Hyppää sisältöön

Yllätysratkaisija iski Jymyn lähelle Suomen mestaruutta: ”Pitää olla valmis ihan kaikkeen”

Niilo Piiponniemi löi kaksi juoksua tärkeillä hetkillä. Sotkamon Jymy voi varmistaa Suomen mestaruuden ensi viikon lauantaina.

Niilo Piiponniemi lyöntipaikalla.
Niilo Piiponniemi löi kaksi tärkeää juoksua Sotkamon Jymylle. Kuva: All Over Press
Simo Arkko,
Laura Arffman
Avaa Yle-sovelluksessa

Sotkamon Jymy nousi sensaatiomaisesti voittoon miesten Superpesiksen toisessa finaalissa Vimpelin Vetoa vastaan.

Jymyn ratkaisevan 1–0 (1–1, 3–2) -voiton varmisti yllättäen Niilo Piiponniemi, kun lyöjäjokeri Roope Korhonen pinkoi toisen jakson lopulla kotipesään.

Jymyn etenijä- ja vaihtajajokerina pelaava Piiponniemi nousi ottelussa arvoon arvaamattomaan. Voittojuoksun lisäksi hän tasoitti aiemmassa vuoroparissa pelin 2–2:een.

– Roolini on sellainen, että ennen peliä suunniteltuja tilanteita ei todennäköisesti ole ottelussa ainuttakaan. Pitää olla valmis ihan kaikkeen. Se on toistunut monesti tällä kaudella, Piiponniemi kommentoi Yle Urheilulle.

Piiponniemi sai tasoitusjuoksuunsa apua myös röyhkeästi kakkospesältä kotiin edenneeltä Kalle Kuosmaselta.

Piiponniemi oli viimeinen lyöjä, joten Vimpeli yritti estää läpilyöntejä. Vedon koppari Mikko Vihriälä häpläsi pallon kanssa sen verran, että Kuosmanen ehti kotipesään.

– En ole ikinä ollut lyömässä vastaavassa tilanteessa. Joskus ehkä etenijänä, mutta en muista tarkemmin, olenko tuonut juoksun, Piiponniemi tiivisti.

Piiponniemen lyömät juoksut voi katsoa seuraavalta videolta.

Sitkeys palkittiin

Jos avausottelussa Vimpelillä oli vaikeuksia rakentaa kotiutuspaikkoja, tällä kertaa Jymy oli heikko vaihtotilanteissa. Jymy sai ottelussa vain kymmenen kolmostilannetta. Vimpeli sai luotua neljä kolmostilannetta enemmän.

– Vimpeli oli kokonaisvaltaisesti parempi sisällä. Pelasimme kuitenkin helkkarin hienoa ulkopeliä, Jymyn pelinjohtaja Mikko Kuosmanen iloitsi Ylelle.

Kuosmasen mukaan sitkeys näkyi Jymyn pelaamisessa. Hän muistutti joukkueen altavastaaja-asemasta ja totesi, ettei joukkue tuskastunut missään vaiheessa.

– Sitten onnikin vähän kääntyi.

Ensimmäinen jakso oli Jymyltä erityisen vaikea. Sen tiedosti myös Kuosmanen.

– Pelasimme sillä tavalla, miten meidän ei missään nimessä pidä tässä ottelusarjassa pelata. Menimme taktisesti pieneksi. Sillä pelityylillä, mikä meillä oli Vimpelissä, voimme Vedon kaataa.

Vimpelin kotiuttaminen sakkasi

Vimpeliläisten ensimmäinen ottelu tyssäsi ykköstilanteeseen ja Mikko Kanalan vaikeuksiin, mutta toisessa finaaliottelussa Kanala sai luotua tilanteita.

– Olimme tänään huonompia. Harmittavasti lahjoitimme räpylästä toisen jakson juoksut. Peli on tiukkaa ja sellaisia virheitä ei kärsi tehdä, Kanala summasi.

Kotiuttaminen oli vimpeliläisille vaikeaa, sillä pääkotiuttajat Matias Rinta-aho, Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä löivät vain kolme juoksua 14 kotiutustilanteesta.

– Tänään pelasimme erittäin hyvän pelin ja nousimme henkisesti finaalisarjaan mukaan. Kotiuttamisen kanssa vielä pikkuisen parannetaan. Sarja on pahasti kesken, Vedon pelinjohtaja Tomi Niskanen tuumi.

Veto ja Jymy joutuvat odottamaan tovin seuraavaa ottelua, sillä sarja jatkuu ensi viikon lauantaina. Useita finaaleja pelanneella Kanalalla riittää kokemusta viiden päivän tauosta.

– Mitä aiempia vuosia muistelee, se odottelu on raskainta aikaa. Tällaisen tappion jälkeen tekisi mieli pelata heti huomenna. Palautellaan ja isketään ensi viikolla täysillä, Kanala kuittasi.

Mikko Kanala lähikuvassa. Taustalla Elmeri Anttila.
Mikko Kanala ja Vimpelin vaihtolyöjät petrasivat, mutta kotiuttaminen tuotti vaikeuksia. Arkistokuva. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

Vihanto saa kaipaamansa tauon

Reittään loukanneelle Jymyn Iivari Vihannolle tauko nousee puolestaan arvoon arvaamattomaan.

Vihanto siirtyi kärkietenijästä numerolle yhdeksän, mutta pystyi pelaamaan ottelun loppuun saakka.

– Jalka kesti ihan hyvin. Ei mitään ongelmaa loppujen lopuksi.

– Monesti juniorina pystyin pelaamaan vaikka viikon jokaisena päivänä, mutta nyt on hyvä, että on taukoa, Vihanto tiivisti.

Jymyllä on kahden voiton myötä kolme mahdollisuutta ratkaista Suomen mestaruus. Vihannon mukaan se vapauttaa tunnelmaa henkisesti.

– Nyt ei ole yhdestä pelistä kiinni, eikä sen takia tarvitse alkaa jännittämään. Toki se voi olla sinänsä petollinen asetelma, että alkaa liikaa löysäillä. Veikkaan, että katkaisemme sarjan Vimpelissä.

Sotkamon pelaajat tuulettavat pesäpallon miesten Superpesiksen toisessa loppuottelussa Sotkamon Jymy–Vimpelin Veto Sotkamossa 9. syyskuuta 2023.
Sotkamon Jymy sai juhlia voittoa. Kuva: Lehtikuva

”Vimpeli on näyttänyt pieneltä”

Yle Urheilun asiantuntija Sami Partanen sanoo, että vajaa viikko on pitkä aika odotella seuraavaa ottelua kummassakin leirissä.

– Joka tapauksessa mielellään olisi pelaamassa molemmissa tapauksissa. Pelaajille tämä on samalla hienoa, mutta raskasta aikaa odotella ja harjoitella, Partanen sanoo.

Vimpelin suurin haaste on rentouden löytäminen erityisesti kotiutustilanteisiin. Veto rallatteli runkosarjassa suurilukuisiin voittoihin, mutta nyt se on uuden tilanteen edessä.

– Jymy on laittanut vaateen kovaksi. He ovat ulkopelillään saaneet Vimpelin näyttämään jopa yllättävän pieneltä, vaikka isoja miehiä ovatkin. Vimpelillä on haasteena löytää sopiva rentous sisäpeliin.

Suosittelemme