Hyppää sisältöön

Riikka Pirkkalainen on Kainuun uusi maakuntajohtaja: ”Koen Kainuun vahvasti kotiseudukseni”

Maakuntajohtaja valittiin Sotkamon Vuokatissa virkavaalilla. Virkaan oli 12 hakijaa, joista yksi veti hakemuksensa pois haastattelun jälkeen.

Riikka Pirkkalainen puistossa
Keskustan väistyvä puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen on valittu Kainuun uudeksi maakuntajohtajaksi. Kuva: Markku Pitkänen / Yle
Heikki Rönty,
Tiia Korhonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun uutena maakuntajohtajana aloittaa Riikka Pirkkalainen vuodenvaihteessa 2023–2024.

Hänet valittiin virkaan tänään maanantaina Sotkamossa pidetyssä maakuntavaltuuston kokouksessa suljetussa lippuäänestyksessä.

Äänestyksessä annettiin 31 ääntä. Pirkkalainen valittiin tehtävään 22 äänellä. Loppusuoralle edennyt Kainuun liiton aluekehitysjohtaja Jouni Ponnikas sai äänestyksessä yhdeksän ääntä.

– Maakuntajohtajan tehtävä on ollut aina unelmatehtävä ja erityisesti Kainuu, jonka koen vahvasti kotiseudukseni. Ajatukset ovat valtavan innostuneet ja maakuntavaltuuston antama luottamus tuntuu hyvältä, Pirkkalainen kertoi Ylelle heti tuloksen ratkettua.

Voit kuunnella Riikka Pirkkalaisen haastattelun alta. Toimittaja Jarmo Nuotio haastattelee.

Pirkkalainen on työskennellyt viimeiset viisi vuotta Suomen Keskustan puoluesihteerinä. Hän kertoo työskennelleensä koko työuransa maakuntakehityksen ja maakuntaliiton toimialaan liittyvien tehtävien parissa.

Kainuussa riittää Pirkkalaisen mukaan haasteita, mutta myös mahdollisuuksia.

– Täällä on monipuolinen elinkeinorakenne ja paljon kokoaan suurempia elinkeinosektoreita. Uutta potentiaalia on runsaasti. Pohja ei ole yhtä haavoittuva kuin monilla muilla maakunnilla Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Iisalmesta kotoisin oleva Pirkkalainen uskoo, että myös pienellä paikalla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin, kun siihen suhtaudutaan vain määrätietoisesti ja kunnianhimoisesti.

– Edunvalvontaa kannattaa tehdä sellaisella asenteella, että mitä lisäarvoa Kainuulla on annettavana muulle Suomelle ja Euroopan Unionille. Silloin ääni saadaan varmasti kuulumaan.

Virkaan oli 12 hakijaa

Virkavaalissa on mukana kaikki viran edellytykset täyttävät ehdokkaat lukuun ottamatta haastattelujen jälkeen viranhausta luopunutta Janne Virtasta.

Keskustan Teuvo Hatva esitti keskustan ryhmäpäätöksenä keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalaisen valitsemista. Vasemmiston Miikka Kortelainen esitti virkaan valittavaksi Ponnikasta. Perussuomalaiset, SDP, kokoomus sekä vihreät ilmoittivat, etteivät he ole tehneet ryhmäpäätöstä kenenkään ehdokkaan puolesta.

Kokouksessa valittiin maakuntajohtajalle myös varahenkilö. Suljetussa lippuäänestyksessä annettiin 31 ääntä. Ponnikas sai äänistä 30, yksi ääni hylättiin.

Virkaan oli kaksitoista hakijaa, joista kahdeksan haastateltiin. Väistyvä maakuntajohtaja Pentti Malinen jää eläkkeelle 1.1.2024.

Suosittelemme sinulle