Hyppää sisältöön

Suomi hakee EU-rahoitusta sotilaallisen liikkuvuuden hankkeille – Lapista on mukana neljä hanketta yli 23 miljoonalla eurolla

EU-rahaa on tarjolla hankkeille, joilla parannetaan sotilasliikennettä, mutta samalla teiden, ratojen ja siltojen parannukset hyödyttävät kaikkia tienkäyttäjiä.

Britannian armeijan MLRS -raketinheitinjärjestelmä rekkalavetilla Tervolassa.
Tervolassa huoltoasemalla valtatie 4:lla lavetilla kuljetuksessa oleva brittien asejärjestelmä menossa Rovajärvelle sotaharjoitukseen kesällä 2023. Kuva: Sari Pöyhönen / Yle
Sari Pöyhönen

Suomi hakee yhteensä 43 miljoonaa euroa EU-tukea teiden, siltojen ja rautatieverkoston parantamiseen. Valtioneuvoston raha-asiain valiokunta päätti torstaina puoltaa hakemuksia, joilla haetaan tukirahaa Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta. Asiasta kertoo viestintä- ja liikenneministeriö tiedotteessaan.

Parannettavat tiet, radat ja muut liikennehankkeet helpottavat sotilaallista liikkuvuutta. Se tarkoittaa, että teillä, radoilla ja silloilla pääsee kulkemaan raskailla sotilasajoneuvoilla ja että myös järeät ase- ja sotilaskuljetukset turvataan niin rauhan aikana kuin kriisitilanteissa.

Rahoitusta haetaan yhdeksälle eri hankkeelle, joista peräti neljä parantaisi Lapin teitä, siltoja ja rautateitä yhteensä 23 miljoonalla eurolla. Valtion hankkeita haussa on seitsemän, ei-valtiollisia hakijoita kaksi. Eniten rahoitusta haetaan Oulu-Laurila -radan peruskorjaukseen, melkein 17 miljoonaa euroa.

Tukihakemukset ja hankkeet ovat riippuvaisia siitä, saavatko ne vihreää valoa eduskunnan lisätalousarviossa. Puolet kuluista pitää hakijan, eli lähinnä valtion, maksaa itse.

Valtakunnanrajan ylittävä junasilta kuvattuna kiskojen päältä.
Tornionjoen ylittävä rautatiesilta on tärkein maayhteys Suomen ja Ruotsin, eli Suomen ja Euroopan välillä. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman mukaan EU-tuki halutaan hyödyntää mahdollisimman hyvin erityisesti sotilaallisen liikkuvuuden hankkeiden osalta. Hankkeille luvataan esittää lisätalousarviota jo tänä vuonna.

– Jotta voidaan turvata perusteltujen hankkeiden mahdollisimman hyvä menestys EU-rahoituksen hakemisessa, tiedotteessa perustellaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps.) perustelee hankkeita huoltovarmuudella ja turvallisuudella.

– On tärkeää koko Euroopan kannalta, että Suomi on aktiivinen sotilaallisen liikkuvuuden parantamisessa ja hakee rahoitusta hyvissä ajoin. Hankehakemuksissa korostuu Pohjois-Suomen merkitys sotilaallisen liikkuvuuden vahvistamisessa, sanoo Lulu Ranne tiedotteessa.

Valtion ja muiden hakijoiden pitää jättää hakemukset tämän kuun loppupuolella. Euroopan komissio päättää rahoituksesta näillä näkymin ensi vuoden alussa. EU-rahoitusta on tarjolla tällä hakukierroksella kaikkiaan 790 miljoonaa euroa.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan kyseessä on viimeinen sotilaallisen liikkuvuuden hakukierros rahoituskaudella 2021–2027, tiedotteessa todetaan.

Puolustushallinto ja puolustusministeriö ovat antaneet arviot ja lausunnot hanke-ehdotusten merkityksestä.

Suosittelemme