Hyppää sisältöön

Analyysi: Kiurun jääminen sivuraiteelle olisi tappio Satakunnalle

Krista Kiuru ei tullut valituksi sen enempää SDP:n puheenjohtajaksi kuin puolueensa eduskuntaryhmän johtoon. Tahtopoliitikko joutuu nyt miettimään keinoja pysyä vallan ytimessä, arvioi toimittaja Antti Laakso.

Krista Kiuru median edessä eduskunnan käytävällä.
Krista Kiuru joutui pettymään, kun SDP:n eduskuntaryhmä ei valinnut häntä puheenjohtajakseen. Kuva: Silja Viitala / Yle
Antti Laakso

Porin kaupunginjohtajavaali, SDP:n puheenjohtajakisa, demarien eduskuntaryhmän puheenjohtajuus – Krista Kiuru on vuoden aikana hävinnyt monta tavoittelemaansa pestiä, vieläpä selvin lukemin.

Porin kaupunginjohtajavalinnassa taustalla oli muiden puolueiden halu lopettaa SDP:n vuosikymmeniä kestänyt valta-asema kaupungin ykköspaikalla. Demarien puheenjohtajakisassa Antti Lindtman oli ylivoimainen ennakkosuosikki.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajuuden siirtyminen Tytti Tuppuraiselle voi olla tappioista kovin.

Ryhmä valitsi yksimielisesti johtajakseen Tuppuraisen. Kiuru vetäytyi kisasta sanoen tulleensa siihen johtopäätökseen, ettei hänen paikkansa ole eduskuntaryhmän johdossa. Se kertoo, että entisen demaripomon Sanna Marinin luotettuna tunnettu Kiuru ei ole uuden puheenjohtajan lähipiirissä eikä hänellä ole vahvaa tukea SDP:n eduskuntaryhmässä.

Mikä on Kiurun asema Lindtmanin SDP:ssä?

Lindtmanin ja Kiurun välit eivät toki ole ennenkään olleet erinomaiset – Lindtmanin kerrotaan vaikuttaneen kulisseissa, kun Kiuru syrjäytettiin vuonna 2017 SDP:n johtopaikoilta. Eikä Kiuru ole edistänyt yhtään enempää Lindtmanin uraa.

Kiurun nousu edellisestä tyrmäyksestä oli nopea ja näyttävä. Hän oli rakentamassa Marinin voittoa Lindtmanista vuonna 2019, kun SDP valitsi uutta pääministeriä. Korona-aikana Kiuru tuli tunnetuksi kaikkialla Suomessa.

Monisanaisen tahtopoliitikon ongelma on, että hänellä on runsaasti vihamiehiä tai ainakin inhoajia, sekä SDP:ssä että muissa puolueissa. Toisaalta SDP tietää Kiurun arvon: ilman häntä vaikkapa sote-uudistus saattaisi olla toisennäköinen, todennäköisesti enemmän porvaripuolueiden haluaman mallinen.

Onko Kiuru jäämässä pysyvästi sivuraiteelle?

Kun SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajuus nyt meni sivu suun, Kiuru joutuu miettimään, miten rakentaa uudestaan väylää vallan huipulle. Sinne hän joka tapauksessa tähyää. Arvioiden mukaan Kiuru lähti demarien puheenjohtajapeliinkin varmistamaan asemiaan Sanna Marinin jälkeisessä SDP:ssä.

Satakunta on SDP:n vahvaa kannatusaluetta, ja Kiurun suosio Porissa on vankka.

Kiuru on ollut taustavaikuttajana monissa Satakunnalle tärkeissä hankkeissa. Satakuntalaisdemarien ja koko maakunnan edunvalvonnan kannalta olisi tärkeää, ettei Kiuru jää pysyvästi sivuraiteelle.

Juttua voi kommentoida Yle Tunnuksella 10.9. klo 23 saakka.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta

Suosittelemme