Hyppää sisältöön

Marinin tilalle nouseva Lotta Hamari yhdennäköisyyspuheista: Toivon, että keskustelu pysyy ulkonäön sijaan asiassa ja vahvuuksissani

Lotta Hamari kertoo keskittyvänsä toistaiseksi vielä nykyiseen työhönsä Hoitotyön tutkimussäätiön tutkijana. Käytännön järjestelyjä mahdollista kansanedustajan työtä ajatellen ei ole tehty.

Lotta Hamari hymyilee kameralle. Tausta on musta.
Sanna Marinin tilalle eduskuntaan nouseva Lotta Hamari (sd.) kertoo suhtautuvansa tulevaan rauhallisesti. Arkistokuva. Kuva: Åbo universitet
Anu Hurme,
Heli Mansikka

Eilen torstaina iltapäivällä tutkija Lotta Hamarin (sd.), 37, puhelin alkoi soida vimmatusti.

Hämeenkyröstä käsin etäluentoa pitänyt Hamari ei ollut saanut ennakkovaroitusta siitä, että kansanedustaja, entinen pääministeri Sanna Marin (sd.) pyytää eroa kansanedustajan tehtävästä.

Jos Marinin ero hyväksytään, hänen tilalleen nousee Hamari.

Soittajien nimet nähtyään Hamari alkoi aavistella, mistä on kyse.

– Luentoni loppua kohden osallistujatkin olivat jo huomanneet uutisen ja onnittelivat minua, Hamari sanoo.

Hän vahvistaa, että aikoo ottaa paikan vastaan, jos Marinille myönnetään ero.

Yönsä Hamari sanoo nukkuneensa rauhallisin mielin. Torstai-iltana hän juhlisti mahdollista kansanedustajan uraansa varaamalla perjantain aamujunasta hyttipaikan.

– Ajattelin, että puhelin soi vielä aamullakin tiuhaan.

Uuteen vahva tuki lähipiiriltä

Kansanedustajan työ ei ole vielä päällimmäisenä Lotta Hamarin mielessä. Paikka Hoitotyön tutkimussäätiön tutkijana vaatii vielä keskittymistä sekä järjestelyjä.

Perjantaiaamuna Hamari oli matkalla Helsinkiin nykyisen työnsä koulutuspäivään.

– En ole ehtinyt miettiä vielä käytännön järjestelyjä, kuten asuntoa Helsingistä. Näitä asioita pitää miettiä lähipiirin kanssa.

Hamarilla on kaksi lasta. Vanhempi 7-vuotias lapsi oli innoissaan äitinsä mahdollisesta pääsystä eduskuntaan.

Hamari kiittelee perheensä eläneen mahtavasti mukana vaalikeväästä asti. Keväällä televisiosta katsottiin vaalikeskusteluja, ja Hamari kertoo lasten halunneen pitää myös omansa.

– Kotisohvalla istui esimerkiksi perhospuolueen edustaja, ja lapset kertoivat muun muassa, mikä päiväkodissa on tärkeää, Hamari muistelee.

Toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutus ovat edelleen myös Hamarille tärkeitä asioita kansanedustajan työtä ajatellen.

Torstain uutisoinnissa huomioitiin myös Hamarin yhdennäköisyys Sanna Marinin kanssa.

– Osasin odottaa, että nousee jutuksi, jos Marin jättää tehtävänsä. Tietysti toivon, että keskustelu pysyy ulkonäön sijaan asiassa ja vahvuuksissani, joita esimerkiksi oma koulutustaustani tarjoaa.

Suosittelemme