Oulun yliopiston tuore laitehankinta on herättänyt kiinnostusta ulkomaita myöten. Suomalaiskeksintöön perustuvaa laitetetta asennetaan parhaillaan Oulun yliopistolliseen sairaalaan.
Aivopesuriksi nimetyllä FUS LiFU -laitteella voidaan pestä kuona-aineita muistisairaiden ihmisten aivoista ja auttaa aivojen lääkinnässä. Menetelmästä odotetaan jopa läpimurtoa monien aivosairauksien hoidossa.
Tämä juttu kertoo siitä, mikä aivopesuri on ja miten yliopisto sai kasaan siihen vaaditut rahat.
1. Laitteella voidaan hoitaa ja lääkitä muistisairaita
Aivot on suunniteltu hylkimään kaikkea ulkoa tulevaa. Vain pieni murto-osa muistisairauksien hoitoon suunnitelluista vesiliukoisista lääkkeistä pääsee kohteeseensa veri-aivoesteen läpi.
Fokusoitua ultraääntä käyttävällä laitteella veri-aivoeste voidaan hetkellisesti avata ja saada lääkettä perille jopa satakertainen määrä. Aivoista voidaan myös pestä kuona-aineita pois.
Aivot puhdistuvat unen aikana. Jos puhdistumisessa on häiriöitä, keräävät aivot kuona-aineita. Näillä on yhteys muistisairauksiin.
Tutkimusta on tehty ALSia, Alzheimeria ja Parkinsonin tautia sairastavilla. Laitteen käytölle nähdään mahdollisuuksia myös epilepsian ja aivolymfooman hoitoon.
2. Suomalaiskeksinnöllä on palautettu hiiren muisti
Aivopesuria pidetään Kanadan Torontossa tutkimusta tekevän Kullervo Hynysen keksintönä. Hän on kotoisin Pyhännältä, Pohjois-Pohjanmaalta.
Hynynen on tehnyt ryhmänsä kanssa humaaneja kokeita veri-aivoesteen avaamisessa. Kokeet ovat osoittautuneet turvallisiksi ja tulokset ovat lupaavia. Ryhmä on myös tiettävästi ensimmäisenä maailmassa pystynyt palauttamaan hiiren kadonneen muistin.
3. Laitteen käyttö aloitetaan syöpäprojekteissa
Oululaiset ovat pääsemässä laitteellaan heti mukaan kansainvälisiin syöpäprojekteihin. Niissä tehdään ainakin aivojen nestebiopsiaa ja hoidetaan aivoista keuhkosyövän etäpesäkkeitä. Hoitojen piirissä voi hyvin olla esimerkiksi pohjoissuomalaisia potilaita.
Muistisairauksiin liittyvät hoidot astuvat kuvaan myöhemmin. Ensin Oulussa opetellaan laitteen käyttö, yhdistetään siihen aivohuuhdonnan uniikki kuvantamistekniikka ja hankitaan tutkimuslupia. Asiat eivät tapahdu nopeasti.
4. Oulussa laitteen käyttö yhdistetään huipputarkkaan kuvantamiseen
Oulussa on onnistunut kuvaamaan ultranopealla magneettikuvausmenetelmällä aivojen pulsaatioon liittyviä häiriöitä, joita havaitaan ainakin Alzheimeria, epilepsiaa ja aivolymfoomaa sairastavilla. Tämä osaaminen yhdistetään aivopesurin käyttöön.
Jos esimerkiksi epilepsian kohdalla anatomiset kuvat näyttävät aivojen pulsaatiossa eli aivovaltimoiden sykinnässä poikkeamia yhdellä kymmenestä potilaasta, ultranopea magneettikuvausmenetelmä löytää niitä kahdeksalta kymmenestä. Tämän ajatellaan mullistavan diagnostiikan.
5. Vastaavaa laitetta ei löydy Pohjoismaista
Oulu sai FUS LiFu -laitteensa maanantaina. Turussa on lähes vastaava HiFu-laite. Se käyttää korkean intensiteetin ultraääntä, Oulun laite matalaa.
Turun laitteella on hoidettu muun muassa essentiaalista vapinaa.
Oulun laitetta ei ole missään muualla Pohjoismaissa. Laitteen ajatellaan nostavan Oulun maailman kärkeen veri-aivoesteen tutkimuksessa.
6. Laite on rahoitettu avustuksilla ja apurahoilla
Oulun yliopisto on saanut laitetta varten lahjoituksia ja apurahoja.
Yksittäinen säätiö lupasi koneen hankintaan miljoonarahoituksen ja yksityisiltä tuli 200 000 euroa lahjoituksina. Lahjoittajissa on mukana yli 300 yksityistä ihmistä sekä joukko yrityksiä ja yhteisöjä.
Ratkaiseva apuraha tuli Suomen Kulttuurirahastolta. Sieltä saadun 700 000 euron apurahan myötä tarvittavat varat olivat kasassa.
Apurahojen ja lahjoitusten kokonaissumma on noin 2,2 miljoonaa euroa.
Juttu on koottu toiminnallisen kuvantamisen professorin Vesa Kiviniemen aiemmista haastatteluista.