Hyppää sisältöön

Osaisitko äänestää saamelaiskäräjävaaleissa? Jopa satoja äänestyslipukkeita hylätään joka vaaleissa

Tähän artikkeliin on koottu viisi mahdollista skenaariota, miten äänestäminen saamelaiskäräjävaaleissa voi mennä pieleen.

Katso videolta miten äänestät oikein saamelaiskäräjävaaleissa.
Sáárá Seipiharju,
Mira Rauhala
Avaa Yle-sovelluksessa

Saamelaiskäräjävaalien äänestys toimitetaan postitse. Äänestämisessä on monta mutkaa ja moni asia voi mennä pieleen.

Saamelaiskäräjien tilastojen mukaan joka vaaleissa joudutaan hylkäämään useita satoja ääniä. Lue enemmän äänestysohjeista saamelaiskäräjien nettisivuilta.

Kokosimme viisi mahdollista asiaa, jotka voivat estää äänestäjältä saamelaiskäräjävaalien äänestystuloksen kirjautumisen.

1. Et muistanut hakea kirjattua kirjettä postista ajoissa

Vaaliasiakirjat lähetetään Postiin kirjattuna kirjeenä, joka kannattaa hakea ajoissa.

Useat saamelaiskäräjävaaleissa äänioikeutetut ovat jo saaneet tiedon siitä, että saamelaiskäräjien vaaliasiakirjat odottavat Postissa. Asiakirjojen säilytysaika Postissa on kuitenkin herättänyt huolta äänestäjien keskuudessa.

Useat ovat saaneet kirjeen, jonka kirjekuoreen on palautuspäivämääräksi merkitty eri päivä, kuin mikä Omaposti-nettipalvelussa lukee. Päivämäärä tarkoittaa sitä päivää, jolloin kirjattu kirje lähetetään takaisin lähettäjälle, jos sitä ei hae Postista.

Saamelaiskäräjävaalien kirjeen palautuspäivä.
Kuvassa vaaliasiakirjojen kirjeeseen leimattu päivämäärä. Kuva: Maiju Saijets / Yle

Sekä saamelaiskäräjien vaalilautakunnasta että Postista kuitenkin vahvistetaan, että vaaliasiakirjat säilytetään postissa kolme viikkoa leimasta huolimatta. Posti säilyttää kirjattuja kirjeitä tavallisesti vain kaksi viikkoa.

2. Ilmoitusta vaaliasiakirjoista ei ole tullut Postilta

Saamelaiskäräjävaalien vaaliasiakirjat on lähetetty äänioikeutetuille kirjattuna kirjeenä syyskuun 4. päivästä alkaen.

Jos kirjatusta kirjeestä ei ole saapunut ilmoitusta viimeistään 13.9., äänestäjän pitää olla yhteydessä vaalilautakunnan toimistoon. Omaposti-sovelluksen kautta saa tiedon kirjatusta kirjeestä nopeammin.

3. Olet vahingossa palauttanut vaaliasiakirjat postilaatikkoon

Vaaliasiakirjat voi täyttämisen jälkeen palauttaa muun muassa Postin toimistoon, mutta ei postilaatikkoon. Tämä pitää kuitenkin tehdä hyvissä ajoin, jotta kirje ehtii postitse vaalilautakunnan toimistoon viimeistään maanantaina 2.10.

Vaaliasiakirjan voi myös viedä henkilökohtaisesti vaalilautakunnan toimistoon Inarin Saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen tai saamelaisalueella kulkevaan vaaliautoon 18.–29.9. välisenä aikana.

4. Vaaliasiakirjat on palautettu Postiin liian myöhään, eivätkä ne ennätä vaalilautakunnalle ajoissa

Äänestäjän pitää huolehtia, että vaaliasiakirjat palautetaan Postiin ajoissa, jotta ne ennättävät vaalilautakunnalle ennen 2.10. klo 18.

Kirjatusta kirjeestä voi pyytää myös kuittia, jolla voi seurata Postin nettisivuilta kirjeen matkaa vaalilautakunnan toimistoon.

Jos kirje myöhästyy, ei ääntä voida ottaa huomioon vaaleissa.

5. Olet täyttänyt vaaliasiakirjat väärin

Vaaliasiakirjat tulee täyttää huolellisesti kirjeessä tulleiden ohjeiden mukaisesti.

Palauta vaalilautakunnalle pelkästään allekirjoitettu lähetekirje ja vaalikuoreen laitettu äänestyslippu palautuskuoressa. Ilman allekirjoitettua lähetekirjettä ääntä ei voida huomioida.

Huolehdi myös, että olet kirjoittanut ehdokkaan numeron äänestyslippuun oikein ja oikean paikkaan.

Joka vaaleissa hylätään jopa useita satoja ääniä

Edellisissä saamelaiskäräjävaaleissa vuonna 2019 äänestysoikeuttaan käytti yhteensä 2 853 ihmistä, eli äänestysprosentti oli 48,6 prosenttia. Näissä vaaleissa hylättiin ja mitätöitiin yhteensä 297 ääntä. Se on noin 10 prosenttia kaikista annetuista äänistä.

Vuonna 2015 vaaleissa puolestaan äänioikeuttaan käytti yhteensä 3 035 henkilöä ja äänestysprosentti oli 51,6 prosenttia. Hylättyjä ääniä kertyi vajaa neljä prosenttia annetuista äänistä, eli 118 ääntä.

Vuoden 2011 vaaleissa äänesti yhteensä 2 720 henkilöä ja äänestysprosentti oli 49,6 prosenttia. Näissä vaaleissa hylättiin yli neljä prosenttia annetuista äänistä, eli 121 ääntä.

Saamelaiskäräjien vaalit toimitetaan 4.9.-2.10.2023. Vaalilautakunta vahvistaa vaalien tuloksen keskiviikkona 4.10. klo 18 jälkeen.

14.9.2023 klo 10.22 Täydennetty kohtaan 5, että lähetekirje sekä vaalilippuun laitettu äänestyslippu palautetaan palautuskuoressa.

Suosittelemme sinulle