Hyppää sisältöön

Osa maksaa tekohampaan omasta pussistaan, koska erikoishammaslääkäreitä on liian vähän – maalla ei pääse edes yksityiselle

Suun terveyden palvelut uhkaavat heikentyä entisestään, jos erikoishammaslääkäripulaa ei saada ratkaistua. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan erikoishammaslääkäreitä tarvittaisiin useita satoja lisää.

Itä-Suomen yliopiston professori Liisa Suominen ja erikoistuva hammaslääkäri Eveliina Tuuliainen kertovat erikoishammaslääkäritilanteesta.
Helmi Nykänen

Kuopiolainen, erikoishammaslääkäriksi opiskeleva Eveliina Tuuliainen on onnekas: hän pystyy kouluttautumaan omassa kotikaupungissaan.

Tulevasta työpaikasta hänen ei tarvitse murehtia, mutta erikoistumispaikat ovat kiven alla.

Erikoishammaslääkärikoulutus kestää vähintään kolme vuotta ja sisältää muun muassa työskentelyä terveyskeskuksessa ja yliopistosairaalassa.

– Minulla on kaksi pientä lasta ja olin huolissani siitä, että löydän erikoistumispaikat täältä Kuopiosta. Olen onnekkaassa asemassa, että näin kävi. Kaikki eivät ole yhtä onnekkaita, Tuuliainen huomauttaa.

Tuuliainen haaveili jo perusopintojensa aikana erikoistumisesta. Se ei ole kuitenkaan aivan yksinkertaista, koska sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on niin vähän erikoistuvia ohjaavia erikoishammaslääkäreitä.

Lisäksi alan osaajat ovat jakautuneet epätasaisesti ympäri maata.

Pullonkaulana koulutus

Karkeasti ottaen jako menee niin, että Uudellamaalla erikoishammaslääkäreitä on kelvollinen määrä, mutta muualla Suomessa heitä tarvittaisiin lisää. Mitä kauemmaksi kasvukeskuksista mennään, sitä vähemmän heitä on.

erikoistuva hammaslääkäri Eveliina Tuuliainen
Kuopiolainen hammaslääkäri Eveliina Tuuliainen on suorittanut erikoistumisjakson terveyskeskuksessa. Vuodenvaihteessa hän aloittaa työskentelyn Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

– Erikoishammaslääkäreiden määrää pitäisi lisätä puolella, mutta riittääkö edes se jatkossa, Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa pohtii.

Virtomaan mukaan hammaslääkärit ympäri Suomea tekevät täydennyskoulutuksen ja perehtymisen turvin paljon sellaista vaativaa hoitoa, joka oikeastaan kuuluisi erikoishammaslääkärille.

– Toisaalta se on pelastus, että saadaan ihmisiä tällä tavoin hoidettua. Koko ajan tulee enemmän tutkittua tietoa ja eteen tulee aiempaa haastavampia potilastapauksia. Niihin tarvitaan erikoishammaslääkäreitä.

Suomessa on alle 700 erikoishammaslääkäriä. Heistä moni lähestyy eläkeikää. Samalla tarve vaativille suun terveyspalveluille lisääntyy väestön ikääntyessä.

Sosiaali- ja terveysministeriön julkaiseman selvityksen mukaan erikoishammaslääkäreitä pitäisi olla tulevaisuudessa noin tuhat, jotta palvelut voidaan turvata. Jotta tavoite saavutettaisiin, erikoishammaslääkäreitä pitäisi valmistua vuosittain nykyistä selvästi enemmän.

Määrän nostaminen ei ole kuitenkaan helppoa.

– Varsinkin yliopistosairaaloissa on vähän erikoistumispaikkoja. Erikoistumisaika venyy, kun paikkaa joutuu jonottamaan, Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professori Liisa Suominen selittää.

Erikoissairaanhoidon tarve kasvaa

Erikoishammaslääkäreiden toimenkuvaan kuuluvat muun muassa suu- ja leukakirurgia, vaativa iensairauksien ja hammaskarieksen hoito, juurihoidot, vaativa oikomishoito sekä proteettinen hoito, kuten irronneen hampaan korvaaminen tekohampaalla.

Erikoishammaslääkäripula on johtanut siihen, että ihmiset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa vaativaa hammashoitoa julkisessa terveydenhoidossa.

Perusterveydenhuollossa saamatta jäänyt hoito puolestaan näkyy erikoissairaanhoidon tarpeen kasvuna. Tuolloin ihmisen suun kunto on siis entisestään heikentynyt, ja hoito tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi.

Hampaita tarkastetaan Kuopion yliopistolla.
Eveliina Tuuliainen erikoistuu parodontologiaan eli hampaiston tukikudossairauksiin, koska häntä kiinnostaa suun kokonaisvaltainen terveys. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Esimerkiksi Pohjois-Savossa on jouduttu erikoishammaslääkärin puuttuessa lykkäämään lasten oikomishoitoja tai ohjaamaan aikuispotilaita yksityiselle hakemaan implanttia poistetun hampaan tilalle.

– Läheskään kaikilla ihmisillä ei ole varaa yksityishammaslääkärin palveluihin. Jos asut maaseudulla, siellä niitä ei edes ole, sanoo professori Liisa Suominen Itä-Suomen yliopistosta.

Eriarvoistuminen näkyy lasten suussa

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Merja Aueron mukaan erikoishammaslääkäripulaa voidaan helpottaa oikea-aikaisella hoidolla. Hänestä myös hiljattain voimaan astunut hoitotakuun kiristyminen tuo osaltaan apua tilanteeseen.

Vielä ollaan kuitenkin toiveiden tasolla. Useilla hyvinvointialueilla on jo sanottu, ettei hoitotakuuta pystytä täysin saavuttamaan.

Oikea-aikainen hoito puolestaan vaatii, että hammastarkastuksiin pääsisi säännöllisesti. Julkisella puolella on kuitenkin pulaa myös perushammaslääkäreistä ja suuhygienisteistä.

Todennäköisesti samoilla hyväosaisille, joilla on varaa mennä yksityiselle erikoishammaslääkärille, on pääsy myös säännöllisiin hampaiden tarkastuksiin esimerkiksi työterveyshuollossa.

– Eriarvoistuminen näkyy jo lasten hampaissa. Hyvin pienilläkin lapsilla voi olla vaativan hoidon tarvetta suussa, professori Liisa Suominen kertoo.

Pohjois-Savon häpeäpilkku

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa erikoishammaslääkärikoulutuksen valtakunnallisesta ohjauksesta.

Lääkintöneuvos Merja Aueron mukaan osaajapulan ratkaisemiseksi on laadittu toimenpideohjelma, jossa on useita keinoja tilanteen korjaamiseksi.

– Erikoishammaslääkäripulaa voidaan helpottaa sillä, että luomme mahdollisuudet laadukkaaseen koulutukseen. Riittävät resurssit ja tiivis yhteistyö hyvinvointialueiden kesken ja yliopistojen kanssa on tärkeää, Auero sanoo.

suunterveydenhuollon professori Liisa Suominen
Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professorin Liisa Suomisen mukaan on häpeällistä, että Pohjois-Savossa ei ole vielä suun erikoishoidon yksikköä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Koulutusväylien luomiseen tarvitaan rahaa, jota säästöpaineissa kamppailevilla hyvinvointialueilla ei juuri ole.

Yhtenä ratkaisuna erikoishammaslääkäripulaan ovat perusterveydenhuollon suun erikoishoidon yksiköt, jotka yhdistävät erikoishammaslääkäripalvelut saman katon alle.

Ne ovat myös houkuttelevia työpaikkoja osaajille, kuten erikoishammaslääkäriksi opiskelevalle kuopiolaiselle Eveliina Tuuliaiselle.

Itä-Suomen yliopiston suun terveydenhuollon professorin Liisa Suomisen mukaan tällaisia yksiköitä löytyy jo kaikilta muilta hyvinvointialueilta – paitsi Pohjois-Savosta, jossa yksikön suunnittelu on tällä hetkellä jäissä.

– Minusta on häpeäpilkku, että täällä sitä ei ole saatu tehtyä, Suominen toteaa.

Pääseekö omassa kotikunnassasi ripeästi hammaslääkärin tuoliin? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 10. syyskuuta klo 23:een saakka.

Suosittelemme