Hyppää sisältöön

”Nuori Antti kävi riisuuntumassa ja sai siitä rahaa” – testaa miten hyvin tunnet Irwin Goodmanin oikeaa elämää

Irwin Goodmanin eli Antti Hammarbergin syntymästä on kulunut 80 vuotta. Kulje testi läpi ja saat uutta tietoa värikkään kansantaiteilijan elämästä.

Kuvamanipulaatio missä rinnakkain Irwinin rippikuva ja Irwinin artistikuva. Oikealla puolella nuori poika kukka kimpunkanssa. Vasemmalla mies nauramassa tupakki kädessään.
Reteen viihdetaitelijan Irwin Goodmanin kuoren alla piili todellinen Antti Hammarberg, herkkä, huolehtivainen ja ujo. Hän pääsi ripille kesällä 1958. Kuva: Antti Hammarberg kotialbumi / Alvar Kolanen / Elastic House
Maarit Piri-Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuore elämäkerta paljastaa syyt, mistä Irwinin eli Antti Hammarbergin läpi elämän kestäneet ongelmat ja yhteiskuntavastaisuus kumpusivat.

Kirjailija Tuomas Marjamäen Yhdet vielä, Irwin -kirja paneutuu kansantaiteilijan vanhempien taustoihin ja rikkonaiseen lapsuuteen sekä koti-Anttiin isänä.

Se heijastaa aikansa sosiaaliviranomaisten toimintaa ja kykyä ratkaista perheiden ongelmia.

– Kun Antilla ilmeni ongelmia koulussa, koska oli näpistellyt, hän oli samaan aikaan käynyt ”riisuuntumassa” naapuruston miehen luona ja saanut siitä rahaa. On aika järkyttävää, miten ongelma ratkaistiin. 12-vuotias Antti lähti koulusta.

Marjamäki sai käyttöönsä 50 kiloa ainutlaatuisia Antin äidin Kirsti Hammarbergin keräämiä lehtileikkeitä, kirjeitä, nuotteja, viinakuitteja sekä valokuvia Antin vaimon Riitta Hammarbergin kotialbumista.

Juttu jatkuu testinä, kun kirjaudut Yle-tunnuksilla oikealta.

Suosittelemme sinulle