Hyppää sisältöön

Espanjan suuteluskandaalissa kovia lisäkierroksia: Rikossyyte seksuaaliväkivallasta uhkaa kohupomoa – miesten maajoukkueessa syttyi riita

Luis Rubiales voi nyt joutua myös rikossyytteeseen. Espanjan miesten maajoukkueen kannanotto skandaaliin jakoi mielipiteitä niin joukkueen sisällä kuin kuulijoiden keskuudessa.

Jorge Vilda ja Luis Rubiales.
Päävalmentaja Jorge Vilda (vas.) sai äskettäin kenkää. Jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubiales on siirretty sivuun, mutta eroamaan hän ei suostu. Kuva: FIFA / Getty Images
Mika Halonen

Espanjan naisten maailmanmestarijoukkueen pelaaja Jennifer Hermoso on tehnyt rikosilmoituksen maan jalkapalloliiton puheenjohtajasta Luis Rubialesista, joka suuteli Hermosoa suulle MM-loppuottelun jälkeen.

Espanjan korkeimman rikostuomioistuimen syyttäjät ovat aloittaneet esitutkinnan väitetystä seksuaalisesta pahoinpitelystä. 46-vuotias Rubiales voi joutua rikossyytteeseen.

Kanne liittyy jalkapallomaailmaa ja espanjalaista yhteiskuntaa kuohuttaneeseen skandaaliin. MM-kultaa voittaneelle Espanjan joukkueelle mitaleja jakamassa ollut Rubiales suuteli Hermosoa huulille kesken palkintojenjaon.

Lue myös: Analyysi: Luis Rubiales selvisi rajuista syytöksistä ja skandaaleista, mutta suukkoa jalkapallon MM-juhlassa hän ei saa enää Espanjalta anteeksi

Rubiales on väittänyt koko ajan, että suudelma tapahtui yhteisymmärryksessä. Hermoso on kiistänyt tämän ja sanonut, että maan jalkapalloliitto on painostanut häntä ja hänen perhettään osoittamaan tukensa Rubialesille.

Luis Rubiales suuteli Jennifer Hermosoa kesken palkintojenjaon.

Jo 29. elokuuta espanjalaissyyttäjä avasi tapauksesta alustavan tutkinnan. Tuolloin Espanjan rikostuomioistuin kertoi, että Hermoson lausuntojen valossa on syytä selvittää, onko tapahtunut seksuaalista hyväksikäyttöä. Tuolloin kerrottiin, että Hermosoon ollaan yhteydessä ja kysytään, haluaako hän aloittaa oikeusprosessin.

– Jotta voidaan jatkaa seksuaalista väkivaltaa, häirintää tai seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan asian käsittelyä, vahingon kärsineen osapuolen tai hänen laillisen edustajansa on nostettava kanne, oikeuden lausunnossa todettiin tuolloin.

Rubialesin toimia tutkii myös Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa, joka on hyllyttänyt Rubialesin jalkapallotoiminnasta kolmeksi kuukaudeksi. Lisäksi Espanjan kansallinen urheilutuomioistuin (TAD) aloitti tutkinnan Rubialesin toiminnasta viime perjantaina.

Espanjan naisten maajoukkue voitti historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden. Voitonjuhlia varjosti heti Luis Rubialesin käytös, joka laukaisi keskustelun maan jalkapallokulttuurissa vallitsevasta seksismistä ja yhteiskunnan epätasa-arvoisuudesta. Näin Barcelonasta raportoi Maija Salmi 1. syyskuuta.

Vildalle potkut, Espanjan liitto pyysi anteeksi

Skandaalitapahtumien jälkipuinti on jatkunut 20. elokuuta pelatusta MM-finaalista lähtien. Espanja kaatoi finaalissa Englannin 1–0.

Viimeisimpiin käänteisiin kuuluu päävalmentaja Jorge Vildan potkut. Vilda on kuulunut Rubialesin tukijoukkoihin. Vilda sai arvostelua, kun hän taputti Rubialesille Espanjan liiton hätäkokouksessa, jossa Rubiales ilmoitti, ettei aio erota puheenjohtajan pestistään.

Vilda kommentoi erottamista ”epäoikeudenmukaiseksi” ja sanoi omatuntonsa ”olevan puhdas”.

– En tule koskaan osoittamaan suosiotani minkäänlaiselle machokäytökselle. Taputin sille, että puheenjohtaja arvioi työtäni ja ilmoitti jatkosopimuksestani, Vilda selitti potkujensa jälkeen.

Luis Rubiales ja Jorge Vilda.
Luis Rubiales ja Jorge Vilda juhlimassa MM-kultaa. Kuva: FIFA / Getty Images

Jo viime vuonna uutisoitiin Vildan ja Espanjan maajoukkuepelaajien huonoista väleistä. Silloin 15 pelaajaa ilmoitti, etteivät he enää pelaa maajoukkueessa, mikäli Vilda jatkaa päävalmentajana. Osa heistä kuitenkin liittyi joukkueeseen MM-kisoihin.

Espanjan jalkapalloliitto seisoi aiemmin vankkumattomasti Rubialesin tukena, mutta kun Espanjan syyttäjänvirasto avasi alustavan esitutkintansa elokuun lopussa, liiton suunta kääntyi.

Rubiales on siirretty väliaikaisesti sivuun, ja väliaikaisena puheenjohtajana toimii Pedro Rocha. Espanjan liitto on pyytänyt Rubialesia eroamaan, mutta hän ei ole siihen suostunut. Tiistaina Espanjan jalkapalloliitto julkaisi Rochan kautta tiedotteen, jossa se ”pyytää jalkapallomaailmalta anteeksi Rubialesin asiatonta käytöstä jalkapallon naisten MM-kilpailujen loppuottelussa”.

Miesten maajoukkueen lausunto jakaa mielipiteitä

Maanantaina aiheeseen otti kantaa Espanjan miesten jalkapallomaajoukkue, kun se julkaisi kannanoton kapteeninsa Alvaro Moratan lukemana. Morata totesi lehdistölle, että Rubialesin toiminta oli ”kelvotonta”.

Lausunnon mukaan ”pelaajat ovat lujasti ja selkeästi niiden arvojen puolella, joita espanjalainen jalkapallo edustaa – kunnioitusta, inspiraatiota, tasa-arvoa ja monimuotoisuutta”.

Alvaro Morata.
Atlético Madridin hyökkääjä Alvaro Morata, 30, on Espanjan nykymaajoukkueen kokenein pelaaja 64 maaottelullaan. Kuva: Getty Images

The Athleticin mukaan miesten maajoukkueen keskuudessa oli ollut erimielisyyttä ensinnäkin siitä, tuleeko heidän ylipäätään ottaa asiaan kantaa.

EM-karsintaotteluihin valitut pelaajat olivat kokoustaneet tunteja ja käyneet läpi kannanottoa, jonka Morata sitten luki. Kukaan nyt maajoukkueeseen valitusta 24 pelaajasta ei ollut aiemmin kommentoinut tapausta.

– Se, että julkaistiin edes tällainen lausunto, oli iso askel eteenpäin, The Athleticin lähteet totesivat.

Kokenut puolustaja Cesar Azpilicueta myönsi medialle, että pelaajat olivat erimielisiä tiedotteen sisällöstä eikä sen saaminen kasaan ollut helppoa. Espanjassa ei ole ollut tapana, että pelaajat kritisoivat johtoportaan tekemisiä.

Athleticin mukaan osa pelaajista olisi puolestaan halunnut, että kannanotossa osoitetaan tiukemmin tukea Hermosolle ja 80 muulle naisten maajoukkueen pelaajalle, jotka ovat ilmoittaneet, etteivät pelaa maajoukkueessa nykyisen liiton johdon alaisuudessa.

Azpilicuetalta kysyttiin, oliko hän harkinnut tekevänsä samoin, eli jättävänsä maajoukkuepelit väliin. Pelaaja totesi kunnioittavansa naispelaajien päätöstä, mutta kantavansa vastuuta myös Espanjan miesten maajoukkueen tilanteesta, sillä EM-kisapaikka ei ole mitenkään kirkossa kuulutettu.

– Haluamme olla EM-kisoissa ja olemme nähneet Italian kaltaisten suurten joukkueiden jäävän paitsi arvokisoista. Joten meidän on yritettävä antaa kaikkemme, yksilöinä ja kollektiivisesti. Edustamme miljoonia espanjalaisia, niitä, jotka tulivat katsomaan harjoitteluamme eilen illalla, lapsia vanhempiensa kanssa. Se saa minut ylpeäksi.

Cesar Azpilicueta Espanjan lehdistötilaisuudessa 5.9.2023.
Cesar Azpilicueta vastaili median kysymyksiin, kun Espanjan miesten maajoukkue kokoontui ensi kertaa skandaalitapahtumien jälkeen. Kuva: Getty Images
Luis de la Fuente.
Espajan miesten päävalmentaja Luis de la Fuente on saanut osansa kritiikistä. Kuva: Getty Images

Athletic kysyi Azpilicuetalta näkemystä myös siihen, kun Espanjan miesten päävalmentaja Luis de la Fuente osoitti Rubialesille liiton hätäkokouksessa näyttävästi tukensa. Azpilicueta kuittasi asian siten, että hän on puhunut päävalmentajansa kanssa vain jalkapallosta.

– Valmentajien nimeäminen tai erottaminen... Minulla oli monia Chelseassa, enkä koskaan puutu asiaan, nykyisin Atlético Madridia edustava Azpilicueta tuumaili.

The Athleticin Barcelonan-kirjeenvaihtaja Laia Cervelló Herreron mielestä miesten maajoukkueen kannanotto oli hyvin triviaali, eikä juurikaan osoittanut tukea naisten joukkueelle.

– Se oli lausunto, joka vaikutti syntyneen median painostuksesta. Kun Rubiales piti viime viikolla Espanjan jalkapallon historian noloimman puheen, kukaan Espanjan nykyisistä miespelaajista ei sanonut mitään, Herrero latasi.

Espanjan naisten maajoukkue aloittaa Kansojen liigan 22. ja 26. syyskuuta Ruotsia sekä Sveitsiä vastaan.

Espanjan miesten maajoukkue kohtaa EM-karsinnoissa 8. syyskuuta Georgian ja 12. syyskuuta Kyproksen. Espanja on pelannut vasta kaksi ottelua, joissa se on voittanut Norjan sekä hävinnyt Skotlannille.

Suosittelemme