Hyppää sisältöön

Huijari vei pariskunnalta kymmeniä tuhansia euroja, pankki syytti uhreja – nyt oikeus määräsi pankin maksajaksi

Pankki kieltäytyi hyvittämästä nettihuijarin viemiä rahoja honkajokelaiselle Sivulan pariskunnalle. Käräjäoikeus asettui asiassa uhrien puolelle.

Ritva ja Jarmo Sivula katsovat tietokoneen näyttöä.
Ritva ja Jarmo Sivula menettivät suuren summan rahaa Omakanta-huijauksessa 2021. Kuva: Olli Perttula / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut pankin maksamaan korvauksia pariskunnalle, joka menetti rahansa Omakanta-huijauksessa toissa vuonna.

Ylen A-studio kertoi viime vuonna honkajokelaisista Jarmo ja Ritva Sivulasta, joilta verkkopankkihuijari vei lähes 45 000 euroa. Osa rahoista saatiin takaisin pankin avulla pian huijauksen jälkeen, mutta kateisiin jäi yli 25 000 euroa.

Sivulat vaativat Honkajoen Osuuspankkia hyvittämään menetetyt rahat. Kun pankki kieltäytyi, pariskunta nosti kanteen Satakunnan käräjäoikeudessa.

Pankin mukaan Jarmo Sivula oli ollut törkeän huolimaton antaessaan tietonsa huijarille. Tällöin pankin ei lain mukaan tarvitsisi korvata menetyksiä.

Käräjäoikeus kallistui kuitenkin uhrien kannalle. Oikeuden mukaan Sivulan menettely ei osoita niin vakavaa piittaamattomuutta, että hänen katsottaisiin laiminlyöneen huolellisuusvelvollisuutensa törkeästä huolimattomuudesta.

Honkajoen Osuuspankki joutuu korvaamaan Sivulalle 25 950 euroa viivästyskorkoineen sekä lisäksi Sivulan oikeudenkäyntikulut.

– Tämä ollut aika lailla päivälleen kaksivuotinen prosessi ja aika raskasta on ollut. Mutta kumminkin oikeus voitti, Jarmo Sivula sanoo Ylelle.

Ratkaisua voi pitää merkittävänä, koska Ylen selvityksen mukaan pankit ovat vastaavissa tapauksissa säännönmukaisesti kieltäytyneet maksamasta korvauksia.

Satakunnan käräjäoikeuden tuomio Sivuloiden tapauksessa ei kuitenkaan ole vielä lainvoimainen. Siitä voi valittaa Vaasan hovioikeuteen.

Ylen toimittaja Veli-Pekka Hämäläinen perehtyi pankkihuijauksiin. Hän kertoo Uutispodcastissa, että usein huijauksen uhri jää tyhjän päälle.

Juttua muokattu: Korjattu tieto hovioikeudesta: Satakunnan käräjäoikeus kuuluu Vaasan, ei Turun hovioikeuspiiriin, kuten jutussa aiemmin virheellisesti luki.

Suosittelemme