Hyppää sisältöön

Vimpelille harvinainen tappio! Jymy ryösti finaalivoiton tulikuuman Roope Korhosen johdolla

Vimpelin Veto taipui kotonaan Saarikentällä ensimmäisessä finaalissa. Sotkamon Jymy sai ulkopelinsä ansiosta Jymyn tilannemäärän vähäiseksi.

Roope Korhonen lyöntipaikalla.
Roope Korhonen löi neljä juoksua Veto vastaan. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko

Sotkamon Jymy yllätti kotikentällään pelanneen Vimpelin Vedon miesten Superpesiksen avausfinaalissa. Jymy kukisti vimpeliläiset niukasti 1–0 (3–3, 3–2).

Tappio kotikentällä on Vimpelille harvinainen, sillä se on hävinnyt edellisen ja ainoan kerran Saarikentällä tällä kaudella 18. kesäkuuta Joensuun Mailaa vastaan.

– Pelasimme sisällä riittävän hyvin ja sellaista pesistä, mitä Jymy ei pelaa. Lopussa ne lyönnit nousivat kopiksi ja vähän riskillä jouduimme pelaamaan. Ulkona onnistuimme täydellisesti siinä, mitä lähdimme hakemaan, Sotkamon Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen tuumasi.

Yle Urheilun asiantuntija Sami-Petteri Kivimäki hieman hämmästeli Kuosmasen kommenttia.

– En tiedä, mihin Kuosmanen viittasi, että oli epäjymymäisiä ratkaisuja. Mielestäni ne olivat fiksuja ratkaisuja juuri Saarikentällä Vimpelin Vetoa vastaan, Kivimäki tuumasi.

Jymyn voiton avain oli tiivis ulkopeli, minkä avulla se sai Vedon tilanteet vähäisiksi. Erityisesti ongelmissa oli numerolla kaksi pelannut Mikko Kanala, joka onnistui ykköstilanteen purkamisessa vain kahdesti kuudesta yrityksestä. Vastaavasti Jymyn Jere Vikström pelasi sadan prosentin tehokkuudella.

– Kanalan lyönnit eivät osuneet. Hän löi paljon etulaittomia. Elmeri Anttila ei päässyt päätilanteeseen ja Vimpelin peli ei lähtenyt pyörimään.

Korhonen tulikuumana

Näin ollen Veto sai tehtyä vähäisesti tilannetta huippuvireessä olleille lyöjäjokereilleen. Jukka-Pekka Vainionpää löi kolme juoksua viidestä yrityksestä. Janne Mäkelä puolestaan upotti kumuransa kahdesti väliin.

– Yksi jokipallo oli läpilyönnillä, mutta siitäkään ei juoksua. Teimme ulkona myös kovia suorituksia, josta esimerkkinä Iivari Vihannon syöksykoppi Jere Saukon lyöntiin. Olimme voittamassa, emmekä katselemassa, mitä tapahtuu, Jymyn Roope Korhonen kuvaili.

Korhonen oli kovassa vireessä, sillä hän löi kaikkiaan neljä juoksua yksittäisillä lyönneillä. Korhonen oli lyönyt kahdessa edellisessä välierässä yhteensä 13 juoksua.

– On ollut hyviä lyöntejä parin viimeisen pelin aikana. Ratkaisevissa tiukoissa peleissä oli ottamattomia palloja ja pyrin jatkamaan samaan suuntaan. Kun lähtee napsumaan, niin yleensä napsuu vähän pidempään, Korhonen tuumasi.

Korhosen lyödyt juoksut voi katsoa seuraavalta videolta.

Avausjakso päättyi tasan 3–3. Kumpikin oli jakson aikana johdossa, mutta lopulta Korhonen onnistui tasoittamaan juoksut neljännessä vuoroparissa.

– Sanoin kopissa silloin, että tänään Vimpeli on voitettavissa. Niin kuin olikin.

Vedon sisäpeli jäi piippuun

Vimpelin Vedon pelinjohtaja Tomi Niskanen kuvaili Vedon peliä heikoksi, vaikkakin joukkue paransi loppua kohden.

– Joudumme pikkuisen miettimään. Teimme virheitä enemmän kuin vastustaja ja kunnia heille. He olivat tuon verran parempia.

Mikko Kanala lähikuvassa. Taustalla Elmeri Anttila.
Mikko Kanalalla oli vaikeampaa mailan varressa. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Kanala harmitteli, että juuri sisällä jäi parantamisen varaa.

– Se jäi piippuun tänään. Kaveri oli tuon verran parempi. Yllättävän hyvin pystyimme vääntämään, mutta tänään ei riittänyt laatu, Kanala tuumasi.

Kanalan mukaan mikään ei kuitenkaan muutu, kun sarja jatkuu sunnuntaina Hiukan stadionilla. Hän on luottavainen, että tilannemäärää kasvattamalla tappio kääntyy voitoksi.

– Olimme nyt noin lähellä. Kun saamme tilannemäärää suuremmaksi, niin mörssärit lyövät kyllä juoksuja, Kanala sanoi.

Sekoittaako pomppupeli pakkaa?

Kun sarja siirtyy Sotkamoon, pelin luonne muuttunee tilanteiden rakentelun suhteen kovalla ja pomppuisalla kentällä. Roope Korhonen nosti esiin, että Jymy saattaa turvautua pomppuun, mutta uskoi, ettei Veto aio muuttaa hirveästi pelaamistaan.

Jymyltä löytyy loistava pomppulyönnin taitaja, sillä Niko Korhonen on lyönyt varmalla prosentilla palloa etukenttään.

– Mielenkiintoista nähdä, millaisella vaihtotaktiikalla joukkueet lähtevät. Jymy pelasi ykköstilanteen monipuolisesti, mutta siirtyykö Korhonen pomppupeliin, koska nyt he saivat lukkari Teemu Kinnusen lautasen äärellä aseettomaksi, Kivimäki pohtii.

Niko Korhonen syöksyy kotipesään Jymy-Manse ottelussa 29.6.2022.
Jymy pääsee pelaamaan kotiyleisönsä edessä. Kuva: Superjymy / Jussi Korhonen

Kivimäki muistuttaa, että sarjan tilanne on Sotkamon kannalta ihanteellinen.

– Vedon joukkueessa on lukematon määrä pelaajia, jotka tietävät pelin hengen. En näe šokkia syntyneen, mutta Jymyn tilanne on ihanteellinen. He tietävät, että kotikentällä kovalla suorituksella sarja on 2–0. Silloin voisi jo puhua erilaisesta ahdistuksesta Vedon kohdalla.

Suosittelemme