Hyppää sisältöön

Oskari Tanhuanpää, 15, kuuli vastustajan haukkuvan tuomaria huoraksi – huutelu lisääntyy katsomossa ja kentällä lasten joukkuepeleissä

Suomen Palloliitto saa viikoittain ilmoituksia epäasiallisesta käytöksestä ja jopa selkeistä väkivaltaan liittyvistä uhkauksista. Yleiseurooppalaista ilmiötä ratkotaan Uefan tasolla asti.

Pelaajat ja tuomarit joutuvat kuuntelemaan törkeitäkin huutoja. Sitaatit erotuomariraporteista Suomen Palloliitolle. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle, video: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall,
Arttu Kuivanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Katsomoista sinkoilevat solvaukset ja kentällä kaikuvat kirosanat ovat yleistyvä ilmiö urheilussa. Niin pelaajat kuin tuomaritkin voivat joutua muun muassa rasistisen huutelun, huorittelun tai kiroilun kohteeksi.

Salibandyä pelaava 15-vuotias Oskari Tanhuanpää muistaa Ruotsissa turnauksessa tapahtununeen ikävän välikohtauksen.

– Vastustajapelaaja haukkui naistuomaria huoraksi tappion jälkeen. Menimme kaikki lohduttamaan tuomaria. Ei tuollaista pitäisi olla. Se oli tosi epäkunnioittavaa, pohtii Tanhuanpää.

Juho Vainio on nähnyt myös tilanteita, joissa yleisö tai toinen pelaaja on huudellut asiattomia.

– Olin kerran itse katsomossa ja kuuntelin yhden huutoa. Henkilö tunsi lajin termit ja huuteli yksittäiselle pelaajalle henkilökohtaisuuksia. Hän arvosteli juoksu- ja hiustyyliä, kertoo Vainio.

Valmentajaisä on tehnyt valituksenkin

Kolmen jalkapalloilevan pojan isä Joni Yrjänheikki valmentaa itsekin Turun Nappulaliigassa. Hän on huolestunut koventuneesta kielenkäytöstä sekä katsomossa että pelikentillä.

Hän teki ilmoituksen muutama kuukausi sitten Suomen Palloliitolle, koska näki ja kuuli erittäin ikävää käytöstä.

Valmentaja huusi pelin aikana todella kovalla ja aggressiivisella äänellä. Hän kiroili todella paljon.

Joni Yrjänheikki ilmoituksessaan

Turun Nappulaliigassa pelaava Helmi Tuominen seisoo jalkapallo kädessä Juhannuskukkulan kentällä Turussa.
Turun Nappulaliigassa pelaavaa Helmi Tuomista harmittaa, kun tuomareita haukutaan. ”Jotkut huusivat: Miksi huomaat vain toisen joukkueen virheet. Meidän joukkueen isä kannusti tuomaria, joten hänelle tuli parempi olo.” Kuva: Minna Rosvall / Yle

Suomen Palloliiton läntisen alueen aluepäällikkö Jouni Koivuniemi muistaa Yrjänheikin viestin, ja kertoo liiton saavan tietoja vastaavista ja jopa rajummista tapauksista pahimmillaan muutaman kerran viikossa.

Se saa sitten turpaan pelin jälkeen.

Pelaajan toiselle esittämä uhkaus Suomen Palloliiton saamasta erotuomariraportista

Koivuniemi kertoo, että valtaosa ilmoituksista liittyy peli- ja harjoitustapahtumiin eikä niinkään katsomossa tapahtuvaan toimintaan. Ilmoitukset lisääntyvät entisestään, kun ratkaisupelit lähestyvät.

Valmentajana toimiva Joni Yrjänheikki ja SPL:N läntisen alueen aluepäällikö Jouni Koivuniemi seuraavat ottelua Turussa Juhannuskukkulan kentällä.
Valmentajana toimiva Joni Yrjänheikki ja SPL:n läntisen alueen aluepäällikö Jouni Koivuniemi toivovat kunnioittavaa käytöstä sekä kentällä että katsomossa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Erotuomariraporteissa näkyy kovaa kielenkäyttöä, myös suoranaisia uhkauksia.

Vitun paska tuomari, et ymmärrä yhtään mitään!

Suomen Palloliiton saamasta erotuomariraportista

Palloliiton ilmoituskanavan kautta on ilmoitettu muun muassa tapauksesta, jossa samanikäiset nuoret ovat huudelleet vierasjoukkueen pelaajalle rasistisesti.

Pelaajat, valmentajat ja vanhemmat käyttäytyneet ilmoituksen mukaan erittäin epäasiallisesti, joka johtanut ottelun päättymisen jälkeen myös jaloille potkimiseen.

Suomen Palloliiton saama ilmoitus

Isot miehet huutavat pienille pojille

Nappulaliigan valmentaja ja isä Joni Yrjänheikki toivoo huomiota erityisesti valmentajien käytökseen.

Hänen mukaansa huutelut ovat lisääntyneet viime vuosina. Kun hän aloitti valmentajana noin kahdeksan vuotta sitten, valmentajat valmensivat ja vanhemmat olivat hiljaa katsomossa.

– On asiatonta, että isot miehet huutavat pienille pojille tai pelaajille ihan kirosanoja, komentavat ja huutavat solvauksia, toteaa Yrjänheikki.

Hän kannustaa jokaista tekemään valituksen nimettömänä tai nimellä, jos näkee vastaavaa toimintaa. Yhteisistä pelisäännöistä on pidettävä kiinni.

Esimerkiksi Turun Nappulaliigan säännöissä on nollatoleranssi kiroiluun, kiusaamiseen ja syrjintään. Liikuntakipinää sytytetään kannustamalla, innostamalla ja kehumalla.

Turun Nappulaliigassa valmentajana toimiva Joni Yrjänheikki puhuu pelaajalle Turussa Juhannuskukkulan kentällä.
Valmentaja Joni Yrjänheikki neuvoo vaihtopelaajaa Turun Nappulaliigan ottelussa. Hän toivoo, että pelaajia kannustetaan hyviin suorituksiin huutamisen sijaan. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Joni Yrjänheikistä tuntuu siltä, että pelikentillä jotkut eivät välttämättä kunnioita toisiaan ihmisinä, toimitsijoina tai pelaajina.

– Kaikki vanhemmat voisivat puuttua asiaan, jotta yhden ei tarvitse uhrautua. Olen itse mennyt sanomaan nätisti, jos kuulen turhaa huutoa ja kertonut, että pelin jälkeen voidaan keskustella, miten vanhemmat voivat kannustaa, kertoo Yrjänheikki.

Eniten hän pelkää, että jotkut lopettavat harrastamisen, kun eivät enää uskalla tulla pelaamaan.

Pelikenttien käytös Uefan syynissä

Liian kiihkeä eläytyminen otteluihin on yleiseurooppalainen ilmiö. Suomen hallitus on kaavaillut porttikieltorekisteriä jalkapallo-otteluihin. Näin varmistettaisiin turvallisuus katsomoissa.

Suomen Palloliitto suosittelee, että seurat sopivat pelisäännöistä. Lisääkin keinoja katsomo- ja kenttähuutelun suitsimiseksi on työn alla.

Aluepäällikkö Jouni Koivuniemi kertoo, että ongelmia ratkotaan Euroopan jalkapalloliiton eli Uefan tasolla. Seurat saattavat jatkossa nimetä fair play -henkilön, joka huolehtii hyvästä ilmapiiristä seurojen tapahtumissa.

Koivuniemi painottaa, että kyse on lasten liikunnasta ja lasten hauskanpidosta. Tästä syystä hän toivoo, että aikuiset pohtisivat käyttäytymistään.

– Käsiksi ei käydä, mutta keskustelu on kovaa.

Yksi suomalaisten huolenaiheista on nuorten tuomareiden eli pelinohjaajien asema. Yleensä ottelua tuomitsevat ovat samanikäisiä tai vain vähän vanhempia kuin pelaajat.

– Kyllä heidän harrastuksensa loppuu lyhyeen, jos heille huudellaan. Tuomaria arvostellaan helposti myös pienimpien peleissä valitettavasti, sanoo Koivuniemi.

Suomen Palloliiton läntisen alueen aluepäällikkö Jouni Koivuniemi seisoo Juhannuskukkulan kentällä Turussa.
– Jokaiselle asiattoman käytöksen kohteelle tilanne on iso ja ikävä asia. Jokainen tapaus on liikaa, painottaa SPL:n aluepäällikkö Jouni Koivuniemi. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Koivuniemi kertoo, että joissakin seuroissa vanhemmat ovat jo puuttuneet huuteluun ja tukevat pelinohjaajia hankalissa tilanteissa.

Koivuniemi muistuttaa, että pelkästään Palloliiton läntisellä alueella pelataan lähes 30 000 virallista jalkapallo-ottelua vuodessa. Häiriöitä esiintyy kuitenkin vain pienessä osassa pelejä.

Ylen aamussa pelaajat Miio Höglund ja Aaro Ebrahimi sekä FC Interin huippu- ja nuorisourheiluvaiheen valmennuspäällikkö Jani Mäenpää kertovat kokemuksiaan huutelusta.

Psykologi kannustaa säätelemään tunteita

Psykologi Tuomas Grönman on törmännyt liian kiihkeään tunnevyöryyn kenttien laidalla. Hän on itsekin pelannut jääkiekkoa NHL:ssä saakka, peliuran jälkeen omien lasten harrastukset ovat vieneet hänet kentän laidalle.

– Kunnioitus urheilijoita kohtaan ja tapa, miten heistä puhutaan, on lähtöisin kotoa. Lapset saavat vaikutteita sieltä.

Psykologina hän tietää, että katsomoraivossa on kyse tunteiden säätelyn puutteesta.

– Tunteilleen ei voi mitään. Ne saavat tulla, aikuistakin saa harmittaa, mutta omien tunteiden säätely kuuluu aikuisuuteen. Se myös heijastuu kentille, miten kunnioittavasti kotona puhutaan toisista urheilijoista ja miten valmentaja puhuu heistä, pohtii Grönman.

Kuuntele alta, kun psykologi Tuomas Grönman kertoo, mistä raivoaminen yleensä johtuu ja mitä sille voi tehdä.

Toimittaja Minna Rosvall haastattelee psykologi Tuomas Grönmania.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 22. syyskuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme