Hyppää sisältöön

Uusi omistaja haluaa Aleksanterin teatteriin hotellin

Aleksanterin teatterin lisärakennukseen kaavaillun hotellin perustaminen näyttää yhä todennäköisemmältä. Myös neuvottelut kohteeseen sijoitettavasta museosta jatkuvat.

Ihminen kävelee Aleksanterin teatterin edustalla. Hänellä on sateenvarjo.
Aleksanterin teatterin yhteyteen kaavailtu hotellihanke etenee. Kuva: Lauri Karo / Yle
Jonni Aromaa

Helsingin Bulevardilla sijaitseva historiallinen arvorakennus vaihtoi viime vuonna omistajaa, kun valtion Senaatti-kiinteistöt myi Aleksanterin teatterin pääomasijoitusyhtiö Boa Groupille 1,85 miljoonalla eurolla. Silloin Boa Group kertoi, että teatterin yhteyteen kaavaillaan hotelli- ja museotoimintaa.

Yksi Boa Groupin omistajista, Oscar Geagea, vahvistaa Ylelle, että molemmat suunnitelmat etenevät.

Hotellia kaavaillaan Aleksanterin teatterin lisärakennukseen, joka valmistui vuonna 1956. Rakennuksen muuttaminen hotelliksi vaatii kaavamuutoksen, mutta Geagean mukaan hakemusta ei ole vielä jätetty Helsingin kaupungille.

– En osaa sanoa tarkkaa aikataulua, milloin kaavamuutoshakemus tullaan jättämään, mutta hanke etenee, Geagea toteaa.

Aleksanterin teatterin sivurakennuksen edustalla on autoja parkissa.
Boa Group kaavailee hotellia Aleksanterin teatterin lisärakennukseen. Arkkitehti Aarno Ravealan suunnittelema kohde valmistui vuonna 1956. Kuva: Lauri Karo / Yle

Senaatti-kiinteistöt myi Aleksanterin teatterin sillä ajatuksella, että tontille tehdään asemakaavamuutos, joka mahdollistaa hotellin rakentamisen.

– Kaavamuutos mahdollistaisi hotellin rakentamisen teatterin 1950-luvulla tehtyyn laajennusosaan ja sen korottamisen, arkkitehti Otso Huhtala vahvistaa Ylelle sähköpostilla.

Huhtala työskentelee Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialalla.

Mahdollisen kaavamuutoksen yhteydessä varmistetaan myös kohteen rakennussuojelun ajantasaisuus. Aleksanterin teatteri on vahvasti suojeltu sekä sisältä että ulkoa, mutta 1950-luvulla käyttöön otettu lisärakennus ei ole suojeltu kohde.

Museohanketta verhoaa salamyhkäisyys

Vaikka Aleksanterin teatterin yhteyteen kaavailtu hotellihanke etenee, kyse on vuosien projektista. Edes Boa Groupin Geagea ei osaa sanoa, milloin hotelli voisi olla valmis, jos se toteutuu. Hän on melko vaitonainen hotellin yksityiskohdista.

Boa Groupissa uskotaan, että ”tyylikäs ja vetovoimainen hotellirakennus” lisää myös Aleksanterin teatterin vetovoimaa.

– Jos hanke toteutuu, siitä tulee tasokas hotelli. Koko hotellihankkeen ytimessä on itse teatterirakennus ja kulttuuri. Ajatuksena on, että hotelli edesauttaisi myös teatterin elinkelpoisuutta.

Ihminen kävelee Aleksanterin teatterin edustalla. Hänellä on vaaleanpunainen sateenvarjo.
Tulevaisuudessa Aleksanterin teatterin yhteydessä voi toimia myös museo. Kuva: Lauri Karo / Yle

Boa Group kertoi viime vuoden elokuussa julkistetun kaupan yhteydessä, että Aleksanterin teatterin yhteyteen kaavaillaan myös museotoimintaa.

Sen yksityiskohdat ovat yhä hämärän peitossa.

– En voi puhua sitä tarkemmin, mutta keskusteluja on käyty ja käydään edelleen.

Geagea ei kerro, millainen museo voisi istua Aleksanterin teatterin yhteyteen. Hän ei paljasta myöskään sitä, mihin museo voisi sijoittua teatterissa tai teatterin lisärakennuksessa.

– Mietimme sitä, miten museo saadaan nivoutettua hankkeeseen niin, että se palvelisi kaikkia tahoja.

Museohanke on vielä täysin auki, mutta Helsingin Kaapelitehtaalla sijaitsevasta Teatterimuseosta kerrotaan Ylelle, että ainakaan heitä ei ole kosiskeltu Aleksanterin teatteriin.

Teatteri myytiin pilkkahinnalla

Valtio myi Aleksanterin teatterin pilkkahinnalla uusille omistajille, ja teatterin myyntiä perusteltiin mittavalla korjausvelalla. Senaatti-kiinteistöjen mukaan valtiolla ei ollut varaa laittaa vähintään 40 miljoonaa euroa teatterin peruskorjaukseen.

Aleksanterin teatteri peruskorjattiin viimeksi 1980-luvulla.

Boa Group kertoo sivuillaan, että se ”kehittää kasvuhakuisia pk-yrityksiä sekä kotimaisia arvokiinteistöjä”.

Silti voi kysyä, miten se on ajatellut tehdä rahaa teatterirakennuksella, jonka peruskorjaus nielee kymmeniä miljoonia euroja.

– Kun teimme sijoituspäätöksen, olimme tarkastelleet asiaa monelta kannalta. Aleksanterin teatteri ei ollut millään muotoa huono sijoituskohde, Geagea toteaa.

Teatterirakennuksen ostamiseen vaikuttivat Geagean mukaan kohteen sijainti, rakennuksen historia ja kaikki ne mahdollisuudet, joita kohteella uusien omistajien mukaan on.

Suomalaisesta oopperasta tuli Kansallisooppera vuonna 1956. Uutta aikaa juhlittiin Aleksanterin teatterissa George Gén Coppelia-baletin tunnelmissa maaliskuussa samana vuonna.

Boa Group on jo investoinut Aleksanterin teatterin korjauksiin, mutta varsinainen, kymmeniä miljoonia nielevä peruskorjaus on yhä väistämättä edessä.

Geagea vakuuttaa, että peruskorjaus tehdään.

– Siinä vaiheessa kun peruskorjauksen tarve tulee eteen, ehdottomasti.

Aleksanterin teatteri valmistui vuonna 1879 Helsingin venäläiseksi valtionteatteriksi. Suomalainen ooppera aloitti siellä vuonna 1911, ja nimi muuttui Kansallisoopperaksi vuonna 1956. Aleksanterin teatteri oli Kansallisoopperan näyttämö 1990-luvun alkuun, jolloin nykyinen oopperatalo valmistui Töölönlahdelle.

Bulevardin Teatteriyhdistys on pyörittänyt Aleksanterin teatterin toimintaa vuodesta 2005. Yhdistys vuokraa taloa Boa Groupilta.

Suosittelemme