Hyppää sisältöön

Palkittu Kuolleet lehdet -elokuva tulee ennakkoon Kemiin ja Ylläkselle – ensi-ilta on viikon kuluttua

Ennakkonäytöksissä ovat paikalla elokuvan tähdet Alma Pöysti ja Jussi Vatanen. Kemin ensimmäisen näytöksen liput myytiin nopeasti loppuun, joten Kinopirtti järjestää sunnuntaina toisenkin näytöksen.

Aki Kaurismäki, Alma Pöysti ja Jussi Vatanen Kuolleet lehdet -elokuvan kuvauksissa.
Syyskuun alussa elokuvakriitikot valitsivat Kuolleet lehdet vuoden parhaaksi elokuvaksi. Valinnan takana oli 669 kriitikkoa ympäri maailman. Kuva elokuvan kuvauksista, istumassa Aki Kaurismäki ja Alma Pöysti, seisomassa Jussi Vatanen. Kuva: Malla Hukkanen / Sputnik
Pirkko Kukko-Liedes

Ohjaaja Aki Kaurismäen palkittu elokuva Kuolleet lehdet on mahdollista nähdä ennakkoesityksenä Kemissä ja Ylläksellä. Kemissä elokuva nähdään sunnuntaina Kinopirtissä kahdessa näytöksessä ja Ylläksellä maanantaina. Varsinainen ensi-iltapäivä on 15. syyskuuta.

Paikalla näytöksissä niin Kemissä kuin Kolarissakin ovat myös pääroolien näyttelijät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen. Esitys tuntuu kiinnostavan, sillä Kemissä ensimmäinen näytös myytiin loppuun nopeasti, ja myös toinen näytössali on puoliksi myyty.

Kaurismäen uusin elokuva nähtiin ennakkoon jo kesäkuussa Sodankylän elokuvajuhlilla, ja se sai ihastuneen vastaanoton. Myös kansainvälistä huomiota ja kiitosta on tullut: Kuolleet lehdet sai keväällä tuomariston palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla ja syyskuun alussa sen valitsi vuoden parhaaksi elokuvaksi 669 elokuvakriitikon kansainvälinen joukko.

Ylläksellä Kuolleet lehdet kuuluu torstaina alkaneen Kino Ylläs – Elokuvia taivasalla -festivaalin ohjelmistoon. 18. kerran järjestettävässä festivaalissa nähdään runsaan kahden viikon aikana 20 kokopitkää teosta ja kolme lyhytelokuvaa sekä musiikkiesityksiä. Ohjelmistosta yli kolmasosa järjestetään kotimaisina ennakkonäytöksinä tai ensi-iltoina. Esitykset ovat 700-paikkaisessa ulkoilmateatterissa.

Elokuvaennakkonäytöksen ja tähtivieraiden saaminen Kemiin juontaa siitä, että Kinopirtin omistajapariskunnan Johanna ja Juha Åhmanin kiinnostus vierailuesityksiin ja erikoistapahtumiin on ollut elokuvia levittävien tiedossa. Tällä kerralla se poiki Kuolleiden lehtien erikoisesitykset.

Suosittelemme