Hyppää sisältöön

Eloisan palvelusuunnitelma etenee aluehallituksen käsittelyyn – kaikki toimipisteet säilyvät nykyisillä paikkakunnilla

Säästöjä haetaan tilakustannuksista, hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä kertoo tiedotteessa. Myös palveluiden on suunnitelman mukaan määrä säilyä pitkälti nykyisellään.

Kuntayhtymä Essote terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä
Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälän mukaan Eloisassa on kuunneltu eteläsavolaisten palautetta sote-palveluihin liittyen. Kuva: Petri Vironen / Yle
Saara-Miira Kokkonen

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan luonnostelema palvelujen tuotantosuunnitelma siirtyy maanantaina aluehallituksen käsittelyyn.

Hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä vahvistaa, ettei terveysasemia lakkauteta Etelä-Savossa. Palvelusuunnitelma on herättänyt laajaa keskustelua ja keräsi kansalaisilta paljon palautetta.

– Olemme ottaneet huomioon palautteiden antajien suurimman huolen ja säilytämme perusterveydenhuollon toimipisteverkon nykyisillä paikkakunnilla. Niihin kohdistuvat säästöt haetaan tilakustannuksista, Seppälä kertoo tiedotteessa.

Suunnitelmassa palveluverkko jakautuisi sotekeskuksiin, -asemiin ja -pisteisiin. Soteasemien ja -pisteiden palvelut sekä aukioloajat ovat isompia sotekeskuksia suppeammat.

Kyselyyn vastanneiden asukkaiden mukaan tärkeimpinä palveluina pidettiin hoitajan vastaanottoa ja laboratorion näytteenottoa, ja ne pyritään säilyttämään koko verkon alueella.

– Palvelut säilyvät pitkälti nykyisellään. Muutoksia palvelujen sijainteihin tulee varmasti monella paikkakunnalla, koska säästöt haetaan tilakustannuksista. Terveyspalvelujen paikka saattaa vaihtua esimerkiksi asumispalvelujen yhteyteen, kertoo terveyspalvelujen toimialajohtaja Kimmo Kuosmanen tiedotteessa.

Kuosmasen mukaan haasteena on henkilöstön saatavuus erityisesti pienissä yksiköissä. Tarkoituksena on liikutella ammattilaisia eri yksiköiden välillä ja kehittää liikkuvia ja etäpalveluja.

Suunnitelmasta saatuja kommentteja on nyt tarkasteltu useamman viikon ajan Eloisan johdossa. Aluehallituksen käsittelyn jälkeen suunnitelma siirtyy aluevaltuuston päätettäväksi.

– Käytännön päätökset muutoksista tehdään valtuuston linjausten jälkeen talousarvioissa ja isolta osin jo valmisteilla olevassa vuoden 2024 talousarviossa. Toimenpiteet näkyvät sitten vähitellen henkilöstön ja asiakkaiden arjessa, Seppälä sanoo tiedotteessa.

Etelä-Savossa monin paikoin ollaan oltu huolissaan palveluiden pysymisestä. Esimerkiksi Kerimäellä todettiin asukkaiden tarvitsevan sote-palvelut lähellään. Video: Saara-Miira Kokkonen / Yle

Voit keskustella aiheesta 8.9. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme