Hyppää sisältöön

Isännöintiliiton toimitusjohtaja: Someron taloyhtiökavallus on valitettavaa koko alan näkökulmasta

Rikoksesta epäilty tilitoimisto on siirtänyt useita kymmeniä tuhansia euroja taloyhtiöiltä omalle tililleen. Uhrina on ollut useita somerolaisia taloyhtiöitä.

en lång rad med röda brevlådor utan namn
Kuvituskuva. Kuva ei liity tapaukseen. Kuva: Yle/Helena von Alfthan
Eino Kossila

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva pitää Salon Seudun Sanomien julkisuuteen nostamaa epäiltyä taloyhtiökavallusta valitettavana koko alan näkökulmasta.

Rikoksesta epäilty tilitoimisto on mahdollisesti siirtänyt useiden isännöimiensä taloyhtiöiden rahoja omalle tililleen. Epäillyt väärinkäytökset ovat alkaneet paljastua kesän aikana.

Kavallusten uhrina on ollut useita taloyhtiöitä ja summat ovat kymmenien tuhansien suuruisia. Varoja on siirretty muun muassa tilitoimiston isännöitsijän yritystilille sekä yhdistykselle, jonka kirjanpidosta tämä vastaa.

Lisäksi kyseisen tilitoimistoyrityksen sivut on kaapattu.

– Asia siirtyy poliisille tutkintaan ja selvitystyö on siltä osin kesken. Näin ollen meillä ei ole vielä tarkkoja tietoja siitä, mitä on tapahtunut. Jos julkisuudessa olevat tiedot pitävät paikkaansa, kyseessä on rikos, jonka osalta poliisi vastaa jatkotoimista. Pidän epäiltyä tapausta erittäin valitettavana niin taloyhtiöille, kuin myös koko isännöintialalle, Koro-Kanerva kommentoi tapausta isännöintiliiton tiedotteessa.

Hänen mukaansa väärinkäytöksiä estetään ja valvotaan tehokkaasti isännöintiyrityksen omilla prosesseilla. Laskutus, laskujen hyväksyminen, kirjaaminen ja maksaminen tulee Koro-Kanervan mukaan eriyttää useammalle henkilölle.

– Hyvissä isännöintiyrityksissä taloyhtiöiden maksujen valvontaa tehdään myös sisäisesti, esimerkiksi laskujen hyväksyntäprosessi ei ole vain yhden ihmisen takana. Toki on myös yhden ihmisen toimistoja, joissa kaikki sujuu erinomaisesti ja luotettavasti, sanoo Koro-Kanerva.

Läpinäkyvyyttä voidaan myös lisätä välineillä, jotka mahdollistavat taloyhtiön hallitukselle pääsyn taloyhtiön reaaliaikaisiin tili- ja laskutustietoihin.

Suosittelemme