Hyppää sisältöön

TPS-tähdiltä suoraa puhetta taklaamisesta ja Tappara-körmyjen häijyistä iskuista – tämä halpamainen temppu voi vaarantaa terveyden

Hyökkääjät Petrus Palmu ja Markus Nurmi viihtyvät fyysisessä pelissä. Molemmilla on myös selkeitä mielipiteitä siitä, millaisia otteita he eivät halua kaukalossa kokea.

TPS:n Markus Nurmi ja Tapparan Mikael Seppälä nahinoivat kevään 2022 SM-finaaleissa.
TPS:n kultakypärä Markus Nurmi ja Tapparan Mikael Seppälä nahinoivat kevään 2022 SM-finaaleissa.
Pekka Aalto,
Jussi Saarinen

Jääkiekkokierroksen ensimmäinen lähetys kuullaan tänään keskiviikkona Yle Puheella ja Areenassa. Kuuden ottelun kierrosta seurataan klo 17.45 alkaen.

Keskiviikkona liigajäille luisteleva Turun Palloseura nappasi riveihinsä rutkasti ratkaisuvoimaa, kun hyökkääjät Petrus Palmu ja Markus Nurmi palasivat ryhmään täksi kaudeksi. Palmu nähtiin TPS-paidassa viimeksi keväällä 2020 ja Nurmi finaaleissa 2022. Kaksikon tähtiloiston odotetaan valaisevan koko SM-liigaa.

Palmu nakutti toissa kaudella Jukureissa 26 maalia ja 59 pistettä, mikä riitti maalipörssin jaettuun ykköspaikkaan ja pistetilastossa kakkoseksi Tapparan Anton Levtchin (26+35=61) jälkeen.

Nurmi kasvoi Turussa 20 maalin mieheksi ja loisti etenkin kauden 2021–22 pudotuspeleissä, joissa syntyi 18 pelissä peräti 19 (4+15) tehopistettä.

Vastustajat yrittivät pitää Nurmen kaikin keinoin pois maalin edestä, mutta mies pomppasi aina kuin vieteri pystyyn jään pinnasta. Laiturin hermot kestivät hakkaamista ihailtavasti, eikä hän ottanut taka-askelia.

Loppuotteluissa Tappara oli vahvempi voitoin 4–1 ja TPS joutui tyytymään hopeamitaleihin toisena vuonna putkeen. Nurmi teki kuitenkin ison vaikutuksen ja on nytkin merkattu mies.

Kova kohtelu ja varsinkin finaalien hiillostus ovat jääneet mieleen.

– (Tapparan) Mikael Seppälä ja Brady Austin tulivat joka kerta (samaan aikaan) jäälle. Molemmat ovat aika isoja ja voimakkaita äijiä. Toinen painoi poikkarin toiselta puolelta ja toinen toiselta. Siinä sai erätauoilla laittaa jääpussia kylkeen, jotta pystyi jatkamaan, Nurmi hymyilee.

Markus Nurmi kertoo, millaisia iskuja Tappara-pakit antoivat vuoden 2022 finaaleissa.

195-senttinen ja 95-kiloinen hyökkääjä ei valita, lähinnä vain toteaa tapahtuneen. Hän on iskunkestävä eikä ihan pulmunen itsekään.

Nurmi tietää, että varsinkin tähtipelaajan pitää olla valmiina mihin tahansa ja heti pelien ensimmäisistä sekunneista lähtien.

Maalin edessä odottaa luonnetesti

SM-liiga on linjannut pelaajien suuntaan, että poikittaisiin mailoihin kiinnitetään tiistaina alkaneella kaudella aiempaa enemmän huomiota. Mailat tulisi pitää alhaalla maalinedustan miekkailuissa, eikä poikkareilla saa hankkia selkeää etua kiekontavoitteluun.

Olivat linjaukset mitä tahansa, Nurmi aikoo mennä vastustajan maalin eteen. Siitä hänelle maksetaan.

– Luonnettahan siinä kysytään enemmän kuin mitään muuta. Se homma pitää kokea tärkeäksi, hän sanoo.

27 senttiä lyhyempi Palmu on täysin erilainen pelaajatyyppi, mutta yhtä kovapäinen. Mies tunkee ahtaisiin väleihin ja uskaltaa pelata ruuhkissa. Palmu korostaa myös peliälyn merkitystä kamppailuissa.

– Hyökkääjä haluaa pakin ja maalivahdin väliin. Jotta pääsee hyvään asemaan maalille, pitää osata kusettaa vastustajaa. Pitää osata sijoittua ja ajoittaa liikkeet oikein, Palmu kertoo.

TPS:n Petrus Palmu hymyilee harjoitusottelussa elokuussa 2023.
Palmu tunnetaan kovana tsemppaajana ja taitavana ratkaisijana. Kuva: All Over Press

Jukureissa hän toimi kapteenina ja Turussa paitaa koristaa varakapteenin A-kirjain. TPS:n kapteenina jatkaa Juhani Jasu.

Palmu haluaa näyttää esimerkkiä ja nostaa esiin raskaan työn raatajia.

– Liigassa on paljon pelaajia, jotka eivät ehkä ole parhaita luistelijoita tai kovin taitavia, mutta he ovat funtsineet asian toisin. He menevät maalille, panevat itsensä likoon ja lapaa väliin ja tekevät sillä ammattinsa. Arvokkaita pelaajia, Palmu tietää.

Patukan pää tulilinjalla

Palmu ja Nurmi ovat jonkinlaisia tähtipelaajan ja haalarimiehen risteytyksiä. He eivät vain odottele tilaisuuksia vaan panevat asioita tapahtumaan ja ovat piikkinä vastustajan lihassa.

Varsinkin 168-senttiseltä Palmulta vaaditaan jatkuvaa havainnointia, sillä hänen päänsä on alttiina vastustajan olkapäille ja kyynärpäille.

– Minun pitää ennakoida ja vilkuilla, missä vastustajat ovat. Pään pitää pyöriä koko ajan ja aivojen prosessoida. Vielä ovat hampaat säilyneet kauniina, rempseä Palmu nauraa ja saa myös Nurmen repeämään.

Petrus Palmu ja Markus Nurmi
Markus Nurmi (vas.) ja Petrus Palmu kuuluvat sarjan kovimpiin paluumuuttajiin. Kuva: Grigory Vorobyev / Yle

Taklauspeliä kaksikko lähestyy eri puolilta. Nurmi korostaa taklattavan vastuuta, mistä on puhuttu viime vuodet paljon pääosumien yhteydessä.

– Monella liigapelaajalla on aivan liian huonot valmiudet ottaa taklauksia vastaan: pelataan pää alhaalla, eikä katsota yhtään, onko joku tulossa. Sitten taklaukset osuvat päähän, Nurmi näkee.

Palmu puolestaan penää vastustajan kunnioittamista.

– Kiekkokielellä puhutaan ”tappamisesta”. Voit ”tappaa” jonkun kaverin sillä valinnalla, että vietkö taklauksen loppuun. Vai menetkö vain eteen, mikä on vastustajan kunnioittamista. Tykkään kyllä kovista taklauksista, ja ne kuuluvat jääkiekkoon.

Naama edellä kiekon tielle

Palataan poikittaisiin mailoihin. TPS-tandemi haluaa vielä nostaa esiin yhden yksityiskohdan, joka voi johtaa pahoihin loukkaantumisiin. Palmu ja Nurmi eivät pidä pakkien tavasta lyödä poikkari yläselkään tai niskaan juuri sillä hetkellä, kun kiekko on tulossa siniviivalta maalille.

– Se on halpamaisin temppu vetää silloin poikkarilla selkään. Siinä nytkähtää naama edellä kohti kiekkoa ja voi käydä huonosti, Nurmi purnaa.

– Onneksi hampaat eivät ole vielä lähteneet. Kypärään on tullut kiekko monta kertaa, Palmu toteaa ja kopauttaa nyrkillä päälakeaan.

Petrus Palmu kertoo tilanteesta, jossa olisi voinut käydä pahasti.

Suosittelemme