Hyppää sisältöön

Kasvihuoneyrittäjillä valoisat näkymät talvesta – tänä syksynä varautuminen on paremmalla tasolla

Uhkakuvana on kuitenkin kohonneet kustannukset, sekä lämmityksen että polttoaineiden osalta. Lisäksi monella yrittäjällä on hake- ja turvesopimukset tekemättä.

Kasvihuone valaistuna LED-valaisimilla punertavaksi.
Kasvihuoneviljelijät ovat toiveikkaita tulevan talven suhteen. (arkistokuva) Kuva: Yle/Juho Karlsson
Sebu Björklund

Kasvihuoneviljelijöiden näkymät tulevan talven varalle ovat normalisoituneet viime vuoden kannattamattoman talven jälkeen.

Ruotsinkielisen tuottajayhdistyksen ÖSP:n puutarha-asiamies Johanna Smithin mukaan tänäkin vuonna muutama joutuu laittamaan tuotannon tauolle, mutta ei samassa mittakaavassa kuin viime talvena.

ÖSP:n puutarhajaoston puheenjohtaja, kasvihuoneyrittäjä Joakim Strand toteaa, että kesä on ollut odotettua parempi. Pelättyä ylituotantoa ei tapahtunut.

Joidenkin tuotteiden hinnat ovat olleet aikaisempaa korkeammat, joidenkin tuotteiden kohdalla alhaisemmat.

– Kollegoiden tyytyväisyys määrittyy sen mukaan mitä kukin on viljellyt, Strand toteaa.

Etenkin erikoisempien tomaattilajikkeiden sekä paprikoiden tuottajahinnat ovat olleet odotettua alhaisempia.

Sähkön hinta heittelee edelleen, mikä lisää huolta tulevaa talvea ajatellen. Strandin mukaan tänä syksynä varautuminen on paremmalla tasolla.

– Euroopan kaasuvarastot ovat täynnä, ja Olkiluodon uusi reaktori tuottaa sähköä. Lisäksi tuulivoima auttaa pitämään sähköhinnan alhaisena, joten toivotaan että syksy olisi tuulinen, Strand toteaa.

En man med kort grått hår står inne i växthus.
Kasvihuoneyrittäjä Joakim Strand Kuva: Juho Teir / Yle

Lämmityskustannukset huolestuttavat

Myös polttoaineen hinta sekä saatavuus huolestuttavat tuottajia.

– Kaikki kasvihuoneviljelijät eivät ole tehneet sopimusta tulevan talven osalta. Hakkeesta ja turpeesta on pulaa, ja molempien hinta on noussut.

Myös koneiden polttoainekustannukset ovat kohonneet. Vihannesten tuotantokustannukset kokonaisuudessaan tulevat kohoamaan väistämättä.

– Talvesta ei kukaan osaa varmuudella sanoa mitään, mutta kokonaisuutena tilanne on valoisampi kuin vuosi sitten. Suurin haaste on lämmityksen ratkaiseminen, Strand toteaa.

Parhaillaan tutkinnan alla on turpeen ja hakkeen korvaavien tuotteiden kehitystyö, mutta Strandin mukaan siinä ei ole edetty niin nopeasti kuin poliittiset päätökset turpeen osalta olisivat edellyttäneet.

Juttu on tiivistelmä Svenska Yle Österbottenin artikkelista: Växthusodlare Joakim Strand är försiktigt optimistisk inför vintern - men elpriset och uppvärmningskostnader oroar honom

Suosittelemme