Hyppää sisältöön

Pyörillä kulkeva tietokone tarjoaa kyydin – robottibussi aloittaa liikennöinnin Lahdessa

Robottibussi edustaa tulevaisuuden liikennettä, jossa kaupungin keskustassa liikutaan hiljaa, hitaasti ja sähköisesti. Maksuton palvelu aloitetaan puolen vuoden koeajalla.

Robottibussi aloittaa perjantaina liikennöinnin Lahdessa.
Mikko Tuomikoski

Robottibussiin astuessa tulee sellainen olo, että on kuin pyörillä kulkevassa akvaariossa. Isot ikkunat, äänetön kulku sekä ulkopuolelta uteliaina katselevat ihmiset korostavat vaikutelmaa.

Lahdessa robottibussin tuloa on valmisteltu jo kauan: takana on pitkään jatkuneita koeajoja, lupaviidakossa rämpimistä ja ohjelmointia.

Palvelun operoinnista vastaavan Remoted oy:n toimitusjohtaja Tatu Nieminen sanoo, että koeajot Lahdessa veivät viikkoja. Vastaava bussi on jo käytössä Tampereella, missä kokemuksia on saatu puolen vuoden ajalta.

– Tampereella matkustajilta saatu palaute on ollut pääasiassa positiivista. Muilla liikenteessä olijoilla oli aluksi vaikea suhtautua tällaiseen uuteen ajoneuvoon, välillä töötättiin ja näytettiin kansainvälisia käsimerkkejä, mutta kaikki kääntyi muutamassa viikossa parhain päin, kun tähän totuttiin, kertoo koeaikana bussin mukana kulkeva turvakuljettaja Pekka Raukola.

Robottibussi seisoo pysäkillä ovet auki ja ramppi kulkuvalmiina Lahdessa.
Robottibussi on esteetön kulkuväline, josta löytyy oma ramppi kyytiin nousua varten. Kuva: Juha-Petri Koponen

Lahdessa koeajot alkoivat toukokuussa ja niiden aikana tarkkaan mietitty reitti ohjelmoitiin bussin muistiin. Turvakuljettaja kulkee bussissa puolen vuoden koeajan verran.

Robottibussi reagoi ympäristön tapahtumiin

Robottibussin turvakuljettaja Pekka Raukola muistuttaa siitä, että robottibussi on erilainen liikenneväline, joka reagoi ympäristön tapahtumiin turvallisuus etusijalla.

– Tämä pysähtyy tarvittaessa hyvinkin ärhäkästi, sillä ei voi ajaa kenenkään tai minkään yli. Siksi on tärkeää pitää aina vähintään kolmen metrin turvaväliä, painottaa Raukola.

Tampereella saatujen kokemusten perusteella jotkut liikenteessä olijat ovat jopa kiusanneet robottibussia ja sen matkustajia ajamalla kiinni takapuskurissa tai kiilaamalla sen eteen.

– Lisäksi on jopa heitetty erilaisia esineitä bussin eteen ja katsottu, pysähtyykö se. Tällainen touhu saattaa aiheutta äkkipysähdyksiä ja se voi olla vaarallista matkustajille, selvittää Raukola.

Robottibussin valvoja Pekka Raukola istuu robottibussissa.
Pekka Raukola robottibussin kyydissä. Sylissä oleva laite on bussin etäohjain, jolla voi hallita kaikkia bussin toimintoja. Kuva: Juha-Petri Koponen

Toimiiko se talvellakin?

Tulevana talvena robottibussi joutuu kohtaamaan monenlaisia esteitä. Miten se toimii lumessa, sohjossa ja pakkasessa.

– Tämä on nelivetoinen ajoneuvo, jossa sekä etu- että takapyörillä on oma moottori. Tämä varustetaan talveksi tietysti talvirenkailla, joten siinä mielessä se on valmis talveen, aloittaa Raukola.

Robottibussi tuo katujen kunnossapidolle uuden haasteen.

– Mikäli kadulla on aurauksen jäljiltä pieniäkin lumivalleja tai -kökkäreitä, voi robottibussi tulkita ne sellaiseksi esteeksi, että se pysähtyy. Se saattaa tulkita myös lumisateen tai sakean sumun sellaiseksi esteeksi, että se pysähtyy. Näistä täytyy vielä keskustella kunnossapitäjien kanssa, sanoo Raukola.

Säännöllinen liikenne Lahdessa alkaa perjantaina 8. syyskuuta. Puolen vuoden jälkeen päätetään jatkosta ja muun muassa siitä, tuleeko Lahteen lisää robottibusseja ja uusia reittejä.

Suosittelemme