Hyppää sisältöön
Mielipide
Muoti

Laura Hallamaan kolumni: Kuluttajan vastuulla ei ole jeesata Jumpperia tai pelastaa Pipaa

Vastuulliset vaatefirmat huutavat talousvaikeuksissaan asiakkaitaan apuun. Pyynnöt kulutustalkoisiin ovat hämmentäviä aikana, jolloin kaikkien pitäisi oppia ostamaan vähemmän, pohtii Hallamaa.

Laura Haallamaa / kolumnisti / Pasila 20.02.2019
Laura HallamaaVapaa toimittaja

Tämä on tarina Kuluttajasta ja hänen ristiriitaisesta rakkaudestaan vastuulliseen muotiin.

Kuluttaja oli kasvanut pikamuotiketjujen kulta-aikana. Hän oli oppinut, että vaatteita voi ostaa aina, kun haluaa. Aikuisena Kuluttaja pääsi tukevasti keskiluokkaan. Sen ansiosta hän saattoi hylätä pikamuodin ja ostaa kalliita kotimaisia vaatteita.

Jokaisena palkkapäivänään Kuluttaja osti jonkin kivan vaatteen. Se piristi Kuluttajaa ja teki arjesta hieman makoisampaa.

Kotimaiset vaateyritykset kertoivat olevansa vastuullisia ja eettisiä, joten heidän tuotteidensa ostaminen olisi ekoteko. Firmoilla meni aika kivasti. Luomuksia näkyi vaikuttajien, päättäjien ja televisiotähtien päällä. Kerran jopa Voguessa!

Jokaisena palkkapäivänään Kuluttaja osti jonkin kivan vaatteen. Se piristi Kuluttajaa ja teki hänen arjestaan hieman makoisampaa.

Itselleen Kuluttaja uskotteli olevansa tiedostava ja vastuullinen.

Kuluttajan ei tarvinnut suitsia ostovimmaansa, sillä myynnin ja kiinnostuksen kasvaessa myös vastuulliset vaateyritykset tekivät monta uutta mallistoa vuodessa.

Ostettavaa siis riitti. Itselleen Kuluttaja uskotteli olevansa tiedostava ja vastuullinen.

Eräänä päivänä Euroopassa alkoi sota. Varsinainen taistelutanner oli kaukana, mutta tilanne vaikutti Kuluttajankin elämään.

Vaateyritykset olivat pulassa ja alkoivat pyydellä Kuluttajalta vähän jeesiä.

Hintoihin iski inflaatio, ja hänellä ei enää ollut varaa ostaa kalliita vaatteita. Eikä ollut muillakaan keskiluokkaisilla kuluttajilla, sillä kun rahasta on tiukkaa, luksuksesta karsitaan ensin.

Pian vaateyritykset olivat pulassa ja alkoivat pyydellä Kuluttajalta vähän jeesiä. Pelasta Pipa, toitotti yksi. Jeesaa Jumpperia, mainosti toinen. Yritykset pyysivät Kuluttajaa ostamaan.

Kuluttaja selasi kauppojen mallistot läpi, eikä löytänyt mitään kukkarolleen sopivaa. Asuntolainan korko oli juuri noussut yli neljään prosenttiin ja ruokakin kallistunut.

Yhä useampi brändi lähetti Kuluttajalle uutiskirjeen, jossa kertoi vaikean taloudellisen tilanteen johtaneen hillittömiin alennusmyynteihin. Ennen 300 euroa maksanut villapaita maksoi enää 290 euroa.

Kuluttaja tunsi piston vastuullisessa sydämessään ja katsoi taas yhden malliston läpi. Hän ymmärsi kyllä, että vastuullista vaatetta ei saanut halvalla.

Mutta tässä tilanteessa hän saattoi vain tsemppipeukuttaa firmojen julkaisuja Facebookissa.

Oliko oikein, että yritykset syyllistivät ostamattomuudesta?

Kaikki muuttui, kun Kuluttaja luki uutisista Chilen vaatevuoresta. Vaatekasa näkyi avaruuteen saakka, kun esimerkiksi ilmastonmuutoksen haalistama maailmankuulu Australian Iso valliriutta ei kohta näkynyt enää mihinkään.

Kuluttaja alkoi pohtia, mitä vastuullista oli siinä, että osti uusia vaatteita. Oliko oikein, että yritykset syyllistivät häntä ostamattomuudesta?

Mitä edes tarkoitti vastuullinen kuluttaminen?

Kuluttaja katsoi vaatekomeroaan ja näki siellä viiden eri malliston räväkät printtimekot, joita oli kaikkia käyttänyt kerran. Hän ei jostain syystä osannut käyttää niitä toista kertaa.

Kuluttajaa alkoi tosissaan ärsyttää. Hän teki raivoisan inventaarion ja huomasi, ettei tarvinnut yhtään uutta mekkoa, paitaa tai neuletakkia. Ei vastuutonta eikä vastuullista.

Eikä varsinkaan sellaista, jota ei materiaalien vuoksi voinut edes pestä pesukoneessa sen jälkeen, kun Kuluttajan vauva oli oksentanut olkapäälle.

Hän tarvitsi oikeasti uudet tuulihousut ja paketin sukkia.

Hänen vauvansa tarvitsi tekstiilittömämmän maapallon.

Kuluttaja päätti hillitä ostamistaan, perui vaatefirmojen uutiskirjeet ja lakkasi seuraamasta vaateyrityksiä somessa. Sen sijaan Kuluttaja käytti jo omistamiaan vaatteita, kunnes ne hiutuivat yksi kerrallaan lähes läpinäkyviksi.

Asiakkaat juoksivat halvan hinnan perässä, vaikka moni olisi kyllä periaatteessa halunnut ostaa vastuullisia vaatteita.

Onneksi Kuluttajan parhaat vaatteet kestivät silti vuosikausia moitteettomina. Mutta sillä aikaa vaikeuksiin ajautuneelle suomalaiselle muodille kävi huonosti. Ostajakuntaa ei löytynyt riittävästi.

Asiakkaat juoksivat halvan hinnan perässä, vaikka moni olisi kyllä periaatteessa halunnut ostaa vastuullisia vaatteita. He jäivät muistelemaan lämmöllä kekseliäästi nimettyjä vaateyrityksiä, kuten Jumpperia ja Pipaa.

Ehkä tarinalla on opetus.

Mahtaako kuitenkin olla niin, että vaatefirmojen kuihtuminen on taas yksi surullinen esimerkki siitä, että vastuullisuus ei sovi yhteen kulutusta lietsovan markkinatalouden kanssa?

Ihan Kuluttajan puolesta tässä vain kyselen.

Laura Hallamaa

Kirjoittaja on vapaa toimittaja, joka unelmoi löytävänsä sukat, jotka kestävät koko loppuelämän.

Voit keskustella kolumnista 19.9. kello 23.00 asti.

Suosittelemme sinulle