Hyppää sisältöön

Mikä läpimurto! 19-vuotias suomalaispelaaja täräytti 11 minuutissa hattutempun Ruotsin pääsarjassa: ”Uskomattoman hyvä laukaus”

”Suomalaisseura” Örebro on tällä hetkellä mukana Ruotsin naisten liigan putoamistaistossa. Joukkueeseen juuri liittyneet Inka Sarjanoja ja Sara Ikonen ovat jo saaneet paljon vastuuta.

Hollannin Rosa van Gool (vas.) ja Suomen alle 19-vuotiaden tyttöjen Inka Sarjanoja.
Suomen alle 19-vuotiaden tyttöjen maajoukkueen Inka Sarjanoja (oik.) kamppali pallosta Hollannin Rosa van Goolin kanssa. Arkistokuva huhtikuulta. Kuva: hoto Prestige / Soccrates / Getty Images
Riku Porvari

Jalkapallon Ruotsin naisten pääsarjan Damallsvenskanin ”suomalaisseura” Örebro nappasi tärkeät kolme pistettä voittaessaan sarjajumbo Kalmarin 4–0 sunnuntaina.

19-vuotias keskikenttäpelaaja Inka Sarjanoja viimeisteli 11 minuutissa hattutempun eli kolme maalia. Kahteen maaliin syötön tarjoili Helmareistakin tuttu hyökkääjä Jenny Danielsson.

Örebro on tällä hetkellä sarjassa kymmenentenä viiden pisteen päässä putoamiskarsinnasta, kun kautta on jäljellä seitsemän kierrosta.

Sarjanojan ja Danielssonin lisäksi joukkueessa pelaavat myös Heidi Kollanen, Emma Peuhkurinen ja Sara Ikonen. Sarjanoja ja ikätoveri Ikonen siirtyivät Kansallisen liigan Oulu Nice Soccerista (ONS) elokuun lopulla Örebrohon.

Toisen liigaottelunsa sunnuntaina pelannut Sarjanoja kertoo, että on hieman yllättynyt maalipaikkojensa määrästä. Ennen siirtonsa varmistumista hän iski Örebron testileirillä kaksi maalia, kun joukkue voitti harjoitusottelussa norjalaisen Lilleströmin 3–0.

– Pari kautta meni Suomessa aika vähillä maaleilla. Jos niitä nyt parissa ottelussa on tullut, se ei kerro vielä mistään suuremmasta. Pitää pystyä kauden mittaan tekemään enemmänkin maaleja, Sarjanoja sanoo.

Heki teki ONS:issa viime kaudella kaksi ja kuluvalla kaudella kolme maalia Kansallisessa liigassa.

– Hattutemppu ei ole ihan perusjuttu. En tiedä, ehkä se yllätti itsenikin, niin en tiennyt, miten reagoisin, hän kuvailee hillittyä tuuletustaan kolmannen maalin tultua.

Voit katsoa Örebro–Kalmar-ottelun maalikoosteen tästä linkistä. Alla on upotettuna Sarjanojan kolmas maali.

Sarjanoja ja Ikonen asuvat uudella paikkakunnalla yhdessä. Arkea helpottaa se, kun joukkueessa on myös muita suomalaisia, jotka auttavat tarvittaessa.

Örebron joukkue on nuori, mutta Sarjanoja kokee sen sopivan hänelle hyvin. Hän kuvailee ryhmässä olevan hyviä pelaajia, joilla on jo paljon kokemusta Damallsvenskanista.

– Myös Saralla on lähtenyt (Örebro-ura) hyvin käyntiin. Hän pelasi sunnuntaina todella hyvän 90-minuuttisen. Hän on varmasti vakuuttanut valmentajat ja kaikki muutkin, Sarjanoja kertoo.

Örebro panostaa nuoriin

Örebron päävalmentaja Rickard Johansson sanoo, että sunnuntain Kalmar-ottelu oli tärkeä, mutta myös pakollinen voitto sarjajumbosta. Örebro voitti viikko sitten Norrköpingin 1–0, kun Damallsvenskan palasi sarjatauolta.

– Tärkeämpää oli, että meillä on nyt kaksi peräkkäistä voittoa, Johansson arvioi.

Hänen mukaansa Ikonen ja Sarjanoja ovat päässeet hyvin mukaan joukkueeseen. Johansson kertoo, että seura kutsui pelaajat testileirille heinä-elokuussa pelattujen MM-kisojen aikana.

– Molemmat pelaajat suoriutuivat todella hyvin testileirillä, joten otimme heidät seuraan.

Örebrossa pelaa tällä hetkellä viisi suomalaista, eikä se ole lainkaan poikkeus. Esimerkiksi viime kaudella joukkueessa pelasivat Elli Pikkujämsä ja Amanda Rantanen. Katariina Kosola siirtyi elokuun lopulla sarjakärki Häckeniin.

– Meillä on hyviä kokemuksia suomalaispelaajista, lisäksi seuraan Suomen pääsarjaa paljon.

Hollannin Louise van Oosten (vas.) pallon kanssa. Oikealta Suomen alle 19-vuotiaden tyttöjen Inka Saarenoja ja Sara Ikonen.
Inka Sarjanoja ja Sara Ikonen puolustivat, kun Hollannin Louise van Oosten yritti keskittää. Arkistokuva huhtikuulta. Kuva: Photo Prestige / Soccrates / Getty Images

Örebro panostaa tällä hetkellä nuoriin pelaajiin. Seuran budjetti on ruotsalaisittain vaatimaton.

– Suomalaisten seurojen budjetit ovat melko samansuuruisia kuin meillä. Suomesta voimme löytää pelaajia, joihin meillä on varaa, Johansson sanoo.

Hän uskoo, että nuorten avulla seura pystyy kasaamaan joukkueen, joka voi kamppailla paremmasta sijoituksesta sarjataulukossa tulevina kausina.

– Vaikka he ovatkin nuoria ja kokemattomia, sovellamme pelisuunnitelmaamme ja pelaajaryhmitystämme ottelukohtaisesti. Haluamme saada parhaan irti pelaajistamme, joten yritämme soveltaa pelaajien ominaisuuksien mukaan.

Sarjanojan ja Ikosen lisäksi Örebro hankki kesällä Jenny Danielssonin. Johansson sanoo, että Danielsson ei ehkä ole nuorimmasta päästä, mutta hän näkee 29-vuotiaassa hyökkääjässä paljon potentiaalia. Viimeksi Danielsson pelasi skotlantilaisessa Glasgow Rangersissa. Sitä ennen hän edusti ruotsalaista AIK:ta.

– Mielestäni Danielssonin parasta potentiaalia ei ole vielä nähty, koska hänen aiemmat seuransa ovat käyttäneet häntä väärällä tavalla.

Jenny Danielsson nostaa kättään.
Kesällä Örebrohon liittynyt Jenny Danielsson, 29, pelasi aiemmin skotlantilaisessa Rangersissa. Arkistokuva marraskuulta 2022. Kuva: Ewan Bootman / SNS Group / Getty Images

Omatoiminen harjoittelu näkyy

ONS:in päävalmentaja Toni Koskinen kehuu vuolaasti Sarjanojaa. Hänen mukaansa pelaajan otteissa näkyy omatoiminen harjoittelu.

– Inkalla on uskomattoman hyvä laukaus molemmilla jaloilla. Hän on hyvä harhauttamaan, yksi vastaan yksi -tilanteissa ja kaksinkamppailuissa. Hän halusi jo nuorempana todella innokkaasti analysoida omaa peliään.

Koskinen on valmentanut Sarjanojaa useamman vuoden, koska ennen päävalmentajapestiään hän toimi ONS:issa talenttivalmentajana.

– Inkan kanssa on pidetty aika monet palaverit, katseltu klippejä ja harjoiteltu laukauksia. Hänellä on taipumus repiä itsestään irti todella paljon. Siksi hänen taitotasonsa on ihan toista luokkaa kuin monella muulla pelaajalla.

Kovasti kehuja saa myös Ikonen, joka muun muassa on hyvä ohittamaan vastustajan hyökkääjiä prässitilanteissa. Koskisen ja Ikosen yhteistä aikaa hieman haittasivat pelaajan pitkät loukkaantumiset. Nyt Ikonen on kuitenkin päässyt 90 minuutin pelikuntoon.

– Hän on taitava pelaaja ja pienestä koostaan huolimatta hyvä pääpelaaja, vaikka ei ehkä riittävästi sitä hyödynnä. Sara on Inkan tapaan todella tunnollinen harjoittelija. Hänen pallokuljetukset ja pelin levittäminen ovat ihan huippuluokkaa – sitä on ihailtu muuallakin, Koskinen kuvailee.

Suomen alle 19-vuotiaiden tyttöjen Sara Ikonen suojaa palloa. Takana Hollannin Lotte Keukelaar.
Sara Ikonen suojasi palloa, kun Suomen alle 19-vuotiaiden maajoukkue kohtasi Hollannin. Takana Lotte Kaukelaar. Arkistokuva huhtikuulta. Kuva: Photo Prestige / Soccrates / Getty Images

Suosittelemme sinulle