Hyppää sisältöön

Sanna Marin pyytää eroa kansanedustajan tehtävästä: ”Uskon, että ihmiset ymmärtävät”

”Tänään olen luovuttanut eroanomukseni”, Marin sanoi. Hänet nimitettiin Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi Lontooseen.

Elli Piirainen,
Pasi Punkari,
Terhi Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

SDP:n kansanedustaja, entinen pääministeri Sanna Marin pyytää eroa kansanedustajan tehtävästä. Jos Marinin ero hyväksytään, Marinin tilalle eduskuntaan nousee 37-vuotias tutkija ja terveystieteiden tohtori Lotta Hamari (sd.) Hämeenkyröstä. Marin kertoi soittavansa seuraajalleen tänään.

Marin pyytää eroa uuden tehtävänsä perusteella.

– Olen valtavan kiitollinen kaikille, jotka ovat minua vaaleissa äänestäneet. Päätös ei ollut helppo, mutta uskon, että se on oikea, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Voit katsoa tiedotustilaisuuden kokonaan täältä.

En ole muuttamassa, mutta työ tapahtuu ulkomailla, Marin selventää.

– Työtä on mahdoton yhdistää kansanedustajan työn hoitamiseen, hän sanoo.

– Voin työskennellä Suomen hyväksi myös muissa tehtävissä. Tehtävästä on koko Suomen näkökulmasta hyötyä.

Marin on nimitetty Tony Blair Instituten strategiseksi neuvonantajaksi. Kyseeesä on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka neuvoo hallituksia ja poliittisia johtajia strategisissa politiikkalinjauksissa ja politiikan toimeenpanossa.

Instituutin kotipaikka on Lontoossa ja se toimii yli 30 valtiossa. Instituutin perusti Iso-Britannian entinen pääministeri Tony Blair vuonna 2016.

– Ennen SDP:n puoluekokousta en olisi siirtynyt näihin tehtäviin, mutta keskusteluja on käyty instituutin kanssa jo aiemmin, Marin kertoo.

Instituutin tiedotteen mukaan Marin ymmärtää teknologian merkityksen tehokkaaman valtion mahdollistajana. Tiedotteessa listataan myös Marinin ansioita pääministerinä: hänen kaudellaan Suomi liittyi Natoon nopeimmalla aikataululla koskaan ja asetti itselleen yhden maailman kunnianhimoisimmista ilmastotavoitteista.

– Hallituksessa taistelin muutoksen puolesta. Liityn instituutin riveihin, jotta voin auttaa seuraavan sukupolven johtajia tekemään samoin, Marinin sanomisia mukailevassa X-julkaisussa sanotaan.

SDP:n puheenjohtajuus ja Suomen politiikka jäävät taakse

Marin ei sulje pois mahdollisuutta, etteikö hän myöhemmin olisi käytettävissä vaaleissa ehdokkaana. Tuleviin eurovaaleihin ehdolle asettumiseen hän ei ota kantaa.

Viime perjantaina Marin piti väistyvänä SDP:n puheenjohtajana jäähyväispuheen Jyväskylässä SDP:n puoluekokouksessa.

Puheessaan hän totesi, että elämässä kääntyy uusi sivu, mutta puheesta sai pikemminkin sen kuvan, että uusi sivu tarkoittaisi palaamista rivikansanedustajaksi, eikä eduskuntatehtävän jättämiseen.

– Itselläni kääntyy nyt uusi sivu elämässä. Joskus vanhasta on luovuttava, jotta tilalle voi tulla jotain uutta. Mutta en minä kokonaan katoa vaan tulen takaisin riviin teidän viereenne, Marin sanoi.

Voit katsoa jäähyväiset alta:

Marinin oli tarkoitus pitää puoluekokouksessa jäähyväispuheensa jälkeen tiedotustilaisuus, mutta hän perui sen yllättäen, eikä kommentoinut medialle puoluekokoukselle viikonlopun aikana.

Eduskunnassa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Marin toisti olevansa nöyrä ja kiitollinen äänestäjilleen kaikissa edellisissä vaaleissa. Uskon pirkanmaalaisia äänestäjiä tuntevana, että he ymmärtävät ja tukevat päätöstäni, Marin summaa.

Lindtman ja Tuppurainen hyväksyvät Marinin ratkaisun

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman ja vasta valittu eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen tukevat Sanna Marinin ratkaisua.

– Kun hänet niin hyvin maailmalla tunnetaan, niin kyllä minä uskon, että tämä hänen valintansa tulee hyödyttämään myös Suomea, Lindtman sanoi eduskunnassa tänään.

– Nyt kun hän suuntaa elämäänsä uusille urille, niin mielestäni hän ansaitsee tehdä nämä omat valintansa, jotka ovat suurenmoisia asioita myös Suomelle ja SDP:lle, Tytti Tuppurainen sanoi.

Eduskunta voi päättää Marinin erosta jo huomenna perjantaina. Puhmiesneuvosto odottaa virkakunnan valmistelevan esityksen erosta jo huomiseksi. Jos näin käy eikä eduskunnassa synny kiistaa erosta, päätös tehdään jo perjantaina. Jos kaikki eivät ole valmiita myöntämään eroa, äänestys menee ensi viikkoon.

STT:n eduskunnasta saamien tietojen mukaan vuodesta 1979 kaikkiaan 66 kansanedustajaa on anonut vapautusta kansanedustajan tehtävästä. Eduskunnan istuntoyksikön päällikön Antti Linnan tekemän muistion mukaan vain kahdelle kansanedustajalle ei ole eroa myönnetty tuona aikana.

Juttua päivitetty 7.9. kello 16.28: Lisätty Antti Lindtmanin ja Tytti Tuppuraisen kommentit ja klo 18.55 päivitetty tieto eroilmoituksen käsittelyaikataulusta..

Mitä ajatuksia Marinin pyyntö herättää? Voit keskustella aiheesta 8.9. kello 23:een saakka.

Suosittelemme