Hyppää sisältöön

Suomen suurimman hyvinvointialueen yt-neuvotteluissa pomoja voidaan siirtää asiakas- tai potilastyöhön: silloin myös palkka putoaa

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi ihmettelee Pirkanmaan hyvinvointialueen suunnitelmia siirtää pomoja asiakas- ja potilastyöhön. Vielä ei tiedetä, kuinka suurta joukkoa hallinnosta asia voisi koskea.

Pirkanmaan hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola arvioi maanantaina, että työntekijöiden vähennysmäärästä tiedetään enemmän marraskuussa. Video: toimittaja Juha Kokkala / Yle, editointi Sanni Isomäki / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Pirkanmaan hyvinvointialue vahvisti maanantaina aloittavansa noin 20 000 työntekijää koskevat yt-neuvottelut. Suomen suurin hyvinvointialue kartoittaa samalla, voiko työnjohdosta siirtää työvoimaa asiakas- ja potilastyöhön.

Pomojen siirtyminen potilastyöhön ei tuo paljon työvoimaa lisää, hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola myönsi maanantaina. Tarkoituksena on purkaa päällekkäisyyttä ja varoa liian raskasta hallintoa.

Lisää: Nyt se on varmaa: Suomen suurimmalla hyvinvointialueella alkaa 20 000 ihmisen yt-neuvottelut, pomoja yritetään siirtää potilastyöhön

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteistoimintaneuvotteluissa asiantuntija-, esihenkilö- ja johtotehtävissä työskenteleviä.

JUKOn toiminnanjohtaja Mari Keturi ihmettelee hyvinvointialueen suunnitelmia.

– Odotamme tietoa muun muassa siitä, mitä tarkoittaa julkisuudessa jo ollut maininta, että säästöjä etsitään esimerkiksi hallinnon ja työnjohdon tehtävistä, joista voidaan siirtää ihmisiä asiakas- ja potilastyöhön. Mitä käytännössä tarkoittaa pomojen siirtäminen potilastyöhön? Keturi kysyy tiedotteessa.

Laajuus vielä epävarma

Yle kysyi asiaa Pirkanmaan hyvinvointialueelta.

Konsernipalvelujohtaja Juhani Sand sanoo Ylelle, ettei vielä voida sanoa, kuinka suurta joukkoa hallinnosta asia voisi koskea. Yt-neuvottelut alkavat vasta viikon päästä maanantaina.

– Tähän on erittäin vaikea antaa vastausta ilman laajaa taustoitusta siitä, mitä kaikkea hallinnolla eri yhteyksissä ymmärretään ja tietysti asia vaatii varsinaiset neuvottelut, hän kertoo sähköpostivastauksessa.

Juhani Sand ja Marina Erhola istuvat vierekkäin.
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus vahvisti eilen maanantaina aloittavansa yt-neuvottelut. Kuvassa konsernipalvelujohtaja Juhani Sand ja hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Käytännössä hallinnon työjohdosta voidaan siirtää käsiä asiakas- ja palvelutyöhön kun osastoja mahdollisesti lakkautetaan tai hallintoa puretaan organisaatioiden yhdistyessä.

– Molempia kautta on odotettavissa mahdollisuuksia löytää näitä tehtäviä.

Pätevyys ja palkka arvioidaan uusiksi

Voiko pomon palkka pudota, jos hän siirtyy eri tehtävään?

– Kun tehtävänkuva olennaisesti muuttuu, tulee myös palkka määritellä uudelleen, Sand sanoo.

Osa työnjohdosta on voinut tehdä hallintotyötä pitkään.

Miten työvoiman pätevyys ja esimerkiksi lääkeluvat? Tarvitseeko esihenkilöitä kouluttaa, jos he siirtyvät suorittavaan työhön?

– Henkilön pätevyys, mukaan lukien erilaiset luvat, tulee aina arvioida tehtävien muuttuessa, Sand sanoo.

Suosittelemme