Hyppää sisältöön

Mieskaksikko myi huumeita salatussa Tor-verkossa eri puolille Suomea – kolmas hoiti postittamisen ja maastokätköt

Syyttäjä vaatii kolmikolle pitkiä vankeusrangaistuksia. Huumeiden myynti tapahtui Lappeenrannassa.

Torilaudalle pääsee niin sanotulla tor-verkkoselaimella.
Syytetyt kauppasivat huumeita salatussa Tor-verkossa. Kuvituskuva. Kuva: Miika Koskela / Yle
Riitta Väisänen

Syyttäjä vaatii kahdelle miehelle yli kymmenen vuoden mittaisia ehdottomia vankeusrangaistuksia törkeistä huumausainerikoksista.

Haastehakemuksen mukaan miehet olivat hankkineet amfetamiinia ja marihuanaa tuntemattomaksi jääneeltä henkilöltä useammassa erässä.

Tämän jälkeen syytetyt olivat jatkaneet amfetamiinia ja myyneet sitä salatussa Tor-verkossa toimineella kauppapaikalla anonyymisti. He myivät myös marihuanaa eteenpäin.

Syyttäjän mukaan miehet olivat myyneet ja levittäneet amfetamiinia ainakin reilut 15 kiloa. Myydyn marihuanan määrä oli runsaat puoli kiloa.

Syyttäjä: Tekotapa ammattimainen

Tapahtumat ajoittuvat vuosille 2016 ja 2017 Lappeenrantaan. Huumeita oli myyty eri puolille Suomea.

Syyttäjä pitää tekoja kokonaisuutena arvostellen törkeinä, sillä rikoksen kohteena on ollut suuri määrä erittäin vaarallista huumausainetta eli amfetamiinia. Lisäksi rikoksella on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Anonyymissä internetmyynnissä on ollut myös vaara huumeiden joutumisesta alaikäisille. Syyttäjä pitää tekotapaa myös suunnitelmallisena, ammattimaisena ja järjestelmällisenä.

Kolmas mies toimi postittajana

Syyttäjä vaatii toiminnassa mukana olleelle kolmannelle miehelle noin seitsemän vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Haastehakemuksen mukaan mies syyllistyi törkeään huumausainerikokseen toimimalla huumeiden postittajana. Hän oli pakannut huumausaineita pusseihin ja postittanut ne ostajille.

Lisäksi syytetty oli tehnyt maastokätköjä, joihin hän oli toimittanut suurempia huumausainemääriä ostajille. Hän oli myös osallistunut huumausaineiden myynnistä saatujen varojen käsittelyyn.

Vankeusrangaistusten ohella syyttäjä vaatii, että kolmikko menettää valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä runsaat 520 000 euroa.

Huumausaineita Tor-verkossa myynyt kaksikko sai osan maksuista kryptovaluutta-Troneina. Takavarikkohetkellä niiden euromääräinen arvo on ollut hieman yli 18 000 euroa. Syyttäjä vaatii, että miehet tuomitaan menettämään myös nämä kryptovaluutat valtiolle.

Syytteitä on käsitelty Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Se antaa ratkaisunsa 4. lokakuuta.

Suosittelemme sinulle