Hyppää sisältöön

”Riettaan myllystä” kuului kovin meteli – uusi tutkimus kertoo, millaista oli legendaarisilla Rovaniemen markkinoilla

Väitöskirja avaa, miten kansa juhli markkinoilla entisaikoina. 1950-luvun rillumarei-viihde ei kerro koko kuvaa markkinoista: ”Tulthin markkinoille oikian asian takia, eikä vain huvittelemhan.”

Ylen kuvamateriaalia Rovaniemen markkinoilta vuodelta 1938, selostus vuodelta 1962 Hanki alla - vauhti päällä -sarjasta. Marko Niemelä sen sijaan on tutkinut Rovaniemen markkinoiden äänimaisemaa vuosilta 1881-1930.
Eelis Rytkönen

Pakkanen narskuu, karuselli piipittää. Haitari soi ja posetiivari yskii. Kahvilassa soittaa helsinkiläinen jazz-trio ja kahvilan kosmopoliittisesta seurueesta kuuluu kummallisia kurahduksia.

Tältä kuulosti Rovaniemen markkinoilla vajaat sata vuotta sitten toimittaja Yrjö Rauanheimon korvaan.

Äänetöntä kuvamateriaalia Rovaniemen markkinoilta vuodelta 1938. Arkistofilmi / Aho & Soldan

Rovaniemen legendaarisia markkinoita ja niiden äänimaisemaa on tutkinut Lapin yliopistosta kulttuurihistorian oppiaineesta väittelevä Marko Niemelä. Markkinatunnelma oli huipussaan 1880-luvulta vuoteen 1930 saakka, jolloin markkinat siirtyivät pois Maantiekadulta (nykyinen Valtakatu).

Niemelä on tutkinut merkityksiä, joita esimerkiksi lehtikirjoituksissa annettiin markkinoiden äänille. Itse ääniä tuolta ajalta ei juurikaan ole säilynyt.

Meluinen tapahtuma veti ihmisiä Rovaniemelle eri puolilta Suomea ja ulkomailta. Markkinat merkitsivät paikkakunnalle rahaa ja ne vaikuttivat myös hintoihin.

– Rovaniemellä kuuluu alituiseen pidettävän markkinoita, jolloin kaikki eläminen ja tavara kohoaa huippuhintoihin, sellaisiin, joita ei muualla Suomessa tunneta, kirjoitti Ernst Lampén vuoden 1921 juhannusmarkkinoiden aikaan.

Rillumarei, vai oliko?

Monille Rovaniemen markkinoista tulee ensimmäisenä mieleen Reino Helismaan käsikirjoittama elokuva ja sanoittama kappale.

Yle Areenassa ote ja nimikkokappale elokuvasta Rovaniemen markkinoilla (1951).

Elokuva ja sen tunnuslaulu saavuttivat aikanaan suuren suosion, ja ne aloittivat Suomessa rillumareiksi kutsutun viihdekulttuurin. Rillumarei ei silti kerro kaikkea Rovaniemen perinteisestä markkinakulttuurista. Marko Niemelän mukaan rillumarei oli oman aikansa heijastumaa.

– Ei silloin 1920-luvulla puhuttu mistään rillumarei-kulttuurista, Niemelä kertoo.

Rovaniemen markkinoille vein mä Lapin kultaa, sitähän on mulla niin kuin etelässä multaa! Ruma-relluma-rilluma-rei, mulla on sitä toisilla ei!

Rovaniemeläisen kotiseutuaktiivin Kalle Ylipullin mielestä rillumarei-kulttuuri ja todellinen Rovaniemen markkinoiden kulttuuri erosivat toisistaan rajusti. Hän kommentoi eroavaisuuksia vuonna 1961 kymmenen vuotta elokuvan ilmestymisen jälkeen.

– Silloin varmasti tulthin markkinoille oikian asian takia, eikä vain huvittelemhan, Ylipulli kommentoi 1900-luvun alun markkinameininkiä.

Hänen mielestään laulut Rovaniemen markkinoista perustuivat myöhemmän ajan markkinoihin, ja nekin olivat liioittelua, jopa valheellisia.

Marko Niemelä (vas.) ja toimittaja Ari Hursti istuvat penkeillä rakennuksen edessä.
Marko Niemelä (vas.) kävi Ylen lähiöviikkojen väliaikaisessa toimituksessa Ari Hurstin haastateltavana Rovaniemen Korkalovaarassa. Niemelä on tutkinut vanhojen markkinoiden äänimaisemaa tekstilähteiden perusteella vuosilta 1881-1930. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Melu häiritsi, mutta ei kaikkia

Rovaniemen markkinoita paheksuttiin aikanaan metelin vuoksi. Kaupunkien tuottamaa ääntä alettiin 1920-luvulla pitää häiritsevänä meluna, mutta vastakkaisiakin näkemyksiä esitettiin. Esimerkiksi kirjailijaryhmittymä Tulenkantajat suhtautui meluun edistyksen, voiman ja tehokkuuden symbolina.

Markkinoita paheksuttiin myös juopottelun ja tuhlailun vuoksi. Tuhlaamisena nähtiin esimerkiksi markkinoille tullut huvipuisto.

Tivoli kuului osaksi markkinaelämää. Video: Aho & Soldan

“Riettaan myllyn” uskottiin huijaavan pieniä poikia

Vuonna 1903 sanomalehti Perä-Pohjolaisessa kirjoitettiin karusellista. Se liitettiin rahan tuhlaamiseen, jopa huijaamiseen. Uhreina nähtiin pienet pojat.

– Moni pieni poikanen pani ainoan viispennisen nähdessään tuon komean puuratsun satuloituna ja kiipesi sen selkään, lehdessä kirjoitettiin.

Toimittaja Yrjö Rauanheimon mukaan kaikkein suurinta ääntä markkinoilla pitivät juuri karusellin kyydissä olevat lapset. Karuselleja kutsuttiin 1900-luvun taitteen lehdistössä monin erilaisin nimin. Karusellia kutsuttiin hoijakaksi sekä riettaan tai riettahan myllyksi.

Ensimmäiset viralliset Rovaniemen markkinat järjestettiin vuonna 1881. Vierailijoita houkuteltiin monenlaisin keinoin. Äänetöntä kuvamateriaalia vuodelta 1938. Arkistofilmi / Aho & Soldan

Karusellia puitiin myös kuntapolitiikassa

Karuselli koettiin jopa niin vahingolliseksi, että vuonna 1903 sitä käsiteltiin kuntakokouksessa, joka päätti äänestyksen jälkeen kieltää karusellit markkinoiden ajaksi kokonaan.

Oulun läänin kuvernööri Otto Savander ei kuitenkaan hyväksynyt päätöstä, joten karuselli alkoi pyöriä jo heti seuraavilla markkinoilla.

Marko Niemelän väitöskirja Huumaava äänten Pauhu. Rovaniemen markkinoiden äänimaisena 1881–1930 tarkastetaan Lapin yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa lauantaina 9. syyskuuta klo 12.

Suosittelemme