Hyppää sisältöön

Jouduin lomautetuksi, miten saan rahat riittämään? Lue neljä kysymystä ja vastausta

Kokosimme tähän juttuun keskeisiä kysymyksiä ja vastauksia sinulle, joka jouduit lomautetuksi.

Henkilö ylittää suojatien Alepa-kassit käsissään.
Lomautus nipistää loven kukkaroon. Listasimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin. Kuvituskuva. Kuva: Silja Viitala / Yle
Minna Kaipainen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yritykset ovat ilmoittaneet viime aikoina lomautustarpeista. Esimerkiksi satamaoperaatori Steveco kertoi tiistaina aikeistaan lomauttaa henkilöstöä Kotkassa enintään 90 päiväksi. Keskiviikkona metsäyhtiö Kotkamills ilmoitti suunnittelevansa lomautuksia, irtisanomisia tai jopa sahan sulkemista Kotkassa.

Ensimmäinen tehtävä lomautetulle on ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon. Kahden viikon kuluttua tulee työttömyysetuutta hakea omasta työttömyyskassasta.

Ansiosidonnaista tukea on mahdollista saada, jos lomautettu on työttömyyskassan jäsen ja jäsenyyden aikana ollut työssä 26 kalenteriviikkoa eli noin puoli vuotta. Voit laskea arvion päivärahastasi ansiopäivärahalaskurilla.

Muussa tapauksessa peruspäivärahaa haetaan Kelasta. Työmarkkinatuen suuruuden voi laskea Kelan sivuilla työmarkkinatuen laskurilla.

Mutta kuinka saada rahat riittämään, kun tulot putoavat hetkellisesti totutusta?

Saanko tehdä keikkatöitä?

Lomautettuna voi tehdä töitä lomautuksen aikana. Töitä voi tehdä kokonaan toiselle työnantajalle tai palata lomauttaneelle työnantajalle. Osa-aikaisesta työstä saatava tulo vähennetään osittain ansiopäivärahasta.

Voinko opiskella?

Työnhakijaksi ilmoittautuvalla lomautetulla on oikeus opiskella menettämättä oikeutta työttömyysetuuteen. Lomautuksen aikana voi myös osallistua työnhakuvalmennukseen ja päivittää omia työnhakutaitojaan.

– Työnhaku on muuttunut aika paljon. Enää työtä ei haeta marssimalla ovesta sisään ja kättelemällä pomoa. Työnhakuvalmennuksesta saatu oppi ei mene hukkaan, vaikka lomautus päättyisikin, muistuttaa muutosturva-asiantuntija Leena-Maria Sevón Kaakkois-Suomen TE-palveluista.

Käytettävissä ovat myös muut TE-palvelujen koulutuspalvelut.

Pyrkijöitä luentosalissa odottamassa kokeen alkua.
Lomautetulla on oikeus opiskella menettämättä työttömyysetuutta. Arkistokuva. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Pitääkö minun hakea muita työpaikkoja?

Kyllä, jos sinut on lomautettu yli kolmeksi kuukaudeksi. Pitkissä lomautuksissa olet velvoitettu hakemaan töitä. Näissä tapauksissa TE-palvelujen kanssa sovitaan työnhakukeskustelusta.

– Keskustelussa täydennetään henkilön työnhakuprofiilia ja osaamista. Pitkissä lomautuksissa henkilö on työnhakuvelvoitteen piirissä, jolloin sovitaan myös siitä, kuinka monta työpaikkaa hän on velvoitettu kuukaudessa hakemaan, sanoo muutosturva-asiantuntija Leena-Maria Sevón Kaakkois-Suomen TE-palveluista.

Työnhakuvelvoite voi vaihdella tapauskohtaisesti yhdestä neljään hakemukseen kuukaudessa.

Kuinka saan rahat riittämään?

Lomautuksen kohdatessa tulotaso putoaa jonkin verran.

Kymenlaakson oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvoja Niina Vainimo suosittelee perinteistä budjetointia, jossa paperille kirjataan perheen tulot ja välttämättömät menot.

– Ensimmäisenä on syytä karsia ei-välttämättömät menot, kuten suoratoistopalvelut ja ravintolaruokailu. Pienistä puroista syntyy isot säästöt, sanoo talous- ja velkaneuvoja Niina Vainimo.

Asuntolainan kanssa on mahdollista neuvotella lyhennysvapaasta tai uudesta maksusuunnitelmasta.

– Pankit suhtautuvat tähän yleensä myötämielisesti, jos on siihen mennessä hoitanut asiansa hyvin, sanoo talous- ja velkaneuvoja Niina Vainimo.

Kirvesmies Harri Anttila kertoi elokuussa Ylelle, että hänellä on edessään lomautus, jonka kestosta ei ole tietoa. Ennen tätä töitä on pääsääntöisesti riittänyt, sillä Rovaniemellä on rakennettu paljon.

Oletko joutunut lomautetuksi? Kerro meille kokemuksistasi alla olevalla lomakkeella. Etsimme haastateltavia.

Suosittelemme sinulle