Hyppää sisältöön

Kuusiokuntien ulkoistussopimuksen irtisanomisasia palautettiin valmisteluun – ”Nyt tuli aikalisää”

Kuusiolinna Terveys Oy tuottaa palveluja Alavudelle, Ähtäriin, Kuortaneelle ja Soiniin.

Aluehallitus esitti viikko sitten ulkoistussopimuksen irtisanomista, mutta aluevaltuusto palautti asian uudelleen valmisteluun keskustan esityksen mukaisesti.
Tuomo Mäenpää,
Päivi Rautanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti palauttaa Kuusiokuntien terveyspalvelusopimuksen uudelleen valmisteltavaksi.

Keskusta ja kokoomus toivat kokoukseen omat muutosesityksensä. Keskustan esitys voitti äänin 35–23. Esityksen mukaisesti jatkoneuvottelut on käynnistettävä lainsäädäntö ja hyvinvointialueen kokonaisetu huomioiden.

Kokoomus esitti, että palauttamisen lisäksi neuvotteluissa on lähdettävä siitä, että sopimus jatkuu nykyisen sopimuskauden loppuun.

Valtuusto hylkäsi yksimielisesti aluehallituksen esityksen, jonka mukaan Kuusiolinnan palvelusopimus olisi irtisanottu vuoden 2025 lopussa.

Valtuutetut evästivät aluehallitusta valitsemaan jatkoneuvotteluihin mukaan myös luottamushenkilöjohtoa.

Keskustan muutosesityksen taakse asettuivat demarit, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, vihreät ja valtuustoryhmä Piia Kattelus-Kilpeläinen. Monet pienryhmät ilmoittivat, että olisivat olleet jo valmiit myös päättämään irtisanomisesta, mutta asettuivat kuitenkin jatkoneuvottelujen kannalle.

Perussuomalaiset olivat kokoomuksen muutosesityksen kannalla.

Kuusiolinna Terveys Oy on pääasiassa Pihlajalinnan omistama yhtiö, joka tuottaa palveluja Alavudelle, Ähtäriin, Kuortaneelle ja Soiniin. Kunnat tekivät aikoinaan pitkän sopimuksen yrityksen kanssa, joka päättyisi vasta vuonna 2030.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue on ilmaissut tahtonsa ottaa alueen palvelut omaksi toiminnakseen vuoden 2026 alusta. Aluehallitus myöntyi tähän viikko sitten tiukan äänestyksen jälkeen.

Hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen ja aluevaltuuston puheenjohtaja Paula Risikko
Hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen ja aluevaltuuston puheenjohtaja Paula Risikko. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

”Hyvät käytänteet muualle eikä päinvastoin”

Kokoomuksen kuortanelainen aluevaltuutettu Annu Ridanpää-Taittonen on tyytyväinen siihen, että neuvottelut ylipäätään jatkuvat.

– Hyvä kun keskusta ja sdp tulivat järkiinsä. Heidän äänillänsähän hallituksessa päädyttiin sopimuksen irtisanomisesitykseen tiukan 7–6-äänestyksen jälkeen.

Hampaankoloon jäi kuitenkin se, että kokoomuksen esitys sopimusajan noudattamisesta ei saanut valtuustossa riittävästi vastakaikua.

– Meillä on sopimus olemassa vuoteen 2030. Ei tällaisten sopimusten yli niin vain kävellen ensimmäisen tilaisuuden tullen.

Ridanpää-Taittosen mukaan Kuusiokuntien alueella on oltu pääasiassa tyytyväisiä Kuusiolinna Terveys Oy:n palveluihin. Häntä ihmetyttää se, että palvelut halutaan muuttaa kesken sopimuskauden muun muassa alueen asukkaiden yhdenvertaisuuteen ja hankintalakiin vedoten.

– Mielestäni yhdenvertaisuuden tavoittelu voisi olla sitä, että hyvät käytänteet viedään muualle eikä päinvastoin.

”Nyt tuli aikalisää”

Kristillisdemokraattien kauhavalainen aluevaltuutettu Hanna-Liisa Malmi olisi ollut kokouksessa valmis päättämään palvelusopimuksen irtisanomisesta. Hän epäilee sopimuksen juridista puolta.

– Yhdeksän eri juristia on ollut sitä mieltä, että sopimus ei ole aivan lainmukainen hyvinvointialueen uusissa muuttuneissa olosuhteissa. Yksityisen palveluntuottajan juristin kanta oli, että asia sopii.

Malmi kertoo, että kristillisdemokraattien kolmihenkisellä valtuustoryhmällä oli kokoukseen tullessa eri näkemyksiä sopimuksen kohtalosta.

– Nyt tuli aikalisää. Vielä voidaan katsoa, onko mahdollista löytää juridiset kriteerit ja palvelutarpeen täyttävä ratkaisu.

Artikkeliin on lisätty Annu Ridanpää-Taittosen ja Hanna-Liisa Malmin kommentit 11.9.2023 klo 17.11.

Suosittelemme