Hyppää sisältöön

Saksa palaa talouskuriin – on aika painaa jarrua ja vähentää velkaa, sanoo valtiovarainministeri Lindner

Saksa jakoi kriisivuosina eniten tukirahaa Euroopassa. Nyt se aikoo säästää.

Lähikuva Christian Lindnerin kasvoista. Ampiainen lentää Lindnerin korvan vieressä.
Saksan valtiovarainministeri, liberaalipuolue FPD:n puheenjohtaja Christian Lindner (vas.) aikoo aloittaa vyönkiristykset Saksan budjettipolitiikassa. Kuva: Clemens Bilan / EPA
Anna Karismo
Avaa Yle-sovelluksessa

BERLIINI Tärkein asia Euroopan taloudessa on nyt inflaatio ja sen vastainen taistelu, Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner sanoi tavatessaan ulkomaantoimittajia torstaina Berliinissä.

EKP on jo yli vuoden yrittänyt hillitä inflaatiota nostamalla rahan hintaa eli korkoja. Mahdollisista uusista koronnostoista se päättää ensi torstaina.

Osin inflaatiolla Lindner selittää myös sitä, miksi Saksan tuore budjettisuunnitelma ensi vuodelle on huomattavasti aikaisempia tiukempi. Hallituspuolue vihreät haluaisi suuria sähkön hintatukia saksalaisille yrityksille, mutta Lindnerin mielestä se vaikeuttaisi inflaation torjuntaa ja aiheuttaisi lisää vahinkoa.

– Tässä tilanteessa olisi väärin jatkaa elvyttävää rahapolitiikkaa. Se johtaisi vain inflaation kiihtymiseen, Lindner sanoo.

Lindnerin mielestä myös muiden euromaiden pitäisi lopettaa talouden tukeminen julkisin varoin.

Esimerkiksi Suomessa budjettien alijäämä syvenee tulevina vuosina, kun taas Saksassa palataan koronapandemiaa edeltäneeseen tiukkaan taloudenpitoon. Suomen budjetti ensi vuodelle on myös aiempaa suurempi, kun Saksan talousarvio pienenee.

– Talouskasvua ei voi ostaa. Rahaa voi jakaa vain sen verran, mitä talous tuottaa. Yksityinen sektori on se, mikä takaa hyvinvoinnin, Lindner selittää Saksan hallituksen linjausta.

”Velkajarru” taas päälle

Valtion rahakirstunvartijana Lindner haluaa, että Saksa palaa noudattamaan perustuslakiin kirjattua velkajarrua. Jarru rajoittaa velkaantumista ja budjettien alijäämiä.

Periaate pantiin hyllylle vuosiksi 2020–2022 koronapandemian ja Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energiakriisin selättämiseksi.

Saksa ottaa tänä vuonna 30 miljardia euroa vähemmän velkaa kuin viime vuonna. Kaikki ministeriöt joutuvat säästämään.

Toisaalta Saksan liittohallituksella on budjetin ulkopuolella useita rikoisrahastoja, joilla on paljon velkaa.

”Edessä on jäävuori”

Lindnerin mukaan valtion finanssipolitiikkaa on muutettava korkojen nousun vuoksi. Saksa maksaa korkoja veloistaan 37 miljardia euroa ensi vuonna, mikä on kymmenen kertaa enemmän kuin vielä vuonna 2021.

– Meillä ei yksinkertaisesti ole varaa velkaantua rajattomasti, koska lainanlyhennyksiä olisi mahdotonta rahoittaa.

Lindner varoittaa, että budjettineuvottelut vaikeutuvat entisestään vuonna 2028 ja sen jälkeen. Tuolloin Saksan pitää alkaa maksaa pandemian ajan velkoja sekä EU:n elpymisrahastoa varten otettuja yhteislainoja.

– Edessä on jäävuori, Lindner sanoi esitellessään budjettia Saksan liittopäiville.

Lisätty tekstiin 8.9. klo 10:04 tieto Saksan valtion erikoisrahastojen velasta.

Suosittelemme sinulle