Hyppää sisältöön

Viivi Lehikoiselta kovasanainen ulostulo, kyseenalaistaa SUL:n johtajan luotettavuuden – urheilijoiden edustaja vaatii liitolta selvennystä

Viivi Lehikoinen kritisoi tiedotteen välityksellä Suomen Urheiluliiton Riikka Pakarista. Yleisurheilijat ry:n puheenjohtaja ei ole kuullut epäluottamuksesta, mutta haluaa selvennystä asiaan.

Riikka Pakarinen ja Viivi Lehikoinen.
Suomen Urheiluliiton puheenjohtajan Riikka Pakarisen (vas.) toiminta ei miellytä aitajuoksija Viivi Lehikoista. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva / Friidrottsförbundet
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Aitajuoksutähti Viivi Lehikoinen kritisoi voimakkaasti Suomen Urheiluliiton puheenjohtajaa Riikka Pakarista.

Kritiikki on peruja Lehikoisen ympärillä velloneesta kohusta, kun tieto hänen poisjäännistään Ruotsi-ottelusta tuli julki.

Ruotsi-ottelu on SUL:n ja edustustason urheilijoiden välisessä sopimuksessa määritelty kilpailuksi, johon urheilijoiden on terveenä ollessaan osallistuttava sopimussakon uhalla.

Urheilijasopimuksesta ja sen sisällöstä voit lukea lisää täältä.

SUL tiedotti torstaina, että Lehikoista ei sanktioida poisjäännistä. Liiton tiedote kirvoitti kuitenkin Lehikoiselta hänen managerinsa allekirjoittaman vastatiedotteen, jossa ilmaistiin urheilijan epäluottamus Pakarista kohtaan.

Lehikoinen ilmoitti päätöksestä sähköpostilla, jonka liitto tulkitsi sopimusrikkeeksi

Torstaisessa tiedotteessaan liitto kertoi, että tieto Lehikoisen poisjäännistä Ruotsi-ottelusta tuli sähköpostitse yksipuolisena ilmoituksena. Liiton mukaan yksin tämä sähköposti olisi täyttänyt sopimusrikkeen tunnusmerkit.

SUL:n tiedotteen mukaan sopimussakkoa ei kuitenkaan päätetty antaa, koska sopimussakko ”ei olisi kohtuullinen ja oikeasuhtainen seuraamus” siitä, että maaottelu jää väliin Timanttiliigaan osallistumisen vuoksi.

Lehikoinen korostaa omassa tiedotteessaan, että mitään sopimusrikkomusta ei ole tapahtunut, koska osapuolet pääsivät asiasta sopuun.

Yle Urheilu on nähnyt sähköpostin, jonka Lehikoisen manageri lähetti SUL:n johtohenkilöille ja valmennusjohdolle 16. elokuuta eli kolme päivää ennen Budapestin MM-kisojen alkua.

Sähköpostissa Lehikoisen manageri kertoo urheilijan vahvistaneen osallistumisensa Timanttiliigan Kiinan osakilpailuun, eikä hän näin osallistu Ruotsi-otteluun. Manageri perustelee ratkaisua muun muassa sillä, että osallistumalla Kiinan kilpailuun Lehikoinen voisi päästä Timanttiliigaan jatkossa helpommin.

SUL:n tiedotteen mukaan liiton general manager Jani Tanskanen keskusteli sähköpostin jälkeen asiasta Lehikoisen edustajan kanssa. Tanskanen päätti harkinnan jälkeen, että Lehikoisen osallistuminen Timanttiliigaan on järkevää.

Jani Tanskanen katsoo kameraan ulkona.
Lehikoisen tiedotteessa kritiikki kohdistui Riikka Pakariseen. Jani Tanskasta (kuvassa) Lehikoinen kiittää ”urheilijan puolustamisesta”. Kuva: Tapio Nevalainen / SUL-arkisto

Lehikoinen kritisoi oman tiedotteensa välityksellä puheenjohtaja Pakarisen tapaa puhua sopimuksesta julkisuudessa kuulematta urheilijaa.

”Voiko urheilija luottaa liiton puheenjohtajaan jatkossa”, tiedotteessa kysytään.

Pakarisella ei lisättävää

Yle Urheilu tavoitti SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarisen, joka kieltäytyi haastattelusta, mutta kommentoi sähköpostitse, että hänellä ei ole liiton hallituksen tiedotteeseen enää lisättävää.

Pakarisen mukaan Lehikoiselle ei ollut perusteita asettaa sanktiota eli päätös oli selvä.

– Urheilijoiden yhdenvertaisen kohtelun vuoksi on tärkeää, että tämänkaltaiset kysymykset käsitellään ja saatetaan prosessit päätökseen. Nyt näin on tehty, Pakarinen kirjoittaa.

– Jatkon kannalta on keskeistä, että urheilijasopimukset päivitetään, jotta vältytään tämänkaltaisilta ongelmilta. Työ tehdään vahvasti urheilijoita kuullen, hän jatkaa.

Yleisurheilijat ry: ”Haluamme liitolta selvennystä”

Topias Koukkula ja Ella Junnila ovat Yleisurheilijat ry:n hallituksen varapuheenjohtaja ja puheenjohtaja
Yleisurheilijat ry:n puheenjohtaja Topias Koukkula haluaa, että urheilijan ja liiton välisen luottamuksen on oltava jatkossa keskiössä. Kuva: Lehtikuva

SUL:n torstaisessa tiedotteessa urheilijoita edustavan Suomen Yleisurheilijat ry:n puheenjohtaja Topias Koukkula korosti urheilijoiden tasapuolisen kohtelun merkitystä.

Koukkula kertoo Yle Urheilulle, että he ovat muodostaneet kokonaisnäkemyksen asiasta keskustellen sisäisesti niin SUL:n kuin Lehikoisen edustajan kanssa.

Liitolta he kaipaavat vielä lisää selvennystä tapaukseen.

– Haluamme ensisijaisesti tässä vaiheessa selvennystä siihen, että urheilija pystyy jatkossa luottamaan liiton toimijoihin ja että tämän kaltaisissa tilanteissa liiton sana tulee urheilijan kohdalla pitämään.

Onko epäluottamus Riikka Pakarista kohtaan laajempaa?

– En ole henkilökohtaisesti saanut viestiä siitä, että Riikkaa kohtaan koettaisiin epäluottamusta. Haluamme selvennystä siihen, että voiko ja pystyykö urheilijat luottamaan liiton operatiiviseen johtoon ja luottamusjohtoon, Koukkula vastaa.

Koukkulan mukaan on tärkeää, että urheilijoiden ääntä kuunnellaan, kun uusia sopimuksia tehdään.

– Meille on jo tullut kesällä urheilijoiden puolelta pyyntöä, että sopimusta tulisi tarkastella uudestaan, hän kertoo.

Viivi Lehikoinen kuului Suomen kärkiurheilijoihin yleisurheilun MM-kisoissa. Ruotsi-ottelussa häntä ei nähty.

Suosittelemme