Hyppää sisältöön

Kommentti: Virtuaalisen väkivallan yhdistäminen yleisurheiluun olisi raskaan luokan virhe – räiskintäpelit eivät kuulu Ruotsi-otteluun

Urheiluliiton johto on ison arvopäätöksen edessä suunnitellessaan Helsingin olympiastadionilla ensi vuonna käytävää Ruotsi-ottelua, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Kuva Counter-Strike-pelistä.
Counter Strike -ammuntapeli on ehdolla yhdeksi pelimuodoksi oheistapahtumassa, joka järjestetään ensi vuoden Suomi–Ruotsi-yleisurheilumaaottelussa Olympiastadionilla. Kuva: Valve
Toimittaja Atte Husu.
Atte HusuUrheilutoimittaja

Kuuluuko pelikonsoleilla pelattava räiskintäpeli perinteikkääseen yleisurheilun Ruotsi-maaotteluun?

Yle Urheilun esittämä kysymys hämmensi Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtajaa Jarkko Finniä ja GM Jani Tanskasta Kalevan kisoissa heinäkuun lopulla.

– Siis miten tämä liittyy yleisurheiluun? Finni aloitti Tanskasen kompatessa vieressä kysyvän katseen muodossa.

Syy kysymykseen löytyy Urheiluliiton eli SUL:n ja Suomen elektronisen urheilun liiton SEUL:n sopimuksesta. Se tuo yleisurheilun ja tietokonepelit saman sateenvarjon alle Helsingin olympiastadionille syksyllä 2024 järjestettävässä Ruotsi-ottelussa.

Vaikka kysymys yllätti yleisurheilupomot, asia ei ole uusi: SUL ja SEUL tekivät yhteistyötä jo vuonna 2022. Tuolloin pelimaailma osallistui Ruotsi-otteluun verkossa samanaikaisesti järjestettynä maaotteluna.

Yksi maaottelun pelimuodoista oli Counter Strike -ammuntapeli, jossa ihmishahmona ruudulla kulkevan pelaajan tehtävä on tappaa vihollisjoukko annetussa aikaikkunassa tai estää vihollista suorittamasta sille annettua tehtävää.

Millaisin mielikuvin SUL pelaa?

Tässä kohtaa nostan käden pystyyn. Kyseinen ammuntapeli ja elektroninen urheilu eivät ole allekirjoittaneelle millään tavoin tuttuja.

Viime vuosikymmeninä räjähdysmäisesti kasvanut pelimaailma on ollut ajatuksissani korkeintaan silloin, kun olen tehnyt juttuja tai osallistunut keskusteluun suomalaista yhteiskuntaa vaivaavasta kansanterveyden jättiongelmasta, liikkumattomuudesta.

Pelinäytöllä kädet pitelevät rynnäkkökivääriä pelissä Counter Strike: Global Offensive.
Pelinäytöllä kädet pitelevät rynnäkkökivääriä pelissä Counter Strike: Global Offensive. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Erilaisten ajatusten hyväksyminen on kuitenkin olennainen osa vapaata yhteiskuntaa, enkä ota kummemmin kantaa kyseisen ammuntapelin olemassaoloon.

Kyseenalaistan kuitenkin voimakkaasti, että virtuaalisesti tappamista simuloiva peli rinnastetaan yleisurheilun klassikkotapahtumaan edes mielikuvatasolla – saati sitten markkinoinnissa.

Virtuaalisesti tapahtuvaa väkivaltaa ei voi missään nimessä verrata tosielämän tapahtumiin, kuten vaikkapa Venäjän Ukrainassa käymään hyökkäyssotaan, joka on vaikuttanut suomalaisten elämään enemmän tai vähemmän jo yli puolentoista vuotta.

On kuitenkin aiheellista miettiä, muuttaako virtuaalisesti tapahtuva väkivalta suhtautumista väkivaltaan vastenmielisenä ilmiönä. Pehmentääkö se suhtautumistamme väkivaltaan?

Mitä yleisurheilukuluttaja mahtaa ajatella, jos hän saapuessaan vuoden kuluttua Olympiastadionille näkee Wilma Murron, Oliver Helanderin tai Silja Kososen vieressä mainoksen rynnäkkökiväärillä varustetusta maastopukuisesta virtuaalihahmosta?

Markkinointiin vaikuttaisi varmasti, että toisin kuin koko perheen yleisurheilumaaottelussa, kyseisen ammuntapelin ikäraja on 16 vuotta.

Yleisurheilijat ry suhtautuu myönteisesti

Miksi SUL haluaa jakaa lippulaivatapahtumansa räiskintäpelin kanssa?

SUL:n entinen puheenjohtaja, SEULin kanssa maaottelusopimuksen allekirjoittanut Sami Itani perusteli asiaa vuosi sitten seuraavasti:

– Olen äärimmäisen iloinen ja ylpeä, että saamme usean vuoden hyvän yhteistyön jälkeen myös näin konkreettisen yhteisen aloitteen e-urheilun kanssa eteenpäin. Elektroninen urheilu on voimakkaassa nousussa niin harrastamisen kuin laadukkaan tapahtumatuotannon suhteen, mikä näkyy myös lajin valtavassa kaupallisessa potentiaalissa. Perinteitä kunnioittaen meidän tulee myös uudistaa Olympiastadionin maaottelumme modernimmaksi. E-urheilun avulla pystymme tavoittamaan aivan uusia yleisöjä, jotka eivät aikaisemmin ole kokeneet yleisurheilua omana urheilumuotonaan harrastaa tai seurata, Itani kertoi tiedotteessa yhteistyön julkistamishetkellä.

Yle Urheilu kysyi heinäkuussa Kalevan kisoissa väkivaltapeliin liittyvän yhteistyön mielekkyyttä SUL:n nykyiseltä puheenjohtajalta Riikka Pakariselta. Hän vastasi, ettei ensi vuoden Ruotsi-ottelun oheistapahtumista ole tehty vielä lopullista päätöstä.

Seiväshypyn MM-pronssimitalisti Wilma Murron mitalikahvit juotiin MM-kisoissa Budapestissä 24. elokuuta 2023. Onnittelemassa SULin toimitusjohtaja Harri Aalto ja puheenjohtaja Riikka Pakarinen.
SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen ja toimitusjohtaja Harri Aalto kuvattuina Budapestissa Wilma Murron mitalikahveilla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pakarinen kuitenkin sanoi, että Olympiastadionilla kilpailtavien elektronisten pelilajien valikoima on keskustelunaihe myöhemmin syksyllä käytävissä Ruotsi-ottelun suunnittelukokouksissa. SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto jakoi Pakarisen linjan.

Sen sijaan yleisurheilijoiden oma kattojärjestö Yleisurheilijat ry ilmoitti yhteistuumin puheenjohtajansa Topias Koukkulan välityksellä, ettei se näe ongelmaa räiskintäpelien tuomisessa maaotteluun oheistapahtumaksi.

Yleisurheilulla on Suomessa vahva asema, mikä ei tarkoita, etteikö sen pitäisi pyrkiä tavoittamaan uusia kohderyhmiä. Sen on kuitenkin syytä punnita tarkkaan, millaisin mielikuvin se haluaa kaupata itseään.

Virtuaalisen väkivallan ei pitäisi olla vaihtoehtona edes pöydällä. Toivotan päättäjille viisautta syksyn kokouksiin.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 10.9. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.

Suosittelemme