet SDP ja kokoomus ovat molemmat onnistuneet nostamaan kannatustaan eduskuntavaaleista. Puolueet lähtevätkin syksyn mittelöön rinta rinnan.

SDP:n kannatus on 21,4 ja kokoomuksen 21,2.

Viime viikonloppuna SDP sai uuden puheenjohtajan Antti Lindtmanin, joka hyökkäsi vahvasti hallituksen työelämää ja sosiaaliturvan leikkauksia koskevia suunnitelmia vastaan.

Pääoppositiopuolue seilasi kesän yli vailla kapteenia, kun luopuva puheenjohtaja Sanna Marin vetäytyi julkisuudesta ilmoitettuaan, ettei hae jatkoa tehtävässä.

Tästä huolimatta puolueen kannatuksessa nähtiin kesällä parhaat viikot, kun hallitus pui omaa luottamustaan ja pakersi tiedonannon yksityiskohtia. Kokoomus sen sijaan oli hallituksen kriisiajan suurin kärsijä, vaikka se on sittemmin saanut kannatuksensa elpymään.

Eilen keskiviikkona hallitus antoi eduskunnalle tiedonannon yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Perjantaina eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta.

Vaikka hallitus selviäisi äänestyksestä ehjin nahoin, saavat hallitusnelikon jäsenet pitää vielä monta kertaa penkeistään kiinni. Ammattiyhdistysliike ja oppositio ovat jo takajaloillaan, vaikka hallitus vasta valmistelee esityksiään eduskunnalle.

SDP:llä on monessa mielessä hyvät asemat kannatuksen kasvattamiseen ja kaulan kuromiseen kokoomukseen tulevina kuukausina.

Voit keskustella aiheesta 8.8. kello 23:een saakka.

Suosittelemme