Hyppää sisältöön

”Pallo on sille ihan ylivoimainen palkinto”, kertoo SM-kisoihin osallistunut ylikonstaapeli – huumekoirilla on tuhansia työtehtäviä vuodessa

Poliisin huumekoirien määrä on kasvanut viime vuosina. Tarkan hajuaistin ansiosta koira on usein korvaamaton apu huumausaineiden etsinnöissä.

Ylikonstaapeli Tuukka Pettersson palkitsee koiransa onnistuneista löydöistä pallolla, joka on Juran suosikkipalkinto. Huumekoirien SM-kisoissa Levillä Jura löysi huumekätkön moottorikelkasta.
Kati Rantala

Huumeongelmien lisääntyminen näkyy poliisikoirien koulutuksessa. Erilaisia huumausaineita tulee koko ajan lisää, ja koirien on pystyttävä tunnistamaan myös uudet huumausaineet.

Poliisilla on Suomessa tällä hetkellä noin sata huumekoiraa. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Kai Vepsäläinen kertoo, että huumekoiria on riittävästi ja alueellinen kattavuus hyvällä tasolla.

Koirien määrän on kuitenkin pysyttävä vähintään nykyisellään, koska huumekoirien tarve kasvaa jatkuvasti. Huumekoirilla on tuhansia työtehtäviä vuodessa.

– Koiran nenän, kirsun, hajuerittelykyky on niin mieletön, että ihminen ei pysty sitä edes ymmärtämään, Vepsäläinen sanoo.

Huumekoirista osa on huumeiden etsintään koulutettuja partiokoiria ja osa poliisin erikoiskoiria, jotka etsivät työkseen huumeita.

Poliisin huumekoirat pääsivät harjoittelemaan työtehtäviään kilpailutilanteessa Levillä viime viikolla. Suomen mestaruudesta mitelleet koirakot etsivät huumekätköjä muun muassa ajoneuvoista ja maastosta.

Audio: Kati Rantala / Yle

Luottamus työpariyhteistyön kulmakivenä

6-vuotias belgianpaimenkoira malinois Jura on parhaassa työiässään. Poliisin huumekoirien SM-kisoissa sen tavoitteena on löytää mahdollisimman monta kätköä kymmenessä minuutissa.

Molemminpuolinen luottamus on poliisikoiranohjaajan ja huumekoiran työparityöskentelyn lähtökohta.

Ylikonstaapeli Tuukka Pettersson Hämeen poliisilaitokselta on ollut Juran kanssa tiivis työpari neljän vuoden ajan.

– Järjetön into on Juran vahvuus ja ehkä myös heikkous, hän arvioi luottotyöpariaan.

Ylikonstaapeli Tuukka Pettersson ohjaa Jura-koiraansa huumekoirien SM-kisojen ajoneuvoetsinnässä.
Ylikonstaapeli Tuukka Pettersson ohjasi päivittäistä työpariaan Juraa löytämään huumekätköjä ajoneuvoetsinnässä. Kuva: Kati Rantala / Yle

Suomen poliisikoirayhdistyksen järjestämässä vuosittaisessa kilpailussa oli tänä vuonna mukana 26 koirakkoa.

Poliisikoiranohjaaja Tuukka Pettersson oli Juran kanssa mukana ensimmäistä kertaa.

– Harjoittelemme joka päivä esimerkiksi tottelevaisuutta, koska Jura on niin vilkas. Myös muita harjoituksia on useita kertoja viikossa.

Audio: Kati Rantala / Yle

Vanhempi konstaapeli Teemu Turpeinen Hämeen poliisilaitokselta oli mukana kilpailussa uuden työkaverinsa Bingon kanssa. 2,5-vuotias labradorinnoutaja on vielä nuori koira huumekoiraksi.

– Tulimme tänne nopealla aikataululla lähinnä harjoittelemaan ja hakemaan kokemuksia.

Huumausaineiden vaihtuminen vaatii jatkuvaa kouluttautumista myös ohjaajalta. Koiraa on koulutettava myös omalla ajalla.

Koulutus on intensiivistä etenkin yhteistyön alkuvaiheessa.

– Päivittäin harjoittelemme jotakin. Koiralle on tärkeää saada kokemuksia ja hajut mieluisiksi, Turpeinen sanoo.

Ylikonstaapeli Teemu Turpeinen ja vanhempi konstaapeli Tuukka Pettersson Hämeen poliisilaitokselta osallistuivat koirineen huumekoirien SM-kisoihin Levillä.
Teemu Turpeinen (vas.) ja Bingo sekä Tuukka Pettersson ja Jura edustivat Hämeen poliisilaitosta Levillä. Kuva: Kati Rantala / Yle

Koira on korvaamaton apu huume-etsinnöissä

Takavarikoissa huumekoirasta on suurta hyötyä. Tuukka Pettersson sanoo, että monet kätketyistä huumausaineista olisivat voineet jäädä löytymättä ilman koiraa.

– Koira nopeuttaa huume-etsintöjä merkittävästi.

Koiran palkitseminen huumekätkön löytämisestä on tärkeää. Monelle koiralle ruokapalkinto sopii, mutta Pettersson palkitsee Juran aina pallolla.

– Pallo on sille ihan ylivoimainen palkinto. Sen eteen se tekee lähestulkoon mitä vaan.

SM-kisat tarjoavat poliisikoiranohjaajalle mahdollisuuden oman osaamisen haastamiseen. Kilpailutilanne luo samankaltaista painetta kuin työelämässäkin huumausaineiden etsinnässä.

– Tässä tulee stressitekijöitä, jolloin voi peilata omaa käyttäytymistä ja miten koira siihen reagoi, Teemu Turpeinen sanoo.

Vanhempi konstaapeli Teemu Turpeinen Hämeen poliisilaitokselta Bingo-koiransa kanssa.
Vanhempi konstaapeli Teemu Turpeinen ja Bingo ovat olleet työparina noin vuoden ajan. Kuva: Kati Rantala / Yle

Sekä Bingo että Jura ovat ohjaajilleen päivittäisiä työkavereita. Töissä oikeita etsintöjä tulee lähes päivittäin.

– Melkein joka työvuorossa tulee joku koirankäyttötilanne, joissa ympäristöt vaihtelevat. Sitäkin kautta tulee harjoitusta, Turpeinen kertoo.

Motivaatio ja halu löytää huumausaineita on yksi huumekoiran erityisvaatimuksista.

– Koiran pitää olla rohkea ja pystyä toimimaan myös itsenäisesti erilaisissa paikoissa. Ohjaajan on saatava koira kiinnostumaan huumausaineiden hajuista, Turpeinen sanoo.

Audio: Kati Rantala / Yle

Koirat ovat erilaisia ja ohjaajankin on pystyttävä mukautumaan.

– Esimerkiksi Jura on niin vilkas, että sitä pitää rauhoitella. Bingo on puolestaan sellainen, että Teemu joutuu sitä innostamaan, Pettersson kertoo.

Kolmipäiväisen kilpailutapahtuman päätteeksi Jura sijoittui Levillä viidenneksi. Bingo oli kisan viidestoista.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 12.9. klo 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle