Hyppää sisältöön

Hämeenlinnan säästösuunnitelmat sammuttamassa lamput hiljaisilta teiltä

Kaupunki on tarkistamassa maanteiden tievalaistuksen periaatteita. Jos kriteerit eivät täyty, kaupunki luopuu valaistuksesta, kun valaistus tulee käyttöikänsä päähän.

Kaksi katulamppua yötaivasta vasten.
Taajamista ja kylistä valoja ei olla viemässä pois. Kuvituskuva. Kuva: Petri Lassheikki / Yle
Petri Lassheikki

Hämeenlinnan kaupunki aikoo säästää maanteiden tievalaistuksesta. Valaistus aiotaan purkaa kaikkiaan viidestätoista kohteesta. Ensimmäisenä pimenevät tieosuudet olisivat Kotkajärvi Kalvolassa, Torvoila ja Vihavuosi Hauholla sekä Porraskoski Lammilla. Kaupunkirakennelautakunta käsittelee asiaa tiistaina 12. syyskuuta.

Maanteiden valaistus on pääsääntöisesti ely-keskusten vastuulla, mutta myös Hämeenlinna omistaa ja ylläpitää tievalaistusta valtion tieverkoilla. Nyt kaupunki on tarkistamassa maanteiden tievalaistuksen periaatteita. Jos kriteerit eivät täyty, kaupunki luopuu valaistuksesta, kun valaistus tulee käyttöikänsä päähän.

Lautakunnan esityslistalla kerrotaan, että kaupungin vastuulla on valtion tieverkon valaisimia tällä hetkellä yhteensä reilut 1 600 kappaletta. Nämä valaisimet valaisevat yhteensä 69 kilometriä tieverkkoa. Valaistusrakenteisiin kuuluu myös 59 tievalokeskusta ja sähköliittymää.

Kaupunki laskee, että vähäliikenteisten maanteiden valaistuksesta luopuminen toisi reilun kymmenen vuoden aikana kaupungille yli 710 000 euron säästöt.

Suosittelemme